HOITOVINKIT

21.03.2017 - , , ,

Eläinlääkäri: Huomioi nämä 5 asiaa punkkilääkkeen valinnassa

Kun luonto herää kevääseen, heräävät myös lemmikinomistajille tutut harmin aiheet – punkit. Suojaa eläinystäväsi ajoissa ja ehkäise punkkien puremat. Tiesitkö sinä nämä viisi faktaa puutiaisista?

 

1. Punkit eivät ole vain kesäinen riesa.

Puutiaiset lähtevät liikkeelle maan lämpötilan ollessa noin +4 astetta. Viime vuosina tämä on tarkoittanut sitä, että ensimmäiset punkkihavainnot on tehty jo maaliskuussa ja puutiaisia on havaittu aina pitkälle marraskuulle asti. Pahin punkkiaika ei siis välttämättä ajoitu keskikesään.

­– Lemmikki kannattaa suojata puutiaisilta jo ennen kuin ensimmäinenkään punkki tarttuu sen turkkiin, jotta suoja on mahdollisimman tehokas, muistuttaa eläinlääkäri Jouko Ridell Evidensia Keljonkankaalta.

Sopivasta ajankohdasta lääkityksen aloittamiseksi ja punkkihäädön kestosta on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa. Loishäätö on myös muistettava uusia ajallaan, jotta suoja kestää koko kauden.

2. Koirien punkkihäätöön tarkoitetut lääkkeet voivat olla kissoille hengenvaarallisia.

Sama punkkilääke ei sovi kissalle ja koiralle, ja osa koirille tarkoitetuista valmisteista voi olla kissoille jopa hengenvaarallisia.

– Tilanne voi olla vakava, jos kissa pääsee esimerkiksi nuolemaan koiran turkille valeltua liuosta. Mikäli taloudessasi asuu sekä kissoja että koiria, kannattaa sopivimman punkkihäädön valinnasta keskustella aina eläinlääkärin kanssa, Ridell painottaa.

Loishäätöliuokset ovat myrkkyä myös pienille lapsille eivätkä muut koirat – etenkään pennut – saa päästä nuolemaan vasta levitettyä liuosta. Mikäli perheessäsi on lapsia tai useita koiria, auttaa eläinlääkäri turvallisimman ulkoloishäädön valinnassa.

3. Punkkeja esiintyy lähes koko Suomessa.

Punkit eivät enää ole vain rannikkoalueiden riesa. Viime vuosien aikana punkit ovat yleistyneet koko Suomessa runsaasti muun muassa ilmaston lämpenemisen seurauksena. Vaikka punkit viihtyvät edelleen eteläisessä Suomessa ja rannikoilla, esiintyy puutiaisia nykyään myös itäisessä ja pohjoisessa Suomessa aina Kuusamon korkeudella asti.

–Lemmikkien sisätiloihin tuomat puutiaiset voivat löytää tiensä lopulta myös ihmisen iholle. Mahdollisimman tehokkaan suojan varmistamiseksi lemmikin punkkilääke kannattaa aina valita sen mukaan, minkälaisessa maastossa ja kuinka punkkirikkailla alueilla lemmikki liikkuu.

Näin poistat kiinnittyneen punkin

4. Punkkien levittämät sairaudet on vaikea diagnosoida.

Punkit levittävät lemmikeille borrelioosia ja anaplasmoosia, joiden toteaminen ja hoito voi olla hankalaa. Sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ontuminen, huonontunut yleiskunto ja vatsavaivat, jotka voivat ilmetä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua tartunnasta. Tällöin ne ovat yleisoireina hankalasti yhdistettävissä mahdolliseen punkin puremaan. Mitä kauemmin punkki on kiinnittyneenä lemmikkiin, sitä suuremmaksi sairastumisen riski kasvaa.

– On syytä muistaa, että punkit levittävät vakavia sairauksia myös ihmiseen. Ihmisillä esimerkiksi borrelioositartunnat ovat itse asiassa lemmikkejä yleisempiä. Suojaamalla lemmikkisi suojaat siis myös itsesi ja perheesi, Ridell muistuttaa.

Lue lisää punkkien levittämistä tartunnoista ja niiden tunnistamisesta

5. Samat punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet eivät sovi kaikille.

Uiko koirasi paljon tai pestäänkö se usein? Osa punkkipannoista on haitallisia vesistöille ja paikallisvaleluliuokset saattavat menettää tehoaan ihon kastuessa.

– Myös muut elämäntavat, esimerkiksi se, matkustaako lemmikki punkkikauden aikana ulkomaille, voivat vaikuttaa sopivan ulkoloishäädön valintaan.

Punkkilääkkeet ­ – kuten muutkin lääkkeet – voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa lemmikille myös haittavaikutuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi reaktiot iholla tai pahoinvointi. Sama lääkevalmiste ei välttämättä sovi kaikille saman perheen lemmikeille. Mahdollisista lääkeaineallergioista ja muista yliherkkyyksistä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa, jotta jokaiselle lemmikille saadaan valittua sopivin vaihtoehto.

Varaa nyt lemmikillesi aika terveystarkastukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi. Saat samalla vinkit sopivimman punkkihäädön valintaan. Mikäli lemmikkisi on käynyt potilaanamme vuoden sisällä, voit saada reseptin punkkilääkkeeseen myös ilman eläinlääkärikäyntiä. Ota yhteyttä lähimmälle eläinlääkäriasemallesi nyt 

Varaa aika