Palvelut Kissoille

Kissan nukuttaminen eli anestesia

Anestesia suunnitellaan aina yksilöllisesti ja potilaan elintoimintoja seurataan tarkasti, jotta toimenpide olisi mahdollisimman turvallinen. Anestesia ja rauhoitus ovat jokapäiväisiä toimenpiteitä Evidensia-eläinlääkäriasemilla.

Rauhoitus

Rauhoitusta voidaan käyttää pieniin ja kivuttomiin toimenpiteisiin, joiden onnistumisen kannalta kissan paikoillaan pysyminen on tärkeää. Tällainen toimenpide on esimerkiksi röntgenkuvien ottaminen luista ja nivelistä. Rauhoitettu eläin saattaa hätkähtää hereille kovan metelin tai äkillisen kosketuksen voimasta ja olla säikähtäessään arvaamaton. Rauhoituslääkkeet annostellaan kissalle yleensä lihakseen annettavalla pistoksella.

Suonensisäinen anestesia

Tarvittaessa voimakkaampaa kivun lievitystä tai pidempikestoista ja syvempää rauhoitusta varten voidaan kissalle laittaa kanyyli etu- tai takajalan laskimoon ja annostella laskimonsisäisesti lyhytvaikutteista nukutuslääkettä tai voimakkaampia kipua poistavia lääkkeitä. Lyhytkestoista suonensisäistä anestesiaa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun katetroidaan tukkeutunutta virtsaputkea tai hoidetaan haavoja. Kanyylin kautta voidaan lemmikille antaa myös nestehoitoa.

Yleisanestesia

Yleisanestesiaa käytetään isommissa toimenpiteissä, kuten leikkaukset, hammashoidot ja korvahuuhtelut. Yleisin yleisanestesian tyyppi on inhalaatioanestesia, jossa unen syvyyttä säädellään hengitysilman mukana lemmikille annosteltavalla anestesiakaasulla. Kissa rauhoitetaan sille sopivilla esilääkkeillä, kanyloidaan ja syvennetään unta suonensisäisesti annosteltavilla lääkkeillä niin, että henkitorveen saadaan asetettua silikonista valmistettu hengitysputki (ns. intubaatiotuubi). Hengitysputken kautta kissa saa lisähapen ja anestesiakaasun seosta. Inhalaatioanestesia on useimmissa tapauksissa turvallinen yleisanestesian muoto. Tarvittaessa inhalaatioanestesian ohella voidaan käyttää esimerkiksi suonen kautta annettavaa kipuinfuusiota, epiduraalipuudutusta tai paikallispuudutteita.

Anestesian seuranta

Rauhoitetun tai nukutetun kissan ruumiinlämpö laskee helposti. Sydämen syke ja pumppausvoima sekä hengitystiheys laskevat. Potilaan tilan seuraaminen ja esimerkiksi lämmönlaskun estäminen ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä. Lämmön laskua pyritään estämään peitteillä, patjoilla, sähköisillä lämmittimillä ja huolehtimalla, että kissa pysyy kuivana.

Pieneläinhoitaja ja eläinlääkäri seuraavat elintoimintoja kuuntelemalla kissan keuhkoja ja sydäntä stetoskoopilla, seuraamalla limakalvojen väriä, tunnustelemalla pulssia ja valvomalla elintoimintoja erilaisilla anestesiamonitoreilla. Pidempää anestesiaa vaativille potilaille täytetään anestesiavalvontalomaketta, johon mittaustulokset ja lääkitykset kirjataan toimenpiteen aikana.

Anestesian turvallisuudesta huolehditaan tutkimalla kissa huolellisesti ennen nukuttamista sekä verinäytteillä, joista tutkitaan esimerkiksi munuaisarvot ja proteiinit sekä punasoluosuus. Etenkin iäkkäämmille lemmikeille suosittelemme laajempia verikokeita ja tarvittaessa muita tutkimuksia ennen nukutusta vaativia toimenpiteitä.

Täysin riskitöntä anestesiaa ei ole olemassakaan, mutta huolellisella esivalmistelulla, anestesian suunnittelulla, toteutuksella ja seurannalla voidaan riskejä minimoida.

Herääminen klinikalla

Lyhyen rauhoitustoimenpiteen jälkeen kissalle annetaan usein vastalääke, jolloin herääminen rauhoituksesta nopeutuu. Syvemmän anestesian jälkeen kissan annetaan mieluiten herätä rauhassa omaa tahtiaan, jotta lääkeaineet ehtivät poistua elimistöstä ja herääminen on pehmeämpää.

Heräämisen ajan kissa pidetään eläinlääkäriasemalla seurannassa ammattitaitoisen henkilökuntamme hellässä huomassa. Pääsääntöisesti nukkuvaa kissaa ei päästetä kotiin ennen kuin se pystyy kunnolla nostamaan päätään tai mieluiten kävelee ulos omin jaloin. Tästä syystä emme varaa syvää anestesiaa vaativia toimenpiteitä illan viimeisiksi tunneiksi.

Muistilista kissan omistajalle

Ennen nukutusta:

  • Ruokapaasto 10–12 tuntia, sairaiden eläinten ja pentujen paastotus henkilökuntamme ohjeiden mukaan. Vettä saa juoda.
  • Kissan tulisi olla mahdollisimman puhdas ja kuiva.
  • Anna kissalle mahdollisuus käydä laatikolla ennen klinikalle tuloa
  • Vältä aiheuttamasta kissalle kovaa fyysistä rasitusta.
  • Anna kissalle määrätyt lääkkeet saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • Kerro eläinlääkärille, mikäli kissan voinnissa on ollut poikkeavaa (esim. ripulia, oksentelua, yskää) ennen nukutusta.
  • Varaa kissalle mukaan kotimatkaa varten lämmin peitto ja makuualusta tai kantokoppa ja sinne peitteet.

 

Varaa aika

Ajankohtaista

05.11.2018

Kiitä klinikkaa – voita tuotepalkinto!

Eläinlääkärit ja hoitajat ovat sinun ja eläinystäväsi apuna, arjessa ja hädän hetkellä.

Uusi 24/7 päivystävä eläinsairaala avataan Tampereelle
01.11.2018

Uusi 24/7 päivystävä eläinsairaala avataan Tampereelle

Tampereen Evidensia-eläinlääkäriasema laajentaa toimintaansa ja avaa keväällä 2019 ympäri vuorokauden palvelevan pieneläinsairaalan.

Evidensia on jälleen Koiramessujen yhteistyökumppani
12.10.2018

Evidensia tuottaa eläinlääkäripalvelut Koiramessuille

Evidensia toimii Koiramessujen virallisena yhteistyökumppanina jo viidettä kertaa.