Palvelut Koirille

Koirien syöpäsairaudet

Kasvain -ja syöpäsairaudet ovat koirien yleisimpiä sairauksia. Mahdollisimman aikainen reagointi sairauteen mahdollistaa hyvän hoidon ja koirasi elämänlaadun ylläpitämisen.

Kasvaimia voi olla sekä hyvän- että pahanlaatuisia. Pahanlaatuisten kasvainten ollessa kyseessä puhutaan syövästä. Kasvaimet voivat olla oireettomia, mutta voivat aiheuttaa voimakkaitakin oireita, esimerkiksi laihtumista, liikkumishaluttomuutta, kipuja, vatsan turpoamista ja hengenahdistusta.

Syöpäsairautta epäiltäessä eläinlääkärimme tutkivat koirasi kasvaimen tyypin ja sen levinneisyyden. Syöpäsairauksiin erikoistuneet eläinlääkärimme auttavat kartoittamaan koirallesi sopivimmat hoitovaihtoehtot ja antavat tarvittavan hoidon.

Kasvain- ja syöpätutkimukset

Yleistutkimuksessa eläinlääkäri saattaa tunnustelemalla löytää muutoksia esim. vatsaontelossa ja luustossa. Lymfoomassa eli imusyövässä imusolmukkeet voivat suurentua merkittävästi. Jotkut kasvaimet voivat revetä ja vuotaa esimerkiksi vatsaonteloonjolloin potilas on aneeminen ja limakalvot vaaleat. Omistajan kertomus lemmikin käytöksen muutoksista on myös tärkeää.

Verenkuvassa saattaa olla anemia ja valkosolujen lukumäärä voi olla epänormaalin korkea tai matala. Verisolujen mikroskooppinen tarkastelu voi myös antaa epäilyksiä tietyistä kasvain- tai pahanlaatuisista verisolusairauksista.

Kuvantaminen

Kuvantaminen on tärkeää kasvainsairauksien diagnostiikassa. Yleisimmin käytetään röntgen- ja ultraäänitutkimuksia, mutta haastavissa tapauksissa tietokonetomografia (CT) ja magneettitutkimukset ovat suureksi avuksi. Röntgentutkimuksista on apua varsinkin keuhko- ja luustomuutosten sekä vatsaontelon eri elinten muutosten todentamisessa. Ultraäänitutkimusta käytetään lähinnä vatsaontelossa olevien muutosten tarkasteluun ja sillä havaitaan esim. nesteen kertyminen vatsaonteloon.

CT-tutkimuksia käytetään, kun halutaan tietää kasvaimen tarkka leviäminen esimerkiksi pehmytosakudoksessa leikkausta varten tai mahdolliset etäpesäkkeet. Varsinkin varjoainetutkimuksella voidaan mahdolliset etäpesäkkeet paikantaa tarkasti ja suunnitella hoito sen mukaan.

Kirurgia ja koepalat

Jotta kasvaimesta saadaan lisää tietoja, siitä otetaan ennen leikkausta ohutneulanäyte tai koepala. Ohutneulanäytteen tai koepalan avulla pystytään suunnittelemaan mahdollinen leikkaus paremmin. Joissain tapauksissa solunsalpaajahoidolla voidaan pienentää kasvainta ennen leikkausta, jolloin leikkaus on helpompi suorittaa ja kudosvauriot ovat pienempiä.

Jos on aihetta epäillä kasvaimen leviämistä, voidaan potilaalle antaa leikkauksen jälkeen patologin tutkimuksen perusteella suunniteltu sytostaattihoito leviämisen ja uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi.

Sytostaattihoidot

Kun kasvaimen levinneisyys on kartoitettu, potilaalle suositellaan sopivaa hoitoa. Kasvaimia hoidetaan muun muassa kirurgisesti ja solunsalpaajahoidoilla.

Lemmikeille annettavien solunsalpaaja- eli sytostaattihoitojen tarkoituksena on aina parantaa lemmikin elämänlaatua. Sytostaattihoitoja voidaan antaa ennen leikkausta kasvaimen pienentämiseen, leikkauksen jälkeen kasvaimen leviämisen tai uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi tai sellaisissa tapauksissa, joissa leikkaus ei ole mahdollista tai kasvain on levinnyt joka puolelle elimistöä (esim. lymfoomat).

Sytostaattihoidot suunnitellaan aina yksilöllisesti ohutneulanäyte- tai koepalavastauksen perusteella. Sytostaatit vaikuttavat nopeasti jakautuviin soluihin, joita syöpäsolut usein ovat. Annokset ovat pienemmät kuin ihmisellä, minkä vuoksi sivuvaikutukset ovat usein lievempiä kuin ihmisillä ja lemmikin elämänlaatu hyvää hoitojen aikana.

Sytostaatteja voidaan antaa koiralle suonensisäisesti tai tabletteina. Suonensisäisessä annostuksessa eläin voidaan tarvittaessa rauhoittaa kevyesti, jotta kanyyli saadaan hyvin suoneen ja pysyy varmasti paikallaan, sillä monet sytostaatit ärsyttävät voimakkaasti kudoksia joutuessaan suonen ulkopuolelle. Koska sytostaatit vaikuttavat myös nopeasti jakautuviin luuytimen soluihin, veriarvoja seurataan hoidon aikana tarkasti.

Jos kasvaimen poisto kirurgisesti on kasvaimen sijainnin vuoksi haasteellista tai kasvainta ei saada täydellisesti poistettua leikkauksella, jos uusiutumisen riski on suuri, jos uusintaleikkausta on vaikea tehdä tai jos omistaja ei ole siihen halukas, voidaan sytostaattihoitoa tehostaa elektrokemoterapialla. Lue lisää

Oikeanlainen hoito ja hyvä elämänlaatu

Kaikkia kasvainsairauksia ei pystytä parantamaan, mutta hyvin suunniteluilla hoidoilla moni potilas on huonosta ennusteesta huolimatta saanut lisää hyvänlaatuista elinaikaa ja joskus jopa parantunut. Vaikka parantavaa hoitoa ei löytyisikään, eläinlääkäri auttaa löytämään tapoja ylläpitää potilaan elämänlaatua. Usein keskustelu erilaisista hoitovaihtoehdoista asiantuntijan kanssa helpottaa päätösten tekemistä ja auttaa sopivan hoidon valinnassa.

 

Voit varata meille ajan suoraan tai tulla eläinlääkärin lähetteellä. Annamme mielellämme konsultaatioapua eläinlääkäreille. 

Ota yhteyttä lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.