Palvelut Koirille

Koiran ontumatutkimus

Koira ontuu, koska sillä on kipua. Ontumatutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää kivun syy ja paras hoito kivun ja ontuman lievittämiseen.

Koiran omistaja ei useinkaan miellä ontumaa ja kipua yhteen, vaan ajatellaan, että ontuminen tai kankea liikkuminen johtuu esimerkiksi koiran vanhuudesta. Koira kuitenkin ontuu vähentääkseen tuntemaansa kipua. Syynä on usein nivelvaiva.

Miten ontumatutkimus tehdään?

Ontumatutkimus alkaa koiran liikkumisen tarkkailulla sisä- tai ulkotiloissa. Koska eläinpotilas ei itse osaa kertoa, missä kipua tuntuu, keskustelu omistajan kanssa auttaa eläinlääkäriä paikantamaan kivun alkuperän. Eläinlääkäri pyrkii selvittämään, milloin ja miten ontuminen alkoi ja miten oireet näkyvät koiran arjessa.

Ontumatutkimuksessa eläinlääkäri tutkii käsin koiran kaikkien raajojen nivelet ja luut tarkkaillen samalla potilaan reaktioita käsittelyyn. Myös koiran selkä tutkitaan. Potilaalle tehdään lisäksi huolellinen terveystarkastus, jossa pyritään kartoittamaan mahdolliset muut vaivat.

Kun kipu on paikannettu, tehdään tarvittavat jatkotutkimukset.

Jatkotutkimukset apuna hoidon suunnittelussa

Oikean hoidon määrittelemiseksi potilaan kipualueet usein röntgenkuvataan. Kuvausta varten potilas rauhoitetaan, jotta röntgenkuvista tulee mahdollisimman tarkkoja. Rauhoitus auttaa myös koiraa pysymään paikoillaan tilanteen vaatimissa – joskus hankalissakin – kuvausasennoissa.

Tietokonetomografia- eli CT-tutkimus parantaa entisestään hoidon tarkkuutta ja ennakkosuunnittelua. Tarkkojen viipalekuvien ansiosta nähdään koiran luiden ja nivelten sisälle.

Milloin ontumatutkimukseen?

Koiran ontumisen syy on aina syytä selvittää. Joskus syy selviää omin voimin kotona: esimerkiksi nirhautuma tassussa tai liukastuminen lenkin aikana menevät nopeasti ohi. Jos koira ontuu vielä seuraavanakin päivänä, eikä ontumisen syytä ole pystytty selvittämään, on potilas syytä tuoda eläinlääkärille.

Pitkittyessään kipu ja ontuma huonontavat koiran elämänlaatua ja rajoittavat sen normaalia elämää. Koiran kipu aiheuttaa myös ylimääräistä huolta sen omistajalle. Pitkittynyt hoitamaton ontuma saattaa heikentää merkittävästi koiran hoitoennustetta.

Nivelvaivojen aiheuttajina vammat ja perinnölliset rakenteelliset tekijät

Ontumia ja nivelvaivoja aiheuttavat tavallisesti erilaiset vammat, kaatuilut ja liukastumiset ulkoilun tai harrastusten aikana. Myös koiran kehon rakenteelliset tekijät, esimerkiksi lonkkanivelen löysyys tai kyynärnivelen kasvuhäiriöt altistavat koiran ontumille ja ovat usein lähtökohtana nivelrikon synnylle. Nivelrikko on krooninen sairaus, joka aiheuttaa potilaalle kipua ja ontumaa.

Joka viides koira sairastuu nivelrikkoon

Ontumat ovat koirille ikäviä, mutta hyvin tavallisia vaivoja. Ontumien hoito ja koiran kivun lievittäminen onkin osa eläinlääkäriaseman jokaista päivää. Arvioiden mukaan joka viides koira kärsii nivelrikon aiheuttamista kivuista elämänsä aikana.

Apua asiantuntevalta eläinlääkäriltä

Ontuvan potilaan liikeratojen analysointi sekä koiran reaktioiden ja tutkimuslöydösten tulkinta vaatii paneutumista ja kokemusta. Röntgenkuvien ottaminen oikeissa asennoissa ja niiden tulkinta vaatii niin ikään perehtyneisyyttä. Asiantuntevat eläinlääkärimme auttavat sinua ja koiraasi ammattitaidolla.

Varaa aika ontumatutkimukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.