Palvelut Koirille

Koiran luu- ja nivelkirurgia

Jos koira joutuu onnettomuuteen tai loukkaa itsensä muuten pahasti, se saattaa saada luunmurtumia tai muita vammoja. Silloin on ensiarvoisen tärkeää taata koiralle tehokas ensiapu ja kivunpoisto sekä hoitaa henkeä uhkaavat tilat ensin.

Akuutin ensiavun jälkeen aloitamme vamman huolellisen tutkimisen, hoidon suunnittelun ja tilanteen korjaamisen vahvalla asiantuntemuksella. Leikkauspotilaan kuntoutussuunnitelma takaa koiran nopean toipumisen ja palautumisen harrastustensa pariin.

Murtumat

Murtumat röntgenkuvataan aina vähintään kahdesta, tarvittaessa useammasta suunnasta, jotta saadaan tarkka käsitys tilanteesta. Tämän jälkeen suunnitellaan jokaiselle potilaalle tilanteeseen parhaiten sopiva korjausmenetelmä.

CT-laitteella eli tietokonetomografialla tutkimuskohteesta voidaan muodostaa tarkkoja kolmiulotteisia kuvia. Tämän ansiosta diagnostiikka paranee merkittävästi ja hoidon tarkkuus sekä ennakkosuunnittelu tehostuvat. Lue lisää CT-tutkimuksesta.

 
Koiran iästä, koosta, aktiivisuudesta, murtuman paikasta ja laadusta sekä käyttötarkoituksesta riippuen on valittavana useita menetelmiä korjata murtuma. Menetelmät vaihtelevat murtuman lastoituksesta kirurgisesti luuhun asennettaviin levyihin ja ruuveihin. Paranemista seurataan säännöllisesti suoritettavilla röntgenkuvauksilla. Eläinlääkäreillämme on vahva ja pitkä kokemus murtumien korjauksista ja käytössään alan viimeisimmät tiedot ja korjaustekniikat.

Nivel- ja polvivammat

Myös erilaiset polvivammat sekä muut nivelvammat ovat yleisiä koirien vaivoja ja niiden hoitoon on kehitetty erilaisia menetelmiä viime vuosikymmenten aikana. Ontumatutkimuksen ja muiden niveltutkimusten avulla arvioimme eri leikkausmenetelmistä kunkin potilaan tilanteeseen sopivimman. Esimerkiksi polven ristisidevammojen hoidossa käytössämme on eri menetelmiä.

Pienillä koirilla saatetaan katkennut ristiside korjata polvinivelen sivuille asetettavilla tukiompeleilla (nylon- tai komposiittiommel). Isommilla koirilla näiden tukiommelten pettäminen on ongelma. Sen vuoksi isommilla koirilla eturististeen vammat on aiheellista hoitaa leikkaustekniikoilla, joissa sääriluun yläpään luisia rakenteita muutetaan niin, että eturistisidettä ei enää tarvita.  Niin sanotussa TPLO-tekniikassa (tibial plateau levelling ostetotomy) sääriluun yläpään niveltasoa käännetään ja TTA-leikkaushoidossa (tibial tuberosity advancement) sääriluun yläpään kyhmyä siirretään eteenpäin.

Nykyaikaisessa luu- ja nivelkirurgiassa jälkihoidolla ja kuntoutuksella on hyvin suuri merkitys koiran täydellisen kuntoutumisen tukemisessa. Siksi käytössäsi ovat myös kattavat fysioterapiapalvelumme.

 

Lue lisää polven ristisiteen repeämästä ja sen hoidosta

Nivelten kasvuhäiriömuutokset

Varsinkin isoilla ja jättikokoisilla koiraroduilla esiintyy melko yleisesti erilaisia luuston kasvuhäiriöitä. Yleisin näistä on osteokondroosi, jota voi esiintyä monessa eri muodossa ja eri nivelissä. Tyypillisimmillään se on nivelpinnan ruston kehityshäiriö, joka saattaa johtaa kivuliaaseen irtopalaan nivelessä. Nämä voidaan nähdä röntgenkuvassa ja poistaa kirurgisesti niveltähystyksen avulla. Osteokondroosi saattaa myös aiheuttaa nivelen epämuodostumiseen. Tämän seurauksena koiralla on erittäin suuri nivelrikon riski myöhemmällä iällä tai jopa käyrään kasvaneita luita. Riippuen sijainnista ja vakavuusasteesta osa kasvuhäiriöistä on korjattavissa kirurgisesti, varsinkin, jos ne havaitaan ajoissa.

Isokokoisen ja jättirodun pennun luuston normaalille kehittymiselle laadukas ja kivennäisten osalta tasapainotettu ravinto on äärimmäisen tärkeää. Animagista saat asiantuntevat neuvot ruokintaan sekä laadukkaat täysravinnot koirallesi.

Niveltähystykset (artroskopia)

Artroskopialla eli niveltähystyksellä tarkoitetaan toimenpidettä, jolla erityisillä instrumenteilla pystytään ”kurkistamaan” nivelen sisälle ilman suurta ja traumaattista avokirurgiaa. Tähystämällä niveltä voidaan tutkia tarkemmin ja puhdistaa niveltä esimerkiksi irtopaloista. Nivel saadaan tutkittua tavallista paremmin, koska tähystämällä päästään lähemmäs tutkittavaa kohtaa kuin avoleikkauksella. Tähystystutkimuksen yhteydessä pystytään myös paremmin arvioimaan ruston ja pehmytkudosten tilaa.

Tyypillinen niveltähystyspotilas on kasvava koira, jolla on todettu irtopala nivelessä (osteokondroosi eli ruston kasvuhäiriö). Lisäksi saatetaan etsiä nivelensisäisiä murtumia, hauisjänteen vammoja tai muita normaalista poikkeavia muutoksia. Tähystysmenetelmän ansiosta koira palautuu toimenpiteestä nopeasti.

Niveltähystys tehdään aina nukutuksessa. Potilaalle tehdään tutkimuskohtaan kolme pientä reikää: reikä kameralle, reikä instrumenteille ja reikä huuhteluveden ulosvirtaukselle. Kameran avulla tutkitaan nivel, ja kun ongelmakohdat on paikallistettu, asetetaan instrumentit operointia varten. Toimenpiteessä käytetään aina artroskopiaan suunniteltua erityislaitteistoa.

Koira toipuu toimenpiteestä nopeasti ja useimmiten varaa operoidulle jalalle heti herättyään.

Otamme vastaan myös lähetepotilaita

Autamme mielellämme kaikkia potilaita ja otamme vastaan ortopedista kirurgiaa tarvitsevia lähetepotilaita myös muilta eläinlääkäreiltä. Potilasta lähettävä eläinlääkäri voi halutessaan varata leikkausajan suoraan meiltä. Potilas palautetaan jatkohoitoon lähettävälle eläinlääkärille.

Annamme ortopedisista potilaista myös konsultaatiota esimerkiksi röntgenkuvien tulkintaa ja hoitosuunnitelman tekoa varten. Tarvittaessa varaamme lähetepotilaalle ajan leikkaustarkastukseen.

 

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.