HOITOVINKIT

23.05.2017 - , , ,

Fysioterapeutin vinkit: Näin pidät koirasi kunnossa

Kesä on aktiivisinta harrastusaikaa, jolloin koirat halutaan pitää erityisen hyvässä kunnossa, kertoo fysioterapeutti Kati Kallio.

 

Johanna Mankinen ja bordercollie-Pokka agilityradallaKesäaikaan fysioterapeutin vastaanotolla käy selvästi muita vuodenaikoja enemmän harrastuskoiria. Myös esimerkiksi koiraharrastuslajien SM-kisojen lähestyminen näkyy vastaanotolla selkeästi. Lisääntyvän harrastamisen vuoksi myös vammat lisääntyvät kesäaikaan.

– Harrastuskoirat ovat verrattavissa urheilijoihin, joten niiden on hyvä käydä fysioterapeutin vastaanotolla säännöllisesti, muistuttaa Evidensia Toijalassa ja Hämeenlinnassa potilaita vastaanottava eläinfysioterapeutti Kati Kallio

Fysioterapia on hyödyllistä myös ikääntyville lemmikeille, joille saattaa tulla nivelrikkoa tai muita iän mukanaan tuomia vaivoja. Ikääntyvien koirien oloa voidaan usein helpottaa ja fysioterapeutti antaa ohjeita ikääntyvän eläinystävän liikuntaan ja lihashuoltoon myös kotioloissa.

Paitsi leikkauksista, myös tuki- ja liikuntaelinten vammoista toipuvat potilaat hyötyvät fysioterapiasta. Myös koirien lihasjännitystä voidaan helpottaa fysioterapian keinoin.

Omistajan on hyvä seurata koiransa liikkumista ja siinä tapahtuvia muutoksia, jotta mahdollisten kiputilojen hoito saadaan aloitettua ajoissa.

– Esimerkiksi on ontuminen selkeä merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Koiran liikkuminen voi myös muuttua jäykäksi, se saattaa alkaa peitsata, se ei välttämättä halua liikkua tai hypätä kuten ennen tai se lopettaa venyttelyn, Kallio luettelee.

– Joskus myös koiran käytös voi yllättäen muuttua, mikä saattaa olla merkki kivusta.

Koirajuoksija Ari Rastas ja saksanseisoja SpenceNäin pidät koirasi kunnossa

Koirat tarvitsevat säännöllistä ja monipuolista liikuntaa pysyäkseen kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Liikunnan monipuolisuus on terveyden kannalta tärkeää: liikuntaa tulee harrastaa erilaisissa maastoissa, eri nopeuksilla ja eri tavoin.

– ­Hyvin yksipuolinen liikunta altistaa koirankin elimistön rasitusvammoille. Koiran mielestä voi olla ihanaa noutaa keppiä vaikka 500 kertaa peräkkäin, mutta se ei ole hyväksi koiran tuki- ja liikuntaelimistölle, Kallio muistuttaa.

Tärkeää on myös liikunnan ja harrastamisen sekä levon oikea suhde. Liikunnan määrä ja laatu tulee suhteuttaa koiran sen hetkiseen kuntoon, johon vaikuttavat muun muassa se, onko koira esimerkiksi iäkäs tai toipilas. Myös hyvälaatuiseen ravintoon tulee kiinnittää huomiota ja ylipainoa on syytä välttää.

– Kun liikuntaa lähdetään lisäämään tai aloitetaan esimerkiksi uusi harrastus, tulee rasitusta lisätä asteittain. Kesän kisakoitoksiin valmistautuminen on syytä aloittaa jo kuukausia aiemmin kuntoa vähitellen nostamalla. Harjoittelussa tulee muistaa alkulämmittelyt ja loppujäähdyttelyt. Myös riittävästä nesteen saannista on kesäkuumalla ensiarvoisen tärkeää huolehtia, Kallio summaa.

Myös kissa kaipaa fysioterapiaa

Fysioterapiakäynti alkaa tilanteen kartoituksella ja eläimen tutkimisella. Tämän perusteella hoidon jatko suunnitellaan yksilöllisesti. Fysioterapia voi sisältää esimerkiksi harjoittelua, manuaalista käsittelyä ja erilaisia fysikaalisia hoitoja kuten laser- tai sähköhoitoja.

– Omistajan ohjaaminen ja neuvominen ovat käynnillä lähes aina merkittävässä osassa.

Fysioterapeutin vastaanotolla käy myös kissoja. Suurin ryhmä ovat tuki- ja liikuntaelinleikkauksista toipuvat kissat, jotka tulevat fysioterapiaan saamaan kuntoutusohjeita. Lisäksi vastaanotolla käy kissoja, joilla on kipuja esimerkiksi selässä tai nivelissä. Kallio hoitaa kissojen kiputiloja myös akupunktiolla.

– Koirien ja kissojen lisäksi vastaanotollani on käynyt muutama kani sekä aavikkokettu, eli fysioterapiasta on hyötyä monille lemmikeille ja tottakai myös hevosille, Kallio muistuttaa.

Fysioterapeutti Kati Kallio ja koirapotilas

Ensiapuna KKK

Jos koiralle sattuu esimerkiksi lenkillä tai harrastuksen yhteydessä kaatuminen, venähdys tai muu loukkaantuminen, voi koiralle soveltaa ihmisille tuttua kolmen K:n ohjetta: kylmä, koho, kompressio. Tärkeää tapaturman jälkeen on aina riittävän pitkä lepo.

– Koira ei useinkaan osaa itse varoa tai ottaa rauhallisesti, joten vastuu jää omistajalle.

Pienet tapaturmat hoituvat usein kotihoidolla, mutta isommissa vammoissa on syytä kääntyä aina eläinlääkärin puoleen. Varhaisessa vaiheessa tehty oikea diagnoosi helpottaa ja nopeuttaa myös jatkokuntoutusta.

Lue lisää koiran fysioterapiasta ja varaa aika nyt

Varaa aika