Palvelut Kissoille

Kissan ontumatutkimus

Kun kissa välttelee korkeille paikoille hyppäämistä ja portaiden kulkemista, sillä on usein nivelkipua. Ontumatutkimuksen tarkoituksena on selvittää kivun syy ja paras hoito kivun ja ontuman lievittämiseen.

Kissan omistaja ei useinkaan yhdistä kissan käyttäytymisen muutosta ja kipua, vaan ajatellaan, että ontuminen tai liikkumattomuus johtuu esimerkiksi kissan vanhuudesta. Kissa kuitenkin ontuu vähentääkseen tuntemaansa kipua.

Miten kissan ontumatutkimus tehdään?

Ontumatutkimus alkaa kissan liikkumisen tarkkailulla. Eläinlääkäri seuraa kissan liikkumista turvallisesti eläinlääkäriaseman tiloissa. Koska eläinpotilas ei itse pysty kertomaan, missä kipua tuntuu, keskustelu omistajan kanssa auttaa eläinlääkäriä paikantamaan kivun alkuperän. Eläinlääkäri pyrkii selvittämään, milloin ja miten kipu alkoi ja miten oireet näkyvät kissan arjessa.

Ontumatutkimuksessa eläinlääkäri tutkii käsin kissan kaikkien raajojen nivelet ja luut tarkkaillen samalla potilaan reaktioita käsittelyyn. Myös kissan selkä tutkitaan. Potilaalle tehdään lisäksi huolellinen terveystarkastus, jossa pyritään kartoittamaan mahdolliset muut vaivat.

Kun kipu on paikannettu, tehdään tarvittavat jatkotutkimukset.

Jatkotutkimukset apuna hoidon suunnittelussa

Oikean hoidon määrittelemiseksi kissan kipualueet usein röntgenkuvataan. Kuvausta varten potilas rauhoitetaan, jotta röntgenkuvista tulee mahdollisimman tarkkoja. Rauhoitus auttaa kissaa pysymään paikoillaan hankalissakin kuvausasennoissa.

Tietokonetomografia- eli CT-tutkimus parantaa entisestään hoidon tarkkuutta ja ennakkosuunnittelua. Tarkkojen viipalekuvien ansiosta nähdään kissan luiden ja nivelten sisälle.

Milloin kissa on syytä tuoda ontumatutkimukseen?

Kivun vuoksi kissa saattaa vältellä esimerkiksi portaita ja korkeille paikoille hyppäämistä. Kissa saattaa jättää turkkinsa hoitamatta ja sen nukkumisrytmi voi muuttua. Kissa pyrkii piilottelemaan kipujaan mahdollisimman pitkään, joten nivelongelmien oireita voi olla vaikea havaita. Kankeus ja selvät muutokset kissan käytöksessä ovat aina huolestuttavia merkkejä. Tällöin kissa on syytä tuoda eläinlääkärille.

Pitkittyessään kipu ja ontuma huonontavat kissan elämänlaatua ja rajoittavat sen normaalia elämää. Kissan muuttunut käyttäytyminen aiheuttaa myös ylimääräistä huolta sen omistajalle. Pitkittynyt hoitamaton ontuma saattaa heikentää merkittävästi kissan hoitoennustetta.

Nivelrikko on ikääntyville kissoille tyypillinen sairaus

Nivelvammoja aiheuttavat erilaiset onnettomuudet sekä kissan kehon rakenteelliset tekijät, jotka altistavat kissan ontumille ja ovat usein lähtökohtana nivelrikon synnylle. Nivelrikko onkin kissojen yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus: yli 12-vuotiaista kissoista jopa 90 prosenttia kärsii nivelrikosta.

Nivelrikkoinen kissa jää helposti hoitamatta, sillä kissan kankeus ja haluttomuus liikkua laitetaan kotona helposti vanhuuden piikkiin. Hoidolla pystytään kuitenkin lievittämään kissan kipua ja kohentamaan sen elämänlaatua.

Apua asiantuntevalta eläinlääkäriltä

Ontuvan kissan liikeratojen analysointi sekä reaktioiden ja tutkimuslöydösten tulkinta vaatii paneutumista ja kokemusta. Kissojen tuki- ja liikuntaelinten tutkiminen ja hoitaminen on kuitenkin eläinlääkäreidemme jokapäiväistä työtä. Asiantuntevat eläinlääkärimme auttavat sinua ja kissaasi ammattitaidolla.

Varaa aika ontumatutkimukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

05.11.2018

Kiitä klinikkaa – voita tuotepalkinto!

Eläinlääkärit ja hoitajat ovat sinun ja eläinystäväsi apuna, arjessa ja hädän hetkellä.

Uusi 24/7 päivystävä eläinsairaala avataan Tampereelle
01.11.2018

Uusi 24/7 päivystävä eläinsairaala avataan Tampereelle

Tampereen Evidensia-eläinlääkäriasema laajentaa toimintaansa ja avaa keväällä 2019 ympäri vuorokauden palvelevan pieneläinsairaalan.

Evidensia on jälleen Koiramessujen yhteistyökumppani
12.10.2018

Evidensia tuottaa eläinlääkäripalvelut Koiramessuille

Evidensia toimii Koiramessujen virallisena yhteistyökumppanina jo viidettä kertaa.