Palvelut Koirille

Koiran madotus

Koiran madotus eli loishäätö on tärkeä osa koiran terveydenhoitoa.

Erityisen tärkeää säännöllinen madotus on kantaville nartuille ja koiranpennuille. Aikuisen koiran madotustarve on yksilöllinen.

Koiranpennun madotus

Tiivis ja hyvin toteutettu pentuajan madotusohjelma antaa koiralle hyvän vastustuskyvyn sisäloisia vastaan. 

  • Kasvattajan tulisi madottaa pennut ensimmäisen kerran kahden viikon iässä, ja siitä eteenpäin kahden viikon välein 12 viikon ikäiseksi saakka. Tarkista kasvattajalta, miten pennut on pentuaikana madotettu.
  • 16 viikon ikäisille pennuille suosittelemme ulostenäytteen tutkimista ja mahdollista matolääkitystä tutkimuksen tulosten mukaan. 
  • Pennun tullessa yksivuotiaana terveystarkastus- ja rokotuskäynnille, suosittelemme ulostenäytteen tutkituttamista kuukautta ennen käyntiä tai vaihtoehtoisesti koiran madottamista noin viikkoa ennen käyntiä.

Madotukset on hyvä toteuttaa 1–2 viikkoa ennen pennun rokotuksia, jolloin rokotevasteen muodostumista heikentävä sisäloistartunta saadaan hoidettua. 

Evidensian Pentuvuosi on koiranpennuille suunniteltu kokonaisuus, jonka avulla myös madotusohjelma etenee suunnitelmallisesti.

Koiran madotus ja ulostenäytteen tutkiminen.

Loistutkimus matolääkityksen korvaajana

Kun koiran loishäätölääkityksen tarve tutkitaan, vältytään koiran turhalta lääkitsemiseltä ja mahdollisesti kehittyvältä lääkeresistenssiltä. Loistutkimuksen tuloksen perusteella eläinlääkäri suosittelee koiran elämäntilanteeseen sopivaa toimintatapaa madotukseen. Loistutkimus tehdään koiran ulostenäytteestä.

Näin otat ulostenäytteen loistutkimusta varten

Aikuisen kotikoiran madotus

Kun pentuajan madotusohjelma on toteutettu hyvin, voidaan siirtyä lääkitsemään vain ne perhekoirat, joilla on todettu sisäloisia ulostenäytetutkimuksissa. Sisäloiset ovat harvinaisia ja ainoastaan kuudella prosentilla suomalaisista koirista on sisäloisia. Loishäätötarve on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu koiran elintavoista ja harrastuksista. Siksi suosittelemme aikuisille koirille vuosittaista ulostenäytteestä tehtävää loistutkimusta. Mikäli koiralla ei todeta sisäloisia, matolääkitystä ei sillä hetkellä tarvita.

Riskiprofiili ja yksilöllinen matolääkitys

Metsästyskoirilla on metsästyskauden aikana kasvanut riski saada sisäloistartunta (erityisesti heisimatotartunta), koska ne pääsevät valvomatta liikkumaan laajemmalla alueella ja syömään loisia sisältäviä väli-isäntäeläimiä tai niille annetaan riistan sisäelimiä kypsentämättä. Myös talouksissa, joissa on enemmän kuin kolme koiraa, on koirilla kasvanut riski sisäloisiin. Eläinlääkärimme arvioi riskiprofiilin mukaan koirasi madotustarpeen.

Tiineenä olevan nartun madotus

Säännöllinen madotus on tärkeää kantaville nartuille, sillä nartun tiineys aktivoi sen elimistössä majailevat suolinkaisen lepomuodot. Yleinen suositus on madottaa 40 tiineysvuorokauden jälkeen narttu säännöllisesti, valmisteesta riippuen jopa päivittäin aina pentujen kahden viikon ikään asti. Loislääkitsemättömän nartun pennut saavat tartunnan emältään jo kohdussa tai imetyksen aikana.

Sisäloisten lääkeresistenssi

Koirien sisäloiskannoissa ei toistaiseksi ole tavattu lääkeresistenssiä toisin kuin hevosten sisäloisilla. Resistenssin kehittyminen on kuitenkin mahdollista, ja siksi matolääkkeitä tulisi käyttää harkiten. Tärkeintä on antaa koiran painokilojen mukainen annos lääkettä.

Varaa aika lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi, niin laadimme yksilöllisen loishäätöohjelman koirallesi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.