Palvelut Kissoille

Punkkien torjunta kissalla

Puutiaiset eli punkit voivat levittää tauteja sekä lemmikkeihin että ihmisiin. Siksi ulkoileva kissa kannattaa suojata punkeilta hyvin.

Punkkien torjunta lääkkeillä

Punkkien häätöön tarkoitetut lääkkeet ovat tehokkain tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta. Kissan ihoon annosteltava paikallisvaleluliuos vaikuttaa noin neljän viikon ajan. Punkkipannalla voidaan torjua punkkeja useampien kuukausien ajan. Kun lääke tappaa punkin kissassa, se suojaa välillisesti myös ihmisiä – oleilevathan ihmiset ja lemmikit usein lähekkäin.

Kaikki lääkkeet voivat harvinaisessa tapauksessa aiheuttaa haittavaikutuksia. Siksi suunnittelemme juuri sinun kissallesi sopivimman ennaltaehkäisyn torjumaan punkkitartuntoja.

Punkit levittävät borrelioosia ja anaplasmoosia

Punkkeja esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Tänä aikana ne levittävät lemmikkeihin borrelioosia ja anaplasmoosia. Nämä ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä punkista eläimeen aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisen jälkeen.

Punkkien välittämän sairauden toteaminen ja hoito on usein hankalaa, sillä oireet ovat moninaisia. Kissalla voi esiintyä mm. kuumeilua, imusolmukkeiden suurenemista, ruokahaluttomuutta, väsymystä ja ontumista, joita kaikkia voi esiintyä myös monesta muusta syystä. Tauti voidaankin todeta vasta verikokeessa vasta-aineiden perusteella. 

Punkkien levittämien sairauksien hoitona antibiootit

Punkkien välittämiä sairauksia hoidetaan pitkällä antibioottikuurilla. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa kissa saadaan hoitoon.

Punkin irrottaminen kissasta ja punkin pureman hoito

Punkin kiinnittymistä kissaan ihoon on vaikea havaita, koska se on vain muutaman millimetrin mittainen. Usein punkin huomaakin vasta, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi. Punkkiaikana säännöllinen punkkitarkastus ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen on tärkeä osa punkkien levittämiltä taudeilta suojautumista.

Punkki poistetaan kissan iholta tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihoa ja pyörittelemällä punkki irti. Punkkipihdit ovat hyvä työkalu tähän. Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää ajan kuluessa.

Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos puremakohta tulehtuu, ole yhteydessä eläinlääkäriin. Huolehdimme tarvittaessa sekä punkin irrotuksesta että puremakohdan jälkihoidosta.

Varaa aika kissasi punkkien häätöön lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

 

Varaa aika

Ajankohtaista

22.02.2019

Auta kodittomia kissoja – kasassa jo yli 10 000 ruoka-annosta!

Voit auttaa helposti lisäämällä kuvan kissastasi kilpailuun Evidensian Facebook-sivulla.

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.