Palvelut Kissoille

Kissan hammassairaudet

Kissan hampaiden kunto on hyvä tarkastaa säännöllisesti, jotta yleisimmät ongelmat, kuten hammaskivi, ientulehdus ja hammassyöpymä havaitaan ja ne tulevat hoidetuksi ajoissa.

Kissan hammaskivi

Kissan hampaiden pinnalle kertyy biofilmiä eli plakkia, josta syljen suoloissa muodostuu helposti hammaskiveä. Hammaskivi puolestaan aiheuttaa tukikudosten tulehdusta. Kissan hammaskivi on rusehtavan harmaata, kivimäistä ainesta hampaan pinnalla ja se aiheuttaa kissalle myös pahanhajuista hengitystä.

Hammaskiven muodostumista voidaan estää kotihoidolla joko harjaamalla hampaita tai tarjoamalla kissalle plakkia ehkäisevää kuivaruokaa. Kissan totuttamisen hampaiden harjaukseen voi aloittaa hieromalla sen ikeniä sormella. Vähitellen harjaamiseen voi ottaa avuksi harjan ja kissoille tarkoitettua hammastahnaa.

Hampaat kannattaa tarkistuttaa myös eläinlääkärillä säännöllisesti vuosittaisen terveystarkastuksen yhteydessä. Hammaskiven määrän voi tarkistaa pintapuolisesti käsittelyyn tottuneelta kissalta, mutta tarkempi tutkimus vaatii aina eläimen rauhoittamisen tutkimuksen ajaksi. Tutkimuksessa kissasta otetaan röntgenkuva ja eläinlääkäri poistaa hammaskiven nukutuksessa.

Kissan ientulehdus

Kissan hampaiden pinnalle kertyvän hammaskiven aiheuttama ientulehdus (gingiviitti) ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdus (parodontiitti) voivat hoitamattomana heikentää kissan yleiskuntoa. Pahimmillaan tulehdukset voivat johtaa kudostuhoon ja kissan hampaiden irtoamiseen.

Kissa kannattaa tuoda eläinlääkärille viimeistään silloin, jos kissan ikenet punoittavat tai vuotavat verta tai kissan hengitys haisee pahalle. Eläinlääkäri poistaa hammaskiven ja hoitaa mahdollisen tulehduksen kuntoon.

Ientulehdusta ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta voidaan ennaltaehkäistä säännöllisellä hampaiden harjaamisella.

Kissan hammassyöpymä

Kissan hammassyöpymä (FORL, Feline odontoclastic resorptive lesions) on sairaus, jossa kissan hampaaseen on tullut kiillevaurio ja hammasluu on esillä ja syöpynyt. Syöpymä alkaa kehittyä hammasluussa kiilteen alla ja jos se yltää hammasjuureen saakka, hammas joudutaan poistamaan.

Eläinlääkäri voi havaita kissan hammasyöpymän sairauden alkuvaiheessa röntgenkuvasta, jolloin sairaus voidaan hoitaa.

Jokaisella kissan hammastutkimus- ja -hoitokerralla potilaan hammaskorttia täydennetään, jotta tilanteen seuranta on helpompaa. Käynnin yhteydessä neuvomme myös kissan hampaiden kotihoidossa ja kotihoitoon tarvittavissa välineissä.  Oikea ravinto on osa kotihoitoa, sillä kissan ruokavaliolla voidaan vaikuttaa plakin ja hammaskiven muodostumiseen.

Evidensia-erikoisklinikat apuna vaativissa tapauksissa

Hammassairauksien erikoisklinikoilla lemmikkiäsi hoitavat suu- ja hammassairauksien hoitoon keskittyneet ja kokeneet eläinlääkärit. Hammassairauksien erikoisklinikat toimivat ympäri Suomen osana eläinlääkäriaseman muuta palvelutarjontaa ja ne tarjoavat kattavasti sairauden hoitoa ja toipumista tukevia palveluita.

Varaa aika kissasi hammastarkastukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Varaa aika

Ajankohtaista

30.07.2018

40 vuotta hoitajana toiminut Sinikka: ”Työn rikkaus on jatkuva uuden oppiminen”

Sinikka Oravan mielestä hyvä eläintenhoitaja tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa ja kykenee pitämään monta rautaa tulessa samanaikaisesti.

Avaamme Espooseen urheilukoiraklinikan
25.07.2018

Avaamme Suomen ensimmäisen urheilukoiraklinikan Espooseen

Urheilukoiraklinikkaa tulevat luotsaamaan urheilevien koirien hoitoon perehtyneet eläinlääkärit Laura Hakala ja Tiiu Toijala.

Helpotusta helteeseen kanille, jyrsijöille tai linnuille
24.07.2018

Näin viilennät eksoottista lemmikkiäsi helteellä

Myös kanit, jyrsijät ja linnut kärsivät kuumuudesta.