Palvelut Koirille

BAER-kuulotutkimus koiralle

Kuulotutkimusta suositellaan erityisesti roduille, joissa esiintyy periytyvää kuuroutta.

Tietyissä koiraroduissa riski periytyvään kuurouteen on muita rotuja suurempi. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi dalmatiankoira, bullterrieri, englanninsetteri, dogo argentino, englannincockerspanieli ja australiankarjakoira.

Kuulon tutkiminen ilman apuvälineitä mahdotonta

Koiran korva aukeaa noin 14 vrk ikäisenä. Kuuloaistin kehittyminen jatkuu useita viikkoja syntymän jälkeen, ellei synnynnäinen, perinnöllinen ongelma estä sen kehitystä.

Objektiivinen kuulotutkimus tehdään elektrodiagnostisella BAER-menetelmällä (brainstem auditory evoked response). Testissä tietokoneohjattu systeemi rekisteröi sähkötoimintaa, joka syntyy koiran kuulostimulukseen simpukassa ja kuulohermoradoilla matkalla aivokuoreen.

Tutkittava koira rauhoitetaan tarvittaessa kevyesti, ja sen nahan alle korvalehtien etupuolelle ja keskelle päälakea sijoitetaan elektrodit. Kumpikin korva tutkitaan erikseen sijoittamalla tutkittavaan korvaan pehmeä kuuloke, josta annetaan ääniärsykettä normaalin kuuloalueen (94 dB) intensiteetillä. Mittausten tuottama sähkötoiminta keskiarvoistetaan ja käyrää verrataan normaaliin: mikäli koira on kuuro, sähkötoimintaa ei synny ja käyrä pysyy suorana.

Kuuloa on erittäin vaikea, jopa mahdotonta tutkia objektiivisesti ilman BAER-tutkimusta. Kuuron pennun kasvattaja saattaa huomata, että pentu esimerkiksi leikkii liian aggressiivisesti, koska se ei kuule muiden pentujen avunhuutoja, ja että pentu pitää herätellä ruokailua varten. Molemminpuolinen kuurous voidaan siis mahdollisesti havaita pennun käytöstä seuraamalla, mutta toispuolinen kuurous jää helposti havaitsematta ilman apuvälineitä.

BAER-mittaus tehdään useimmiten pennuille, joilla on ikää vähintään kuusi viikkoa. Tähän mennessä kuuloaistinsolujen rappeutuminen synnynnäisesti ja perinnöllisesti kuurolla yksilöllä on tapahtunut. Tutkimus voidaan luonnollisesti suorittaa myös myöhemmin minkä ikäiselle koiralle tahansa. Kuulotutkimuksessa voidaan selvittää molemminpuolinen tai toispuolinen kuurous.

Koiranpentu BAER-kuulotutkimuksessa

Dalmatiankoiran pentu BAER-kuulotutkimuksessa.

Perinnöllisyyden tutkiminen haastavaa

Kuuroutumisen perinnöllisyyden tutkiminen on hankalaa, mutta kuuroutumisen riskiin on havaittu selkeästi liittyvän kaksi geeniä: merle-geeni (collie, shetlanninlammaskoira, harlekiini tanskandoggi) sekä piebaldismi eli valkolaikkuisuutta aiheuttava geeni (dalmatiankoira, bullterrieri, englanninsetteri, samojedinkoira, greyhound, pyreneittenkoira, beagle, bulldoggi). Kaikissa edellä mainituissa roduissa kuuroutta ei kuitenkaan ole merkittävästi havaittu.

Kuuroja pentuja saattaa syntyä kuuleville vanhemmille ja toisaalta täysin kuuroille vanhemmille voi syntyä normaalisti kuulevia jälkeläisiä. Dalmatiankoirille tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että toispuolisesti kuuron ja kuulevan koiran jälkeläisen kuurousriski on kaksinkertainen verrattuna kahden kuulevan jälkeläiseen.

Kuurouden on selkeästi havaittu kytkeytyvän valkoisen värin runsaaseen esiintymiseen esimerkiksi dalmatiankoirissa. Myös sininen silmien väri lisää kuurouden todennäköisyyttä.

Kuurouden vaikutus jalostukseen

Tois- tai molemminpuolisesti kuuroa eläintä ei tulisi käyttää jalostukseen lainkaan. Roduissa, joissa kuuroutta esiintyy, pennut suositellaan testattavaksi ennen luovutusta ja jalostusyksilöt viimeistään ennen jalostuskäyttöä.

Toispuolinen kuurous ei välttämättä haittaa koiran elämää, mutta täysin kuuron lemmikin kanssa eläminen vaatii omistajalta erityistä sitoutumista, sillä eläintä ei esimerkiksi voi päästää ulkoilemaan vapaana ja sillä saattaa ilmetä kuuroudesta johtuvaa odottamatonta ja jopa aggressiivista käytöstä sekä ihmisiä että muita lemmikkejä kohtaan.

Varaa aika asiantuntevaan BAER-kuulotutkimukseen

BAER-tutkimuksen kesto on noin 30 min / aikuinen lemmikki ja pentueille pentuekoon mukaan. Tutkimuksia tehdään Evidensian Oulun eläinsairaalassa sekä vuoroviikoin Lohjan (parittomat viikot) ja Finnoon (parilliset viikot) Evidensioissa.

Varaa nyt aika BAER-kuulotutkimukseen Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Lähde ja lisätietoa: George M. Strain, Louisiana State University, Deafness in dogs and cats

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.