Palvelut Kissoille

Laboratoriopalvelut kissoille

Otamme ja tutkimme hyvin varustetuissa laboratorioissamme lemmikkien verinäytteitä, virtsa- ja ulostenäytteitä sekä monenlaisia solunäytteitä. Kokeiden tulokset saa usein jo vastaanottokäynnin yhteydessä. 

Mitä tutkimme laboratorionäytteistä?

  • Kissan verinäytteistä tutkimme monenlaisia tärkeitä veriarvoja kuivakemia-analysaattorin ja solulaskimen avulla. 
  • Virtsa-, nivelneste- ja punktaattinäytteistä pystymme tekemään erilaisia analyysejä, esim. solu- ja sakkatutkimuksia, bakteeriviljelyjä ja ominaispainomäärityksiä.
  • Ihon ja korvakäytävien raape-, hilse-, karva- ja solunäytteistä saamme monenlaista tietoa loisista, bakteeri-, hiiva- ja sienitulehduksista.
  • Ulostenäytteestä voidaan melko luotettavasti selvittää eläimen sisäloistilanne.
  • Ne erikoismääritykset ja -tutkimukset, joita itse emme pysty tekemään, lähetämme eteenpäin kyseisen alan laboratorioihin ja tutkimuslaitoksiin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Ohjeita laboratoriopotilaalle

  1. Kissan tulee olla mieluiten 12 tuntia syömättä ennen verinäytteen ottoa, sillä ruokailu aiheuttaa muutoksia useimpiin veriarvoihin. Jos eläimellä on jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus, kuten diabetes, paastoamisesta ja lääkitsemistä tulee kysyä erikseen ohjeita ajanvarauksen yhteydessä.
  2. Jatkuvaa lääkitystä saavan potilaan tutkimukset voivat liittyä lääkeainepitoisuuden tutkimiseen (esim. kilpirauhashormonilääkitykset ja epilepsiapotilaat). Lääkitysten annostelu neuvotaan tapauskohtaisesti ajanvarauksen yhteydessä.
  3. Virtsanäyte kertoo mm. virtsateiden terveydestä ja eläimen nestetasapainosta. Virtsanäyte tutkitaan erityisesti, jos kissalla on juomiseen tai pissaamiseen liittyviä oireita. Usein tehdään myös virtsarakon ja sukuelinten ultraäänitutkimus. Ultraäänitutkimuksessa on tärkeää, että rakko on täynnä. Tämä onnistuu niin, että kissaa ei päästetä pissalle muutamaan tuntiin (vähintään kahteen tuntiin) ennen klinikalle tuloa. Pissanäyte voidaan ottaa klinikalla tutkimusten yhteydessä.
  4. Joskus tutkimuksia voi nopeuttaa etukäteen otettu virtsanäyte. Virtsanäyte voidaan tuoda esimerkiksi jo edellisenä päivänä tutkittavaksi, jos kyseessä ei ole kiireinen ajanvaraus. Pissanäyte voidaan ottaa myös klinikkakäynnin yhteydessä. Tällöin näyte otetaan mahdollisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä tai sen jälkeen.

Varaa aika

Ajankohtaista

22.02.2019

Auta kodittomia kissoja – kasassa jo yli 10 000 ruoka-annosta!

Voit auttaa helposti lisäämällä kuvan kissastasi kilpailuun Evidensian Facebook-sivulla.

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.