Palvelut Koirille

Aikuisen koiran terveystarkastus

Evidensian vuosittainen aikuisen koiran terveystarkastus sisältää kaikki osa-alueet, mitä normaali terve koira vuodessa tarvitsee pysyäkseen terveenä. Ennaltaehkäisy on tehokkainta terveydenhoitoa ja huolenpitoa! 

Kenelle tarkastus on tarkoitettu?

Aikuisen koiran terveystarkastus on tarkoitettu kaikille koirille kahden vuoden iästä seniori-ikään asti. Seniori-ikäisille koirille suosittelemme Evidensian senioritarkastusta.

Koiran seniori-ikä vaihtelee roduittain.

Koko vuoden tarpeet yhdellä käynnillä

Aikuisille koirille räätälöity terveystarkastus sisältää kaikki, mitä normaali terve koira vuodessa tarvitsee pysyäkseen terveenä. Ajoissa havaitut terveysongelmat, kuten runsas hammaskivi tai alkava nivelrikko pystytään hoitamaan tehokkaammin, kun sairaus havaitaan jo sen alkuvaiheessa.

Vuosi on pitkä aika koiran lyhyessä elämässä ja sen aikana kaverisi terveydentila voi heikentyä merkittävästi. Siksi terveystarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini kaikille koirille.

Aikuisen koiran terveystarkastuksessa tehdään:

  • Huolellinen ja kattava yleistutkimus
  • Tarvittavat rokotukset koiralle
  • Suun ja hampaiden terveyden tarkastaminen
  • Sterilisoinnin tai kastroinnin tarpeen arvioiminen
  • Tarvittavan loishäätölääkityksen määrittäminen koko vuodeksi kerralla punkkien ja sisäloisten karkottamiseen
  • Ihannepainon ja ruokavalion määrittely

Huolellinen yleistutkimus

Yleistutkimuksessa kiinnitetään huomio koiran ihoon, turkkiin sekä silmien ja korvien punoitukseen tai näiden tulehdusmuutoksiin. Sydän- ja keuhkoäänien kuuntelu sekä vatsaontelon tunnustelu ovat olennainen osa perusteellista terveystarkastusta. Lisäksi hampaiden, raajojen, nisäkudoksen ja ulkoisten sukuelinten tutkiminen on tärkeää tehdä vähintään kerran vuodessa.

Onhan loishäätö kunnossa? 

Loiset vaikuttavat koirasi yleiskuntoon ja siksi sen madottamisesta on hyvä huolehtia sen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Myös punkit kannattaa pitää loitolla, sillä samalla suojataan myös muu perhe. Terveystarkastuksessa koirallesi suunnitellaan tarvittava sisä- ja ulkoloishäätölääkitys suojaamaan sitä koko vuoden ajan.

Vuoden voimassa olevat reseptit laaditaan koirallesi valmiiksi, ja voit noutaa lääkkeet sinulle sopivana aikana.

Rokottaminen suojaa koiraasi

Koira on hyvä rokottaa vuosittain. Useimmiten käytetty rokote on niin sanottu nelosrokote, joka torjuu penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta ja kennelyskää (parainfluenssa). Näiden lisäksi koiralla on hyvä olla voimassa oleva rabiesrokote. Kennelyskärokote tulee uusia vuosittain ja muut rokotteet joka kolmas vuosi. Vuosittaisessa terveystarkastuksessa eläinlääkärimme pitävät huolen siitä, että koirallasi on sen käyttötarkoitukseen sopiva rokotesuoja.

Kennelyskä tarttuu helposti

Kennelyskä on yhteisnimitys usean viruksen ja bakteerin aiheuttamalle tarttuvalle hengitystietulehdukselle, joka aiheuttaa vakavia flunssatyyppisiä oireita. Tauti estää koiraa osallistumasta näyttelyihin, kisoihin ja esimerkiksi metsästykseen. Kennelyskä leviää koirasta toiseen pisaratartuntana koirien nuuskiessa toisiaan.

Koska tauti tarttuu ja leviää hyvin helposti, on rokotus suositeltavaa antaa taajama-alueilla asuville koirille, näyttely- ja kilpakoirille sekä koirille, jotka matkustelevat.

Hampaiden ja suun terveys

Suun sairaudet ja runsas hammaskivi ovat yli kolmivuotiailla koirilla yleisimmin esiintyviä terveysongelmia. Koirat ovat ihmisiä herkempiä sairastumaan iensairauksiin, koska koiran suun ympäristö on ihmissuuta otollisempi plakin muodostumiselle ja koska koiran hampaita ei yleensä harjata yhtä säännöllisesti kuin ihmisten. Jos plakkia ei poisteta hampaan pinnasta, sitä kertyy lisää ja se muuttuu hammaskiveksi.

Koira ei näytä hammaskipua omistajalle, vaan saattaa käyttäyä normaalisti sairaudesta huolimatta. Aikuisen koiran terveystarkastuksessa tarkastamme suun tilanteen, ja teemme sen pohjalta koirallesi hoitosuunnitelman sekä mietimme kanssasi koirallesi parhaat hoitokeinot kotihoitoon.

Hyötyisikö koirani sterilisoinnista tai kastroinnista?

Jos nartulla ei ole tarkoitus teettää pentuja, on sen sterilisointi järkevää. Sterilisoitu narttu ei voi saada pentuja eikä tule enää kiimaan. Sterilisoinnin jälkeen nartulle ei voi enää kehittyä kohtutulehdusta tai valeraskauksia. Varhain sterilisoiduilla koirilla esiintyy myös merkittävästi harvemmin nisäkasvaimia verrattuna sterilisoimattomiin narttuihin.

Nuorena kastroitu uroskoira on usein kastroimatonta urosta helpommin käsiteltävä. Lisäksi kastrointi estää kiveskasvaimien muodostumisen ja vähentää vanhoilla koirilla esiintyviä eturauhasvaivoja.

Oikeanlainen ravinto on ensisijaisen tärkeää koirasi hyvinvoinnille

Ylipaino on merkittävä terveysriski ja sitä esiintyy lähes joka kolmannella koiralla. Ravitsemusneuvojamme suunnittelee koirallesi oikeanlaisen ruokavalion ja määrittää koirasi ihannepainon. Meiltä saat mukaasi myös laadukkaat koirasi terveyttä tukevat erikoisruokavaliot sekä päivittäisruuat.

Lisätietoja koiran painonhallinnasta

Terveystarkastus on koiran vuosittainen rutiini

Ajoissa havaitut terveysongelmat pystytään hoitamaan tehokkaimmin ja pahimmat ongelmat ennaltaehkäisemään, kun ne havaitaan ajoissa. Vuosittainen 20 minuutin terveystarkastus onkin osa aikuisen koiran terveydenhoidon perusrutiineja.

Kun tulet koirasi kanssa terveystarkastukseen

Koiran ulostenäyte on hyvä tutkia, jotta mahdolliset loiset voidaan häätää ennen tarkastusta.

Autamme sinua pitämään koirasi terveenä ja hyvinvoivana pidempään!

Varaa aika aikuisen koiran terveystarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.

Evidensia Koiramessuilla 2018
11.12.2018

Tapaa Evidensian eläinlääkärit Koiramessujen osastollamme

Vuoden suurin koiratapahtuma Koiramessut järjestetään Messukeskuksessa 15.–16.12.