Palvelut Koirille

Koiran pehmytosaleikkaukset

Pehmytosakirurgian laajaan kirjoon kuuluvat ennaltaehkäisevät leikkaukset ja varsinaiset monien sairauksien hoitoon liittyvät leikkaustoimenpiteet.

Yleisiä pehmytosakirurgisia toimenpiteitä:

 • steriloinnit, kastroinnit
 • korvakirurgia, esim. korvakäytävän avarrus, korvan totaalipoisto
 • ruoansulatuskanavanleikkaukset, esim. vierasesineleikkaukset, suoliston koepalat
 • anaalialueen leikkaukset, esim. anaalirauhasten poisto
 • virtsatieleikkaukset, esim. virtsakivien poistoleikkaus, ektooppisten uretereiden korjausleikkaus
 • tyräleikkaukset, esim. napa-, nivus-, perineaali- ja palleatyrät
 • elinten poistot, esim. perna, maksalohko, munuainen
 • kasvainkirurgia
 • iho- ja silmäluomikirurgia
 • ihovammojen korjauskirurgia
 • hengitystie- ja nieluleikkaukset, esim. nielurisojen poistot, henkitorven kollapsin korjausleikkaukset, keuhkolohkon poisto
 • verisuonikirurgia, esim. PDA-korjausleikkaus, portokavaalisen shuntin korjausleikkaus
 • akuuttikirurgia, esim. keisarinleikkaus, mahalaukun kiertymä

Vaativia pehmytosakirurgisia toimenpiteitä:

 • Päänalueen kirurgia: mm. korvakäytävän avanneleikkaukset kroonisten tulehdusten parantamiseksi, vaikeissa tapauksissa myös korvakäytävän totaalipoistot, nenäontelon ja suun alueen kasvainten poistot, sylkirauhasten poistot, nielurisojen poistot.
 • Rintaontelokirurgia: tavallisimmin yksittäisten keuhkokasvainten poistot, keuhkolohkojen poistot esim. kissan märkäisissä tulehduksissa, keuhkolohkon kiertymässä, keuhkokasvaimissa.
 • Vatsaontelokirurgia: sterilaatiot, sektiot eli keisarinleikkaukset, märkäkohdunpoistot, kasvainten poistot mm. pernasta. maksasta, munuaisista, suolistosta tai virtsateistä. Lisäksi mm. vierasesineiden poistot, vatsalaukun kiertymäleikkaukset ja virtsakivien poistot kuuluvat rutiinitoimenpiteisiin.
 • Tyräleikkaukset: perianaali-, nivus- ja napatyrät.
 • Peräaukon alueen leikkaukset: anaalirauhasten poistot ja kasvainten poistot.

Kirurgisia toimenpiteitä varten on erillinen leikkausosasto, johon kuuluvat valmistelutilat, leikkaussalit ja heräämö. Pehmytosa- ja luuleikkaukset tehdään eri leikkaussaleissa mahdollisuuksien mukaan. Salit on suunniteltu täyttämään korkeat aseptiikan vaatimukset, mm. ilmastointi on ylipaineistettu. Korkealaatuinen leikkaussalihygienia vähentää merkittävästi tulehdusriskiä ja näin vältytään turhilta antibioottikuureilta.

Valmistautuminen leikkaukseen

Ennen leikkausta eläinlääkäri tarkastaa koirasi erillisellä poliklinikkakäynnillä. Tarvittaessa samalla käynnillä otetaan esim. verinäytteitä tai selvitetään sydämen ja hengityselimistön toimintaa. Leikkaustoimenpide, kotitoimenpiteet ennen leikkausta ja kustannusarvio käydään kanssasi läpi.

Leikkaukset tehdään aamupäivisin, jotta potilailla on aikaa toipua nukutuksesta ja kotiutus sujuu turvallisesti.

 • Kylvetä koira leikkausta edellisenä päivänä.
 • Paastota koiraa 10–12 tuntia ennen leikkausta, vettä saa juoda. Tietyissä suolisto- ja anaalialueen leikkauksissa vaaditaan vielä pidempi paasto.
 • Koira on hyvä ulkoiluttaa ennen sairaalan tuloa kunnolla, mikäli sen kunto sallii.

Pieneläinhoitaja ottaa potilaan sisälle, käy omistajan kanssa läpi potilaan kunnon, mahdolliset sairaudet tai lääkitykset ja muut tarvittavat tiedot sekä milloin omistajan on mahdollista noutaa lemmikkinsä. Tämän jälkeen koira siirretään valmisteluhuoneeseen odottamaan leikkausvuoroaan.

Leikkauksen eteneminen

Leikkaukset tehdään yleensä rauhoitettuna tai nukutettuna. Koira saa ensin rauhoittavan esilääkityksen ja kipulääkkeitä. Potilaalle laitetaan laskimokanyyli, jonka kautta annostellaan nukutuksen induktiolääke, suonensisäinen nestetiputus ja tarvittaessa muita lääkkeitä. Potilas hengittää nukutusaineen ja hapen seosta henkitorveen laitetun intubaatioputken kautta.

Nukutuksen syvyyttä säädellään tarkasti. Karvojen ajo ja leikkausalueen kirurginen pesu tapahtuvat valmisteluhuoneessa. Leikkaussalissa potilas kytketään valvontamonitoreihin, joilla seurataan sydämen sykettä ja sähköistä toimintaa (EKG), veren happisaturaatiota (pulssioksimetri), hengitystiheyttä ja uloshengitysilman hiilidioksidipitoisuutta (kapnometri) ja verenpainetta. Pieneläinhoitaja ja eläinlääkäri valvovat narkoosia ja koirasi vointia leikkauksen ajan.

Leikkauksen jälkeen

Kun leikkaus on ohi, koira siirretään heräämöön, jossa heräämistä seurataan ja varmistutaan mm. siitä, että kivunhoito on riittävä. Potilasta ei kotiuteta, ennen kuin se on toipunut kunnolla nukutuksesta. Yleensä koira on noutokunnossa 2–5 tunnin kuluttua leikkauksen päättymisestä. Pieneläinhoitaja tai eläinlääkäri luovuttaa potilaan ja käy läpi omistajan kanssa jatkohoito-ohjeet. Mukaansa omistaja saa kirjalliset ohjeet, mahdolliset lääkkeet tai lääkereseptin.

Tervetuloa asiantuntevalle Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.