Palvelut Kissoille

Kissan nivelrikko

Melko usein nivelrikko jää diagnosoimatta ja hoitamatta, sillä kissan kankeus ja haluttomuus liikkua laitetaan helposti vanhuuden piikkiin.

Nivelrikko on kissojen yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus. Yli 12-vuotiaista kissoista jopa 90 prosenttia kärsii nivelrikosta.

Nivelrikon oireet

Kissa pyrkii piilottelemaan kipujaan mahdollisimman pitkään, joten kissan nivelrikon oireita voi olla vaikea havaita. Nivelrikon vaivaama kissa saattaa vältellä esimerkiksi portaiden kulkemista ja korkeille paikoille hyppäämistä. Kissan turkki saattaa näyttää hoitamattomalta ja sen nukkumisrytmi voi muuttua. Selvät muutokset kissan käytöksessä ovat aina huolestuttava merkki.

Nivelrikon hoito ja diagnosointi

Nivelrikkoa tutkitaan röngenkuvien avulla. Ylipaino rasittaa niveliä ja lisää nivelten kuormaa ja kipuja. Tämän takia kissa on hyvä saada laihdutettua normaalipainoon. Laihtumista tuetaan oikeanlaisella ruokavaliolla, jossa on mm. nivelsuoja-aineita. Kissan elinympäristöä muokataan siten, että kissa ei joudu hyppäämään korkealle esimerkiksi saadakseen ruokaa. Jos kissan lempimakuupaikka sijaitsee korkealla, sinne voi rakentaa rampin tai asetella huonekaluja aputasoiksi niin, että kissan on helppo päästä makuupaikalleen.

Kissan nivelrikko ei parane

Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta hoidolla pyritään oireiden lieventämiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Nivelrikosta kärsivä kissa voi elää hyvää elämää, kun sen elinolot ovat sopivat, kissa pidetään hoikkana ja sille annetaan tarvittaessa lääkärin määräämää kipulääkettä. Nivelterveyttä edistävistä lisäravinteista on myös toisille apua. Erittäin monelle kissalle on apua laserhoidosta.

Laserhoidosta apua nivelrikkoon

Laserhoitoa tehdään hoitosarjoina. Yksi hoitokerta kestää noin 10–15 minuuttia eikä vaadi rauhoitusta, ja omistaja voi olla kissan mukana. Laser vilkastaa käsitellyn alueen verenkiertoa lämmittämällä kudosta ja vähentää kivun kokemista. Laserterapian avulla moni kissa tulee toimeen ilman särkylääkitystä tai aivan minimaalisella annostuksella.

Varaa aika kissasi tutkimukseen ja hoitoon lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Varaa aika

Ajankohtaista

Lämpöhalvaus uhkaa koiraa helteillä.
16.07.2018

Lämpöhalvaus uhkaa lemmikkejä helteellä

Lämpö voi tehdä lemmikin olon tukalaksi.

Sinilevää on nyt meri- ja järvialueilla runsaasti.
16.07.2018

Toimi näin, jos koirasi saa suuhunsa sinilevää

Helle hellii koko Suomea, mutta vedessä viilentymistä suunnittelevan on syytä olla varovainen.

09.07.2018

Vikatilanne puhelinjärjestelmässä korjattu

Klinikoillemme ohjautuvissa puheluissa ilmeni torstaina 9.7. häiriöitä operaattorin teknisten ongelmien vuoksi.