Palvelut Koirille

Koiran nukuttaminen eli anestesia

Anestesia suunnitellaan aina yksilöllisesti ja potilaan elintoimintoja seurataan tarkasti, jotta toimenpide on mahdollisimman turvallinen. Anestesia ja rauhoitus ovat jokapäiväisiä toimenpiteitä Evidensia-eläinlääkäriasemilla. 

Rauhoitus

Rauhoitusta voidaan käyttää pieniin ja kivuttomiin toimenpiteisiin, joiden onnistumisen kannalta koiran paikoillaan pysyminen on tärkeää. Tällainen toimenpide on esimerkiksi röntgenkuvien ottaminen luista ja nivelistä. Rauhoitettu eläin saattaa hätkähtää hereille kovan metelin tai äkillisen kosketuksen voimasta ja olla säikähtäessään arvaamaton. Rauhoituslääkkeet annostellaan koiralle yleensä lihakseen annettavalla pistoksella.

Suonensisäinen anestesia

Tarvittaessa voimakkaampaa kivun lievitystä tai pidempikestoista ja syvempää rauhoitusta varten voidaan koiralle laittaa kanyyli etu- tai takajalan laskimoon ja annostella laskimonsisäisesti lyhytvaikutteista nukutuslääkettä tai voimakkaampia kipua poistavia lääkkeitä. Lyhytkestoista suonensisäistä anestesiaa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun katetroidaan tukkeutunutta virtsaputkea tai hoidetaan haavoja. Kanyylin kautta voidaan lemmikille antaa myös nestehoitoa.

Yleisanestesia

Yleisanestesiaa käytetään isommissa toimenpiteissä, kuten leikkaukset, hammashoidot ja korvahuuhtelut. Yleisin yleisanestesian tyyppi on inhalaatioanestesia, jossa unen syvyyttä säädellään hengitysilman mukana lemmikille annosteltavalla anestesiakaasulla.

Koira rauhoitetaan sille sopivilla esilääkkeillä, kanyloidaan ja syvennetään unta suonensisäisesti annosteltavilla lääkkeillä niin, että henkitorveen saadaan asetettua silikonista valmistettu hengitysputki (ns. intubaatiotuubi). Hengitysputken kautta koira saa lisähapen ja anestesiakaasun seosta. Inhalaatioanestesia on useimmissa tapauksissa turvallinen yleisanestesian muoto. Tarvittaessa inhalaatioanestesian ohella voidaan käyttää esimerkiksi suonen kautta annettavaa kipuinfuusiota, epiduraalipuudutusta tai paikallispuudutteita.

Anestesian seuranta

Rauhoitetun tai nukutetun koiran ruumiinlämpö laskee helposti. Sydämen syke ja pumppausvoima sekä hengitystiheys laskevat. Potilaan tilan seuraaminen ja esimerkiksi lämmönlaskun estäminen ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä. Lämmön laskua pyritään estämään peitteillä, patjoilla, sähköisillä lämmittimillä ja huolehtimalla, että koira pysyy kuivana.

Pieneläinhoitaja ja eläinlääkäri seuraavat elintoimintoja kuuntelemalla koiran keuhkoja ja sydäntä stetoskoopilla, seuraamalla limakalvojen väriä, tunnustelemalla pulssia ja valvomalla elintoimintoja erilaisilla anestesiamonitoreilla. Pidempää anestesiaa vaativille potilaille täytetään anestesiavalvontalomaketta, johon mittaustulokset ja lääkitykset kirjataan toimenpiteen aikana.

Anestesian turvallisuudesta huolehditaan tutkimalla koira huolellisesti ennen nukuttamista sekä verinäytteillä, joista tutkitaan esimerkiksi munuaisarvot ja proteiinit sekä punasoluosuus. Etenkin iäkkäämmille lemmikeille suosittelemme laajempia verikokeita ja tarvittaessa muita tutkimuksia ennen nukutusta vaativia toimenpiteitä.

Täysin riskitöntä anestesiaa ei ole olemassakaan, mutta huolellisella esivalmistelulla, anestesian suunnittelulla, toteutuksella ja seurannalla voidaan riskejä minimoida.

Herääminen klinikalla

Lyhyen rauhoitustoimenpiteen jälkeen koiralle annetaan usein vastalääke, jolloin herääminen rauhoituksesta nopeutuu. Syvemmän anestesian jälkeen koiran annetaan mieluiten herätä rauhassa omaa tahtiaan, jotta lääkeaineet ehtivät poistua elimistöstä ja herääminen on pehmeämpää.

Heräämisen ajan koira pidetään eläinlääkäriasemalla seurannassa ammattitaitoisen henkilökuntamme hellässä huomassa. Pääsääntöisesti nukkuvaa koiraa ei päästetä kotiin, ennen kuin se pystyy kunnolla nostamaan päätään tai mieluiten kävelee ulos omin jaloin. Tästä syystä emme varaa syvää anestesiaa vaativia toimenpiteitä illan viimeisiksi tunneiksi.

Muistilista koiran omistajalle

Ennen nukutusta:

  • Ruokapaasto 10–12 tuntia, sairaiden eläinten ja pentujen paastotus henkilökuntamme ohjeiden mukaan. Vettä saa juoda.
  • Koiran tulisi olla mahdollisimman puhdas ja kuiva.
  • Käytä koira ulkona, mutta vältä kovaa fyysistä rasitusta.
  • Anna lemmikille määrätyt lääkkeet saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • Kerro eläinlääkärille, mikäli koiran voinnissa on ollut poikkeavaa (esim. ripulia, oksentelua, yskää) ennen nukutusta.
  • Varaa koiralle mukaan kotimatkaa varten lämmin peitto ja makuualusta tai kantokoppa ja sinne peitteet.

Tervetuloa asiantuntevalle Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.