HOITOVINKIT

11.12.2018 - , ,

Kissoille vaaralliset joulukukat

Kissat ja kukat ovat usein valitettavan vaarallinen yhdistelmä. Varsinaisista joulukukiksi mielletyistä kasveista juuri mikään ei sovellu kissaperheeseen ja osa on suorastaan vaarallisen myrkyllisiä.

 


Kissaeläinlääkäri, klinikan johtaja Suvi Kosonen eläinlääkäriasema Villimyksestä listasi joitakin kissoille varaallisia joulukukkia sekä niiden aiheuttamia oireita. Epäiltyihin tai tiedettyihin myrkytystapauksiin tulee suhtautua aina vakavasti, sillä oireet tulevat usein viiveellä ja tällöin myrkky on jo saattanut vaurioittaa esimerkiksi munuaisia pysyvästi. 

– Ruusut (Rosa spp.) ovat aina turvallinen ja myrkytön valinta, mutta huomaa, että myös jouluruusu (Helleborus spp.) on kissoille myrkyllinen, Kosonen muistuttaa.

Lue lisää eläinlääkärin vinkkejä turvalliseen jouluun lemmikin kanssa

Amaryllis (Hippeastrum)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina oksentamista, ripulia, mahakipua, kuolaamista, anoreksiaa eli syömättömyyttä, apaattisuutta ja vapinaa. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin!

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina voimakasta oksentamista ja ripulia, eritteissä voi olla myös verta. Lisäksi potilas on apaattinen ja voi saada tärinäkohtauksia. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin!

Jouluruusu (Helleborus spp.)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina kuolaamista, mahakipua, apaattisuutta ja ripulia. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin!

Tulppaani (Tulipa spp.)

Myrkyllinen – tulee pitää kissojen ulottumattomissa. Oireina oksentamsta, ripulia, kuolaamista ja apaattisuutta. Kukkasipuli on myrkyllisin osa eli varsinkin asetelmat, joissa kukkasipulit ovat näkyvissä, tulee pitää täysin erossa kissoista. Epäillyissä myrkytystapauksissa välittömästi yhteys eläinlääkäriin! 

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)

Myrkyllinen –  suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Joulutähti on kuitenkin paljon lievemmin myrkyllinen kuin ajatellaan, ja sen maine myrkyllisenä on jopa liioiteltu. Veterinay Poison Information Service tiedottaa, että vain noin puolet tapauksista johtaa kissoilla oireisiin. Oireet ovat lieviä ruoansulatuskanavan oireita, jotka menevät yleensä itsestään ohi. Oireina esimerkiksi kuolaamista, oksentamista, ruoasta kieltäytymistä ja apaattisuutta. Oireiden pitkittyessä tai ollessa vakavia on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Misteli (Viscum album)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa.Aiheuttaa mahaoireita. Huomioi mahdollisesti putoavat marjat, jotka tulee poimia heti kissan ulottumattomiin.

Orjanlaakeri (Ilex aquifolium)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Aiheuttaa mahaoireita. Huomioi mahdollisesti putoavat marjat, jotka tulee poimia heti kissan ulottumattomiin.

Muratti (Hedera)

Suositellaan pidettävän kissojen ulottumattomissa. Aiheuttaa mahaoireita.

Lääkehiili ensiapuna myrkytystapauksissa

Kissaperheen lääkekaappiin kuuluu lääkehiili, jota voidaan antaa monissa myrkytystapauksissa hätäensiapuna varsinkin, jos matka tai odotusaika eläinlääkäriin on pitkä. Lääkehiili tulee antaa mahdollisimman pian mahdollisen myrkylle altistumisen jälkeen. Annos 1–5 g/kg, tyypillisesti käytetään 2 g/kg, voidaan sekoittaa pieneen määrään ruokaa. Lääkehiiltä saa apteekista ilman reseptiä.

Lääkehiiltä voidaan antaa ainoastaan hyväkuntoiselle ja tajuissaan olevalle potilaille. Joissakin myrkytystapauksissa lääkehiilen anto vaarantaa potilaan, joten varmista aina ennen käyttöä suositukset eläinlääkäriltä.

Lääkehiili soveltuu hätäensiavuksi kaikkiin joulukasvimyrkytyksiin, mutta ei ole yksinään riittävä hoito myrkylliseksi merkittyjen joulukasvien kohdalla. Mikäli epäilet kissasi syöneen myrkyllistä joulukasvia, otathan heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Varaa aika