Palvelut Koirille

Punkkien torjunta koiralla

Puutiaisia eli punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Punkkien häätäminen koirasta lääkkeillä

Erilaiset punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet ovat tehokkain tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta. Kun lääke tappaa koirassa olevan punkin, se suojaa välillisesti myös ihmisiä punkkien aiheuttamilta harmeilta – oleilevathan ihmiset ja koirat usein lähekkäin.

Punkkien karkottamiseen on kehitetty erilaisia lääkevalmisteita:

  • Koiralle suun kautta annettava tabletti, ”punkkipilleri”, joka tappaa kerta-annoksena punkkeja joko kuukauden tai kolmen kuukauden ajan riippuen lääkkeestä.
  • Paikallisvaleluliuokset vaikuttavat noin neljän viikon ajan ja ne levitetään koiran iholle.
  • Lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6–8 kuukautta ja niitä pidetään koiran kaulassa koko ajan. Osa pannoista tulee poistaa, kun koira menee uimaan.

On huomattava, että kaikki lääkkeet voivat harvinaisessa tapauksessa aiheuttaa haittavaikutuksia. Siksi Evidensia-eläinlääkäriasemalla tutkimme koiran ja suunnittelemme erityisesti sille sopivan, koko punkkikauden kattavan ennaltaehkäisyn estämään punkkitartuntoja. 

Punkin irrottaminen koirasta ja punkinpureman hoito

Kun punkki kiinnittyy koiran ihoon, se on vain muutaman millimetrin mittainen, ja usein punkin huomaa vasta, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi. Päivittäinen punkkisyyni ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen on tärkeä osa punkkivälitteisiltä taudeilta suojautumista.

Punkki poistetaan iholta tarttumalla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja pyörittelemällä punkki irti. Helpoiten irrotus tapahtuu punkkipihtien avulla.

Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Huolehdimme tarvittaessa sekä punkin irrotuksesta että puremakohdan jälkihoidosta.

Punkkien koiriin levittämät taudit ja niiden toteaminen

Tärkeimmät punkkien koiriin levittämät taudit Suomessa ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Ne ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä koiraan punkista aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisen jälkeen. 

Sairauden toteaminen ja hoito on usein hankalaa, sillä oireet ovat moninaisia ja epäspesifisiä. Oireina voi esiintyä mm. kuumeilua, imusolmukkeiden suurenemista, ruokahaluttomuutta, väsymystä ja ontumista, joita voi esiintyä myös monesta muusta syystä.

Oikea diagnoosi taudista saadaan oireiden ja verikokeessa todettavien vasta-aineiden perusteella. Punkkivälitteisten tautien tutkiminen ja toteaminen on mahdollista kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla.

Punkkivälitteisten tautien hoito

Hoitona punkkien levittämiin tauteihin on pitkä antibioottihoito. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa lemmikki saadaan hoitoon. Koirille on olemassa myös rokote borrelioosia vastaan.

Varaa aika koirasi punkkien häätöön lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

05.11.2018

Kiitä klinikkaa – voita tuotepalkinto!

Eläinlääkärit ja hoitajat ovat sinun ja eläinystäväsi apuna, arjessa ja hädän hetkellä.

Uusi 24/7 päivystävä eläinsairaala avataan Tampereelle
01.11.2018

Uusi 24/7 päivystävä eläinsairaala avataan Tampereelle

Tampereen Evidensia-eläinlääkäriasema laajentaa toimintaansa ja avaa keväällä 2019 ympäri vuorokauden palvelevan pieneläinsairaalan.

Evidensia on jälleen Koiramessujen yhteistyökumppani
12.10.2018

Evidensia tuottaa eläinlääkäripalvelut Koiramessuille

Evidensia toimii Koiramessujen virallisena yhteistyökumppanina jo viidettä kertaa.