Palvelut Koirille

Näytteenotto geenitutkimukseen

Osallistuminen Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän pentu- ja epilepsiatutkimuksiin on hoitokäynnin yhteydessä maksutonta kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla.

Evidensian ja geenitutkimusryhmän yhteistyön kohteena ovat epilepsia sekä pentuiässä todettavat harvinaiset perinnölliset sairaudet ja kehityshäiriöt. Verinäytteiden antaminen on vaivatonta ja hoitokäynnin yhteydessä maksutonta kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla. Osallistumalla näytteenottoon koirasi voi auttaa muita.

Tutkimuksen kohteena pentujen terveys

Tutkimusta varten etsitään pentueita, joihin on syntynyt kaksi tai useampia epänormaaleja tai sairaita pentuja, joilla on keskenään samankaltaisia oireita. Jos pentueeseen syntyy epänormaaleja pentuja, kasvattajaa suositellaan ottamaan yhteyttä tutkimusryhmään ja samalla lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaan.

Evidensia-eläinlääkäriasemilla tehtyjen pentutarkastusten tai muitten pennuille tehtävien tutkimusten yhteydessä havaituista kehityshäiriöistä otetaan kasvattajan tai omistajan niin halutessa ilmaiseksi verinäyte geenitutkimusta varten. Samalla selvitetään tarve jatkotutkimukseen.

Lue lisää pentutarkastuksesta

Tutkimus ei rajoitu mihinkään tiettyyn sairausryhmään, vaan verinäytteistä on mahdollista tutkia mitä tahansa pennuilla esiintyvää perinnölliseksi epäiltyä sairautta. Oireet voivat vaihdella vakavista lievempiin ja olemme kiinnostuneita kaikista poikkeavuuksista. Geenitutkimuksiin otettaville pennuille voidaan tehdä oireista riippuen myös erilaisia kliinis-patologisia tutkimuksia.

Osallistuminen pentujen kehityshäiriötutkimukseen

    1. Mikäli epäilet pentueessasi kehityshäiriöitä ja haluat osallistua tutkimukseen, täytä esitietolomake verkossa tai lähetä sähköpostia tutkimusidea-koira@helsinki.fi.
    2. Varaa aika lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi ja ota esitietolomake mukaasi. Jos taustalla epäillään olevan perinnöllisiä tekijöitä, eläinlääkäri toimittaa näytteet koirastasi tutkimukseen. Mikäli näytteessä on löydöksiä, saat tulokset myös itsellesi sekä eläinlääkärille hoidon tueksi.
    3. Tietyt kriteerit ja geenilöydökset täyttävät koirat kutsutaan kliinisiin jatkotutkimuksiin tutkimusta varten. Saat näistä erikseen yhteydenoton kotiisi.

Epilepsian taustojen selvitys auttaa kehittämään uusia hoitomuotoja

Näytteitä kerätään epilepsiaa sairastavista koirista sekä terveistä yli 7-vuotiaista koirista. Lisäksi tutkimukseen etsitään epilepsiaa sairastavien koirien lähisukulaisia, kuten vanhempia ja sisaruksia.

Kaikki rodut ovat tervetulleita tutkimukseen. Haluamme kuitenkin tutkia erityisesti sellaisia rotuja, joilla epilepsia on yleinen terveysongelma. Tällä hetkellä tutkimus on aktiivisesti käynnissä seuraavissa roduissa: australianpaimenkoira, barbet, beagle, belgianpaimenkoira, bordercollie, borderterrieri, irlanninsetteri, kromfohrländer, kääpiöpinseri, labradorinnoutaja, norwichinterrieri, pyreneidenpaimenkoira, schipperke, suomenlapinkoira ja suomenpystykorva.

Osallistuminen epilepsiatutkimukseen

  1. Tutustu tutkimukseen netissä ja täytä sieltä tulostettava näytteenottolomake. Voit samalla vastata tutkimukseen liittyvään kyselyyn.
  2. Varaa aika eläinlääkärin tutkimukseen, jos eläimesi tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Jos haluat osallistua pelkästään tutkimukseen, varaa aika tutkimusnäytteen ottoon hoitajalle. Löydät lähimmän Evidensia-eläinlääkäriasemasi ja ajanvarauksen osoitteesta www.evidensia.fi.
  3. Ota valmiiksi täytetty näytteenottolomake mukaan eläinlääkärikäynnille. Geenipankkiin tulevan näytteen mukana toimitetaan näytteenottolomake eläinlääkäriasemalta. Tutkimusryhmä ilmoittaa omistajalle kolmen viikon kuluessa, kun näyte on vastaanotettu ja kirjattu ryhmän tietokantaan.

Näytteitä kerätään kaikissa toimipisteissä maksutta kliinisen tutkimuksen tai toimenpiteen yhteydessä. Tutkimukseen voi myös osallistua käymällä näytteenotossa erikseen 15 euron hintaan. Mikäli koira on kutsuttu osallistumaan johonkin muuhun geenitutkimusryhmän tutkimukseen, näytteenotto onnistuu samoilla ehdoilla. Verinäytteenotto geenitestiä varten ei vaadi koiralta paastoa.

Tule koirasi kanssa mukaan auttamaan!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.