Palvelut Kissoille

Kissan pehmytosaleikkaukset

Pehmytosakirurgian laajaan kirjoon kuuluvat ennaltaehkäisevät leikkaukset ja varsinaiset monien sairauksien hoitoon liittyvät leikkaustoimenpiteet.

Yleisiä pehmytosakirurgisia toimenpiteitä:

 • steriloinnit, kastroinnit
 • korvakirurgia, esim. korvakäytävän avarrus, korvan totaalipoisto
 • ruoansulatuskanavanleikkaukset, esim. vierasesineleikkaukset, suoliston koepalat
 • anaalialueen leikkaukset, esim. anaalirauhasten poisto
 • virtsatieleikkaukset, esim. virtsakivien poistoleikkaus, ektooppisten uretereiden korjausleikkaus
 • tyräleikkaukset, esim. napa-, nivus-, perineaali- ja palleatyrät
 • elinten poistot, esim. perna, maksalohko, munuainen
 • kasvainkirurgia
 • iho- ja silmäluomikirurgia
 • ihovammojen korjauskirurgia
 • hengitystie- ja nieluleikkaukset, esim. nielurisojen poistot, henkitorven kollapsin korjausleikkaukset, keuhkolohkon poisto
 • verisuonikirurgia, esim. PDA-korjausleikkaus, portokavaalisen shuntin korjausleikkaus
 • akuuttikirurgia, esim. keisarinleikkaus, mahalaukun kiertymä

Vaativia pehmytosakirurgisia toimenpiteitä:

 • Päänalueen kirurgia: mm. korvakäytävän avanneleikkaukset kroonisten tulehdusten parantamiseksi, vaikeissa tapauksissa myös korvakäytävän totaalipoistot, nenäontelon ja suun alueen kasvainten poistot, sylkirauhasten poistot, nielurisojen poistot.
 • Rintaontelokirurgia: tavallisimmin yksittäisten keuhkokasvainten poistot, keuhkolohkojen poistot esim. kissan märkäisissä tulehduksissa, keuhkolohkon kiertymässä, keuhkokasvaimissa.
 • Vatsaontelokirurgia: sterilaatiot, sektiot eli keisarinleikkaukset, märkäkohdunpoistot, kasvainten poistot mm. pernasta. maksasta, munuaisista, suolistosta tai virtsateistä. Lisäksi mm. vierasesineiden poistot, vatsalaukun kiertymäleikkaukset ja virtsakivien poistot kuuluvat rutiinitoimenpiteisiin.
 • Tyräleikkaukset: perianaali-, nivus- ja napatyrät.
 • Peräaukon alueen leikkaukset: anaalirauhasten poistot ja kasvainten poistot.

Kirurgisia toimenpiteitä varten on erillinen leikkausosasto, johon kuuluvat valmistelutilat, leikkaussalit ja heräämö. Pehmytosa- ja luuleikkaukset tehdään eri leikkaussaleissa mahdollisuuksien mukaan. Salit on suunniteltu täyttämään korkeat aseptiikan vaatimukset, mm. ilmastointi on ylipaineistettu. Korkealaatuinen leikkaussalihygienia vähentää merkittävästi tulehdusriskiä ja näin vältytään turhilta antibioottikuureilta.

Valmistautuminen leikkaukseen

Ennen leikkausta eläinlääkäri tarkastaa kissan erillisellä poliklinikkakäynnillä. Tarvittaessa samalla käynnillä otetaan esim. verinäytteitä tai selvitetään sydämen ja hengityselimistön toimintaa. Leikkaustoimenpide, kotitoimenpiteet ennen leikkausta ja kustannusarvio käydään omistajan kanssa läpi. Omistaja voi varata ajan leikkaukseen käynnillä tai käynnin jälkeen puhelimitse hoitajalta.

Leikkaukset tehdään aamupäivisin, näin potilailla on hyvää aikaa toipua nukutuksesta ja kotiutus sujuu turvallisesti. Omistajan ei ole mahdollista olla mukana valmistelussa, leikkauksessa tai heräämössä.

 • Kylvetä kissa leikkausta edellisenä päivänä.
 • Paastota kissaa 10–12 tuntia ennen leikkausta, vettä saa juoda. Tietyissä suolisto- ja anaalialueen leikkauksissa vaaditaan vielä pidempi paasto.

Pieneläinhoitaja ottaa kissan sisälle, käy omistajan kanssa läpi potilaan kunnon, mahdolliset sairaudet tai lääkitykset ja muut tarvittavat tiedot sekä milloin omistajan on mahdollista noutaa lemmikkinsä. Tämän jälkeen potilas siirretään valmisteluhuoneeseen odottamaan leikkausvuoroaan.

Leikkauksen eteneminen

Leikkaukset tehdään yleensä rauhoitettuna tai nukutettuna. Kissa saa ensin rauhoittavan esilääkityksen ja kipulääkkeitä. Potilaalle laitetaan laskimokanyyli, jonka kautta annostellaan nukutuksen induktiolääke, suonensisäinen nestetiputus ja tarvittaessa muita lääkkeitä. Kissa hengittää nukutusaineen ja hapen seosta henkitorveen laitetun intubaatioputken kautta.

Nukutuksen syvyyttä säädellään tarkasti. Karvojen ajo ja leikkausalueen kirurginen pesu tapahtuvat valmisteluhuoneessa. Leikkaussalissa potilas kytketään valvontamonitoreihin, joilla seurataan sydämen sykettä ja sähköistä toimintaa (EKG), veren happisaturaatiota (pulssioksimetri), hengitystiheyttä ja uloshengitysilman hiilidioksidipitoisuutta (kapnometri) ja verenpainetta. Pieneläinhoitaja ja eläinlääkäri valvovat narkoosia ja potilaan vointia leikkauksen ajan.

Leikkauksen jälkeen

Kun leikkaus on ohi, kissa siirretään heräämöön, jossa heräämistä seurataan ja varmistutaan mm. siitä, että kivunhoito on riittävä. Potilasta ei kotiuteta ennen kuin se on toipunut kunnolla nukutuksesta. Yleensä kissa on noutokunnossa 2–5 tunnin kuluttua leikkauksen päättymisestä. Pieneläinhoitaja tai eläinlääkäri luovuttaa potilaan ja käy läpi omistajan kanssa jatkohoito-ohjeet. Mukaansa omistaja saa kirjalliset ohjeet, mahdolliset lääkkeet tai lääkereseptin.

Varaa aika

Ajankohtaista

22.02.2019

Auta kodittomia kissoja – kasassa jo yli 10 000 ruoka-annosta!

Voit auttaa helposti lisäämällä kuvan kissastasi kilpailuun Evidensian Facebook-sivulla.

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.