Uusi eksoottisten eläinten eläinlääkäri Evidensia Tammistoon

tiistai 22. elokuuta 2017
elainlaakari-delphine-laniesse-nakke

Eksoottisten eläinten, erityisesti lintujen, hoitoon perehtynyt eläinlääkäri Delphine Laniesse aloittaa Evidensia Tammiston eläinsairaalassa 28.8.2017.

– Lintujen lääketiede on erityisen kiehtovaa, niin erilaista kuin nisäkkäiden. Koulutukseni kattaa kuitenkin kaikki eksoottiset eläimet ja niin kanit, fretit, jyrsijät, matelijat kuin kalatkin ovat tervetulleita vastaanotolleni, DVM, DVSc Delphine Laniesse kertoo.

Vuonna 2011 eläinlääkäriksi valmistunut Laniesse on kouluttautunut ahkerasti ja työskennellyt eksoottisten eläinten parissa valmistumisestaan lähtien. Hän on suorittanut vuoden mittaiset internship-jaksot Ranskassa ja Kanadassa sekä kolme vuotta kestäneen residenssin Kanadassa. Lisäksi hän on suorittanut Guelphin yliopistossa DVSc-jatkotutkinnon sekä julkaissut useita tieteellisiä artikkeleita eksoottisten eläinten sairauksista. Hänen DVSc-tutkimusprojektinsa käsitteli lintujen anelgesiaa eli kivunlievitystä.

– Delphinen erityisosaamisen myötä voimme jatkossa tarjota eksoottisille eläimille yhä kattavampia palveluita. Syksystä alkaen mahdollisuuksia on muun muassa eksoottisten eläinten tehohoitoon, tähystysoperaatioihin, kirurgiaan sekä vaativiin hammashoitoihin. Evidensia Tammistossa on eksoottisille eläimille myös oma odotustila sekä vastaanottohuone, vastuueläinlääkäri Anne Kemppainen sanoo.

Potilaina villieläimiä ja koralli

Aiemmin muun muassa johtavana eläinlääkärinä Pariisin eläinlääketieteellisen yliopiston villieläinkeskuksessa sekä pieneläinklinikoilla työskennellyt Laniesse innostui eksoottisten eläinten hoidosta jo eläinlääkäriopintojensa alussa, harjoittelujakson myötä.

– Oli turhauttavaa, että yliopistomme ei tarjonnut juurikaan luentoja eksoottisiin eläimiin liittyen. Niinpä päätin opiskella itsenäisesti. Opintojeni loppuvaiheessa löysin Kanadasta yliopiston, joka tarjosi hyvän ohjelman eksoottisten eläinten hoidosta. Päätin keskittyä työssäni eksoottisten eläinten hoitoon, sillä haluan olla siinä erityisen hyvä. Ja onhan minulla tässä jo aika monta eläinlajia hoidettavanani, Laniesse summaa. Eksoottisiin lemmikkieläimiin kuuluvat kaikki pieneläimet kissoja ja koiria lukuun ottamatta.

Erikoisimmaksi potilaakseen Laniesse mainitsee korallin, jonka loistartuntaa hoidettiin vesihoidolla. Toisena erikoisuutena Laniesse nostaa esiin aksolotlin, uhanalaisen salamanterieläimen, jonka nielaisema kivi poistettiin tähystysleikkauksella.

Eksoottiset eläimet erityisen taitavia kätkemään kipunsa

Koska eksoottiset eläimet ovat usein erityisen taitavia kätkemään oireet kivusta ja sairaudesta, suosittelee Laniesse kaikille eläimille eläinlääkärintarkastusta vuosittain. Myös kastraatiot ja sterilisaatiot ovat hänen mukaansa tavallisia syitä tuoda eksoottinen eläin eläinlääkärin vastaanotolle.

– Suosittelen eksoottisille eläimille ensimmäistä eläinlääkärintarkastusta heti lemmikin hankinnan jälkeen sen terveydentilan varmistamiseksi. Vaikka lemmikki näyttää ja vaikuttaa terveeltä, kannattaa sen ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon panostaa. Pienelle eläimelle pienikin vaiva voi olla akuutti, joten eläinlääkäriin on parempi ottaa yhteyttä mieluummin liian ajoissa kuin liian myöhään Laniesse muistuttaa.

Delphine Laniesse vastaanottaa Tammistossa sekä ajanvaraus- että lähetepotilaita ja hänen erityisosaamisensa on kaikkien Evidensian eläinlääkäreiden ja potilaiden käytettävissä. Hän kommunikoi englanniksi ja ranskaksi, mutta potilastapaamisissa on aina mukana suomenkielinen hoitaja ja tarvittaessa myös lemmikin hoito-ohjeet voidaan kääntää asiakkaalle suomeksi.

Varaa aika eksoottiselle lemmikillesi jo nyt