Palvelut Koirille

Koiran hammastarkastus ja hammaskiven poisto

Koiran suun terveyden kannalta tärkeintä on ennaltaehkäisevä hammashoito. Mahdolliset ongelmat välttää helpoiten  käymällä säännöllisesti hammastarkastuksessa ja hammaskiven poistossa.

Miten koiran hampaat tarkastetaan?

Hammastarkastus sisältää huolellisen suun tutkimuksen ja suosittelemme, että hampaisto röntgenkuvataan säännöllisesti paremman kokonaiskuvan saamiseksi. Koiran hammastarkastus ja -hoito tehdään aina turvallisessa ja valvotussa yleisanestesiassa, sillä suuhun kurkistaminen koiran ollessa hereillä ei anna riittävästi informaatiota suun terveydentilasta. Tarkastuksen yhteydessä voidaan poistaa hampaiden pinnalle kertynyt plakki ja hammaskivi.

Hammastarkastuksen perusteella koirapotilaalle tehdään yksilöllinen suun hoitosuunnitelma. Omistaja saa hoito-ohjeet kotiin sekä suositukset seuraavista tarkastuskäynneistä.

Hammastarkastukseen ennen kuin ongelmia ilmenee

70–80 prosenttia yli kolmivuotiaista koirista kärsii ientulehduksesta tai parodontiitista. Ientulehduksen ja parodontiitin aiheuttavat plakki, jota kertyy hampaan pinnalle päivittäin. Parodontiitiissa ien ja hammasta ympäröivä luu vetäytyvät tulehduksen seurauksena, jolloin hammas löystyy ja lopulta irtoaa. Tämä voidaan ennaltaehkäistä hyvällä suun hoidolla. Olisikin tärkeää totuttaa koira jo varhain päivittäiseen hampaidenpesuun ja käyttää koira säännöllisesti asianmukaisessa hammashoidossa – jo ennen kuin ongelmia ilmenee.

Pienet koirat tulisi tuoda hammashoitoon ensimmäisen kerran noin 2-vuotiaana ja isorotuiset 3–4-vuotiaana.

Milloin viimeistään hammastarkastukseen?

Ensimmäinen merkki koiran ientulehduksesta ja hammaskivestä on usein koiran pahanhajuinen hengitys. Vakavampia oireita voivat olla kuolaaminen, hammaskivusta johtuva syömättömyys, ”heiluvat hampaat” tai silmän alle ilmestyvä turvotus merkkinä hammasjuuripaisemuodostumasta. Tavallisimmin hammaskiveä muodostuu runsaimmin yläleuan raateluhampaisiin.

Muita hammasperäisiä ongelmia ovat katkenneet tai lohjenneet hampaat, joista ongelmia aiheuttavat etenkin ne, joissa hampaan hermo ja verisuonikanava ovat auki. Avoin hermojuurikanava tulee juurihoitaa pikimmiten tai vaihtoehtoisesti pahoin vahingoittunut hammas tulee poistaa, sillä avoin hermojuurikanava on otollinen kulkuväylä bakteereille aiheuttamaan tulehdusta.

Lue myös: Koiran hammasröntgenkuvaus

Varaa aika hammatarkastukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.