Haaveissa koiranpentu? – Näin hankit pennun vastuullisesti

Koira on perheenjäsen parhaimmillaan yli 15 vuodeksi, joten päätös koiran hankinnasta kannattaa tehdä todella harkiten. 

Koiranpentuja löytyy muun muassa netistä eri paikoista. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Kennelliiton pentuvälitys, monilta kasvattajilta löytyvät koti- ja Facebook-sivut sekä rotuyhdistysten pentuvälitys.

Sopivaa rotua valitessa on tärkeää miettiä, haluaako lemmikin vai harrastuskoiran, minkälainen asunto on, minkälaiset lenkkimaastot ovat ja haluaako hoitaa koiran turkkia.

Välillä omaa pentua voi joutua odottamaan, mutta odottaminen varmasti kannattaa, kun lähtökohdat pennun elämälle ovat kunnossa hyvän kasvattajan luona. Parhaassa tapauksessa hyvä kasvattaja on koiran ja sen omistajan tukena lemmikin koko elämän ajan.

Vastuullinen kasvattaja on sitoutunut edistämään koirien terveyttä ja hyvinvointia. Tämä näkyy muun muassa siinä, että pentujen vanhemmille on tehty erilaisia terveystutkimuksia. Vastuullinen kasvattaja suunnittelee pentueet ja hänellä on peruste, miksi kyseinen yhdistelmä on tehty. Vastuullinen kasvattaja huolehtii nartusta ennen astutusta varmistamalla sen terveyden ja lisäksi vastuullinen kasvattaja huolehtii pennuista, niiden madotuksista, terveystarkastuksista ja mahdollisesti varhaisrokotuksista.

Ennen lopullista päätöstä pennun hankinnasta on hyvä käydä kasvattajan luona katsomassa pentua ja emoa sekä keskustelemassa kasvattajan kanssa. Vastuullinen kasvattaja näyttää pennunostajalle aina emän sekä koko pentueen, ei hae vain yhtä pentua jostakin sivuhuoneesta. Jos paikalla on muita aikuisia koiria tai pentua, myös niitä on mahdollisuus katsoa ja niiden tulee olla hyvin hoidettuja.

Ennen luovutusta vastuullinen kasvattaja teettää pennuilla terveystarkastukset, joista jokainen pentu saa mukaansa oman terveystarkastustodistuksensa, joka käydään luovutuksen yhteydessä omistajan kanssa läpi. Lisäksi pennun kaupasta tehdään aina kirjallinen sopimus.

Epäluotettettavan kuvan kasvattajasta antaa se, ettei hän halua esitellä pentuja kotonaan ja tuo pennun esimerkiksi huoltoasemalle, hän ei halua tehdä pennusta sopimusta eikä vanhemmista tai pennusta ole terveystarkastustuloksia.

Terveen ja hyvinvoivan pennun tunnistaa siitä, että kun pentuja menee katsomaan kasvattajan luokse, niin pentu tulee avoimesti katsomaan ihmistä ja on reipas ja sosiaalinen. Pennulla tulee olla puhtaat silmät ja korvat ja sen turkin pitää olla siisti. Pennun tulee olla normaalipainoinen, eikä liian laiha.

Katso myös: Koiranpennun ruokinta ja tarvikkeet – miten valmistautua pennun tuloon?

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan