Palvelut Koirille

Koiran tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Koirilla tavataan useita ortopedisia sairauksia. Suurimpaan osaan niistä liittyy perinnöllinen alttius.

Nivelvaivat ovat merkittävästi koiran elämää haittaavia ja rajoittavia sairauksia, mutta niitä on myös mahdollista hoitaa. 

Koiran ontuminen ja kipu kertovat ongelmasta koiran luissa tai nivelissä

Nivelvaivat ovat koirilla hyvin yleisiä. Kun koiran liikkuminen vaikeutuu tai se alkaa arastella tuttuja liikkeitä, on syytä hakeutua eläinlääkärin tutkimuksiin. Selkävaivat voivat aiheuttaa myös halvausoireita, jos hermo tai selkäydin jää puristuksiin esimerkiksi välilevytyrän seurauksena. Eläinlääkäri pyrkii ensin koiran liikkumista seuraamalla ja raajoja ja selkää tunnustelemalla selvittämään, mistä arkuus johtuu eli mistä koira on kipeä. 

Kuvantaminen tuo lisää tietoa nivelvaivoista

Röntgenkuvaus on yleisin lisätutkimus ortopedisten vaivojen tutkimuksessa. Koira yleensä rauhoitetaan, jotta kuvista saadaan laadukkaita. Selän sairauksia selviteltäessä käytetään usein myös varjoainekuvausta. Magneettikuvaus on hyvä apu erityisesti olkanivelen ja selän ongelmissa. Myös tietokonetomografiaa voidaan käyttää. Nivelen tähystyksellä voidaan muun muassa todeta luotettavasti nivelpintojen kunto ja polven nivelkierukoiden vammat.

Koiran lonkkavika on perinnöllinen sairaus

Koiran lonkkavika eli lonkkaniveldysplasia on yksi tutkituimmista koirien sairauksista. Alttius lonkkavian kehittymiselle on vahvasti perinnöllinen, ja siksi koirien lonkkaniveliä röntgenkuvataan, vaikka koira ei oireilisi mitenkään. Jalostukseen tulisi pyrkiä käyttämään vain tervelonkkaisia koiria. Koiran lonkkaviassa reisiluun pää ei istu riittävän tiiviisti lonkkamaljaan. Tämä aiheuttaa nivelpinnoille epätasaista painetta, joka johtaa tulehdusreaktioon ja useimmiten nivelrikkoon.

Koiran lonkkavian hoito

Nuorella koiralla havaittua lonkkavikaa on mahdollista hoitaa kirurgisesti. Lonkkavian seurauksena koiralle kehittyvää nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta nivelrikkopotilaan elämänlaatua voidaan parantaa pitämällä potilas hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa. Kipuihin annetaan tarvittaessa kipulääkettä tai kipua lievittävää hoitoa, esimerkiksi laserterapiaa. Koirasi kroonista kipua voidaan nykypäivänä hoitaa usein eri tavoin, ja lääkärimme keskustelee sopivista vaihtoehdoista kanssasi.

Mäyräkoirahalvaus liittyy usein lyhytjalkaisuuteen

Myös mäyräkoirahalvaus eli koiran välilevyprolapsi on siinä mielessä perinnöllinen sairaus, että sitä tavataan erityisesti lyhytjalkaisilla eli kondrodystrofisilla roduilla. Lyhyet raajat johtuvat ruston kasvuhäiriöstä, joka vaikuttaa myös muualla koiran luustossa. Ruston kasvuhäiriöstä kärsivät rodut kuten mäyräkoirat ovat erityisen alttiita selkärangan välilevyongelmille.

Mäyräkoirahalvauksen oireet

Mäyräkoirahalvauksesta kärsivä koira saattaa aristaa selkäänsä, olla haluton liikkumaan portaissa ja vakavissa tapauksissa halvaantua takapäästään. Selkäydinkanavan hermotuksen vauriot voivat johtaa myös virtsaamattomuuteen. Koira, jolla esiintyy neurologisia oireita, tulisi tuoda välittömästi eläinlääkärin tutkittavaksi. Huolellisten tutkimusten jälkeen eläinlääkäri suunnittelee lemmikillesi sopivan yksilöllisen hoidon ja antaa tarvittavat kotihoito-ohjeet.

Mikäli epäilet koirallasi ongelmia, ota yhteys lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.