Palvelut Kissoille

BAER-kuulotutkimus kissalle

Kuulotutkimusta suositellaan erityisesti roduille, joissa esiintyy periytyvää kuuroutta.

Useassa kissarodussa on riski kuurojen kissojen syntymiseen. Tietyissä kissaroduissa riski kuuroutumiselle on kuitenkin muita rotuja suurempi. Erityisen korkea riski on valkoisilla (dominantti valkoinen (W) geeni) ja mahdollisesti valkolaikkuisilla kissoilla.

Kuulon tutkiminen ilman apuvälineitä mahdotonta

Kissan korva aukeaa noin 5 vrk ikäisenä. Kuuloaistin kehittyminen jatkuu useita viikkoja syntymän jälkeen, ellei synnynnäinen, perinnöllinen ongelma estä sen kehitystä.

Objektiivinen kuulotutkimus tehdään elektrodiagnostisella BAER-menetelmällä (brainstem auditory evoked response). Testissä tietokoneohjattu systeemi rekisteröi sähkötoimintaa, joka syntyy kissan kuulostimulukseen simpukassa ja kuulohermoradoilla matkalla aivokuoreen.

Tutkittava kissa rauhoitetaan tarvittaessa kevyesti, ja sen nahan alle korvalehtien etupuolelle ja keskelle päälakea sijoitetaan elektrodit. Kumpikin korva tutkitaan erikseen sijoittamalla tutkittavaan korvaan pehmeä kuuloke, josta annetaan ääniärsykettä normaalin kuuloalueen (94 dB) intensiteetillä. Mittausten tuottama sähkötoiminta keskiarvoistetaan ja käyrää verrataan normaaliin: mikäli kissa on kuuro, sähkötoimintaa ei synny ja käyrä pysyy suorana.

Kuuloa on erittäin vaikea, jopa mahdotonta tutkia objektiivisesti ilman BAER-tutkimusta. Kuuron pennun kasvattaja saattaa huomata, että pentu esimerkiksi leikkii liian aggressiivisesti, koska se ei kuule muiden pentujen avunhuutoja, ja että pentu pitää herätellä ruokailua varten. Molemminpuolinen kuurous voidaan siis mahdollisesti havaita pennun käytöstä seuraamalla, mutta toispuolinen kuurous jää helposti havaitsematta ilman apuvälineitä.

BAER-mittaus tehdään useimmiten pennuille, joilla on ikää vähintään kuusi viikkoa. Tähän mennessä kuuloaistinsolujen rappeutuminen synnynnäisesti ja perinnöllisesti kuurolla yksilöllä on tapahtunut. Tutkimus suositellaan kuitenkin tehtäväksi mahdollisimman lähellä kissanpennun luovutusikää. Tutkimus voidaan luonnollisesti suorittaa myös myöhemmin minkä ikäiselle kissalle tahansa. Kuulotutkimuksessa voidaan selvittää molemminpuolinen tai toispuolinen kuurous.

Perinnöllisyyden tutkiminen haastavaa

Kissojen kuurouden perinnöllisyyden tutkiminen on haastavaa. Kuuroja pentuja saattaa syntyä kuuleville vanhemmille ja toisaalta täysin kuuroille vanhemmille voi syntyä normaalisti kuulevia jälkeläisiä. Koirille tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että toispuolisesti kuuron ja kuulevan eläimen jälkeläisen kuurousriski on kaksinkertainen verrattuna kahden kuulevan jälkeläiseen.

Kissojen perinnöllinen kuurous liittyy valkoista väriä aiheuttavan geenin esiintymiseen. Kissat, jotka kantavat tätä geeniä eivät aina ole täysin valkoisia, vaan esimerkiksi niiden päälaella saattaa olla värillinen laikku, joka katoaa iän myötä. Niillä valkoisilla kissoilla, joilla on perimässään siamilaisgeeni, voi olla siniset silmät ilman kuurouden riskiä.

Kuurouden vaikutus jalostukseen

Tois- tai molemminpuolisesti kuuroa eläintä ei tulisi käyttää jalostukseen lainkaan. Roduissa, joissa kuuroutta esiintyy, pennut suositellaan testattavaksi ennen luovutusta ja jalostusyksilöt viimeistään ennen jalostuskäyttöä.

Toispuolinen kuurous ei välttämättä haittaa kissan elämää, mutta täysin kuuron lemmikin kanssa eläminen vaatii omistajalta erityistä sitoutumista, sillä eläintä ei esimerkiksi voi päästää ulkoilemaan vapaana ja sillä saattaa ilmetä kuuroudesta johtuvaa odottamatonta ja jopa aggressiivista käytöstä sekä ihmisiä että muita lemmikkejä kohtaan.

Varaa aika asiantuntevaan BAER-kuulotutkimukseen

BAER-tutkimuksen kesto on noin 30 min / aikuinen lemmikki ja pentueille pentuekoon mukaan. Tutkimuksia tehdään Evidensian Oulun eläinsairaalassa sekä vuoroviikoin Lohjan (parittomat viikot) ja Finnoon (parilliset viikot) Evidensioissa. 

Varaa aika BAER-kuulotutkimukseen Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Lähde ja lisätietoa: George M. Strain, Louisiana State University, Deafness in dogs and cats

Varaa aika

Ajankohtaista

22.02.2019

Auta kodittomia kissoja – kasassa jo yli 10 000 ruoka-annosta!

Voit auttaa helposti lisäämällä kuvan kissastasi kilpailuun Evidensian Facebook-sivulla.

Kissan mikrosirutus kaupan päälle leikkauksen yhteydessä 14.2.–13.4.2019
14.02.2019

Kissan sirutus veloituksetta leikkauksen yhteydessä

Etu on voimassa kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen 14.2.–13.4.

19.12.2018

Turvallista joulun aikaa asiantuntijoidemme vinkeillä

Kertaa eläinlääkäreidemme kootut vinkit ja vietä turvallinen joulu ja vuodenvaihde yhdessä eläinystäväsi kanssa.