Palvelut Koirille

Kyyn purema koiralla

Kyyn puremaan kannattaa aina suhtautua vakavasti, sillä se voi olla koiralle kohtalokas.

Kyyn pureman oireet koiralla

Kyy on Suomen ainoa myrkyllinen käärme. Kyyn pureman tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella.  Koira muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi, joskus esiintyy oksentelua, kuolaamista ja muita oireita. Purema-alue on kosketusarka ja iholla voi olla sinerrystä, myös kyyn neulanpistomaiset hampaanjäljet voivat olla näkyvissä. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet seikat, mm. koiran ikä ja koko, pureman sijainti ja ruiskutetun myrkyn määrä.

Toimi näin, jos kyy puree koiraasi.

Lepo on paras ensiapu kyyn puremaan

Jos epäilet, että koiraasi on purrut kyy, ole välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Pidä koira levossa ja vältä puremakohdan käsittelyä ja liikuttelua estääksesi myrkyn leviämisen sen elimistöön.

Älä anna ensiavuksi kyytabletteja, sillä kyytablettien sisältämä kortisoni voi peittää tai pahentaa oireita ja hidastaa ja hankaloittaa hoitoa. Ainoastaan silloin, jos koirallasi on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella, voi kyytableteista olla hyötyä.

Eläinlääkäriltä nesteytystä, kivunlievitystä ja vasta-ainetta

Kyyn myrkky vaikuttaa koiran verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään ja siksi se tarvitsee eläinlääkärin antamaa hoitoa. Evidensia-eläinlääkäriasemalla koiran tila arvioidaan ja sille annetaan suonensisäistä nestehoitoa ja kivunlievitystä sekä vakavissa tapauksissa myös kyyn myrkyn vasta-ainetta. Joskus koira saattaa tarvita suonensisäistä nestehoitoa usean vuorokauden ajan.

Kyyn pureman hoitoon tarvittavaa vasta-ainetta on saatavilla useilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen ja potilas voidaan myös muilta eläinlääkäriasemilta ohjata jatkohoitoon sellaiselle asemalle, missä vasta-ainetta on saatavilla. Huolehdimme myös tarvittavasta seurannasta hoidon jälkeen.

Kun kyy puree koiraasi, ota siis välittömästi yhteys lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Lämpöhalvaus uhkaa koiraa helteillä.
16.07.2018

Lämpöhalvaus uhkaa lemmikkejä helteellä

Lämpö voi tehdä lemmikin olon tukalaksi.

Sinilevää on nyt meri- ja järvialueilla runsaasti.
16.07.2018

Toimi näin, jos koirasi saa suuhunsa sinilevää

Helle hellii koko Suomea, mutta vedessä viilentymistä suunnittelevan on syytä olla varovainen.

09.07.2018

Vikatilanne puhelinjärjestelmässä korjattu

Klinikoillemme ohjautuvissa puheluissa ilmeni torstaina 9.7. häiriöitä operaattorin teknisten ongelmien vuoksi.