HOITOVINKIT

27.01.2017 -

Sulon blogi: pentuvuoden päätös

Haikeansuloista päivää kaikille! Sulon 1-vuotisrokotukset ovat ovella ja samalla lähestyy myös pentuvuoden päätös. Pienestä pennunpallerosta on kasvanut jo iso poika, joka reippailee mieluusti apuna arjen askareissa kotitallilla tai klinikkakoirana. Sulon täyttäessä vuoden on hyvä aika käydä eläinlääkärissä tarkistamassa, että nuorella koiralla on kaikki hyvin.

Sulon blogi: virallisiin tutkimuksiin valmistautuminen

Kaikki Suomen Kennelliittoon kuuluvat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan rotujen ja koirayksilöiden terveyttä edesauttavia ohjeita ja sääntöjä.

13.01.2017 - ,

Sulon blogi: luoksetulo ja jos pentu karkaa

Kun nimi kuuluu, Sulo viilettää pää viidentenä jalkana omistajansa luo. Taskusta löytyy nami tai pallo ja yhdessä pidetään bileet onnistuneen suorituksen johdosta. Aina ei kuitenkaan ole ihan niin helppoa, joskus nenä saattaa unohtua hetkeksi ihaniin hajuihin tai kaverit vain ovat niin houkuttelevia, ettei aivan heti malta. Luoksetulo on hankala temppu!

06.01.2017 - ,

Sulon blogi: koira on tärkeä kaveri

Moni asettaa itselleen uudenvuodenlupauksia vaikkapa uuden harrastuksen aloittamiseksi tai elintapojen muuttamiseksi, me täällä Sulon blogissa päätimme myös yhden lupauksen: muista arvostaa lemmikkiäsi vuoden jokaisena päivänä!

30.12.2016 -

Sulon blogi: hyvää uuttavuotta!

Vuoden viimeinen päivä on nyt ovella, on aika alkaa pohtia ensi vuoden lupauksia; pitäisikö aloittaa jokin yhteinen, uusi harrastus? Ylipaino on monen lemmikin ongelma ja erityisesti seniori-iässä se voi aiheuttaa monia vaivoja, ehkäpä tulevan vuoden lupaus voisi olla uuden ruokavalion suunnitteleminen eläinlääkärin kanssa? Ainakin sitä voisi luvata ottaa hyväksi tavaksi pestä lemmikin hampaat joka päivä!

23.12.2016 -

Sulon blogi: Sulon jouluntoivotukset!

Huomenna on joulu, täällä odotetaan jo jännityksellä ja innokkaina! Sulo muistuttaakin kaikkia lemmikeitä syömään herkkuja maltillisesti ja pureskelemaan ennemmin leluja kuin joulukoristeita ja -suklaita.

Sulon blogi: uusivuosi pennun kanssa

Samalla kun valmistaudumme joulun viettoon, on syytä varautua myös uuteenvuoteen. Jos kyseessä on pentusi ensimmäinen uusivuosi, on ehkä syytä jättää vauhdikkaat juhlat rakettien ääressä tai kyläilemässä tämän kerran väliin ja jäädä kotiin varmistamaan, että kaikki sujuu hyvin. Turvalliset kokemukset pentuna ovat suuri panostus tulevaan elämään, eikä iän myötä yleensä paheneva äänipelko varmastikaan ole kenenkään toive.

Sulon blogi: joulun vaaranpaikat

Joulumieli on valloillaan myös Sulon kotona. Jouluvalot ovat jo ikkunassa ja kynttilöitä poltellaan, että pimeyden keskelläkin vallitsisi lämmin tunnelma.

02.12.2016 - ,

Sulon blogi: koiralle joululahja?

Viime viikonloppuna vietettiin ensimmäistä adventtia, nyt onkin kääntynyt jo joulukuuksi – tässä vaiheessa toivottavasti jokaisella on jo hyvät heijastimet valaisemassa sekä koiraa että omistajaa!

Sulon blogi: koiran sterilisaatio tai kastraatio

Sulo on keksinyt uuden, ihanan jutun – tytöt! Murrosikä iskee päälle ja hajut tuntuvat vievän mennessään. Haastattelimme Evidensia Finnoon eläinlääkäri Rosa Maita, joka kertoi meille mitä on odotettavissa kun koira tulee sukukypsäksi ja mitä tarkoittaa koiran kastraatio tai sterilaatio.

Sulon blogi: hallikausi alkaa – onko kennelyskärokotus voimassa?

Talven tulon myötä moni koiraharrastaja siirtyy sisätiloihin. Agility tai tokon vauhdikkaat noutoliikkeet liukkaalla ulkokentällä voivat johtaa loukkaantumisiin, tuulen- ja pakkasensuojassa harrastaminen on helpompaa ja turvallisempaa.

Sulon blogi: kannattaako pentua pukea?

Loppuvuosi on tavallisesti täynnä kylmiä ja märkiäkin päiviä, erityisesti eteläisessä Suomessa ollaan tällä viikolla päästy nauttimaan paksusta lumipeitosta! Pienen pennun kanssa tällaiset kelit saattavat olla haastavia, kaljumahainen pikkupentu ei pitkään viihdy kyynärpäitä myöten hangessa tai loskassa ja samalla saattaa tuntua, että sisäsiistiksi opettaminenkin vain venyy ja venyy.

Sulon blogi: pimeällä pitää näkyä!

Mitäs tykkäätte tästä alkutalven lookista? Omistajalla uusi talvitakki ja lämpöiset kengät pakkasia ajatellen. Entäpä koiran uusi panta, jonka lukitukset varmasti kestävät vaikka tulisikin kylmempi keli?

28.10.2016 - ,

Sulon blogi: keitä eläinklinikalla työskentelee?

Sulo on jo yli puolivuotias ja syksyn kunniaksi tultiin kyläilemään jälleen eläinlääkärissä.

Sulon blogi: pennun iho-ongelmat

Syksy tuo mukanaan kosteat säät, pennun kanssa sateenvarjolle ja kumisaappaille voikin olla tarvetta, kun ulkoilukertoja päivän aikana kertyy. Joskus kosteat kelit voivat tuoda myös muita ongelmia. Märissä tassuissa pääsevät pöpöt muhimaan ja mikäli koira vielä nuolee jalkoja, voi varpaisiin hyvinkin iskeä tulehdus.

Sulon blogi: kasvavan koiranpennun ruokinta

Yksi tärkeimpiä lemmikin vointiin vaikuttavia asioita on sen ruokinta. Hyvä, laadukas ruoka edistää koiran hyvinvointia samalla tapaa kuin ihmisilläkin.

Sulon blogi: Mitä eläinlääkärissä tutkitaan, osa 3. Röntgentutkimus

Viime viikkoina olemme Sulon blogissa puhuneet joistakin eläinlääkäriaseman yleisimmistä tutkimustavoista haastatellen erikoiseläinlääkäri Laila Castrénia. Ensimmäisenä aiheena olivat verinäytteet, seuraavaksi tutustuimme ultraäänitutkimukseen. Tänään puolestaan matka jatkuu klinikalla viimeisessä osiossa, jossa aiheena on röntgentutkimus.

Sulon blogi: Mitä eläinlääkärissä tutkitaan, osa 2. Ultraäänitutkimus

Aloitimme viime viikolla sarjan, jossa käydään hieman läpi klinikoiden yleisimpiä tutkimusmenetelmiä. Sulo tutustui verinäytteisiin ja haastattelimme erikoiseläinlääkäri Laila Castrénia.

Sulon blogi: mitä eläinlääkärissä tutkitaan, osa 1. verinäytteet

Ensimmäisten kotonaolokuukausien aikana annetut nelos- ja raivotautirokote suojaavat pentua hengenvaarallisilta taudeilta, viime viikolla puhuttiin myös tuikitärkeästä nuoren koiran niveltarkastuksesta. Koiran ensimmäisen elinvuoden aikana eläinlääkärissä tulee siis käytyä myös terveen pennun kanssa, terveystarkastukset ovat kuitenkin tärkeä osa sairauksien ennaltaehkäisyä, jolla taataan lemmikille pitkä ja hyvä elämä.

Sulon blogi: nuoren koiran ontumatutkimus

Tällä kertaa klinikalla ei olekaan kylässä Sulo, vaan Hugo!

Sulon blogi: Nuoren koiran lihashuolto

Koira on luotu liikkumaan ja erityisesti nuoressa koirassa virtaa tuntuu olevan pienen kylän edestä. Juttelimme Eläinsairaala Evidensia Hattulassa ja Eläinsairaala Evidensia Finnoossa työskentelevän eläinfysioterapeutti Päivi Vähäkosken kanssa siitä, miten nuoren koiran lihashoidosta kannattaa huolehtia. 

Sulon blogi: maitohampaiden vaihtuminen

Sulon ikeniä kutittaa kamalasti, on ihan pakko järsiä jotain. Hammaskalusto alkaa näyttää muutenkin hieman hullunkuriselta, olivatko ne etuhampaat muka ennen noin suuret – mitä ihmettä oikein tapahtuu? No Sulolla vaihtuvat hampaat!

Sulon blogi: MyDogDNA

Sulon viime blogikirjoituksessa oltiin käymässä eläinlääkärissä 16-viikkoisrokotuksia varten. Tällä käynnillä tehtiin kuitenkin vielä yksi jännittävä juttu, nimittäin otettiin näyte MyDogDNA –testiin! 

Sulon blogi: 16-viikkoisrokotus ja lemmikkipassi

Kun koiranpentu on kuudentoista viikon ikäinen, on jälleen rokotuksen aika.

Sulon blogi: Kesän ensiaputilanteita, toinen osa

Alkukesästä kävimme Sulon blogissa läpi ensiapulaukun sisältöä, lämpöhalvaus, sekä kyyn ja hyönteisten puremia. Tällä kertaa vuorossa on kesän ensiaputilanteiden toinen osuus.

Sulon blogi: koiraharrastukset

Nyt kun Sulo on saanut rokotuksensa, se pääsee turvallisesti tutustumaan muihin koiriin ja aloittamaan koiraharrastuksia. Pennun kanssa treenit ja koulutukset eivät vielä ole kovinkaan vakavamielisiä, mutta niistä opitut taidot ovat silti tuiki tärkeitä arkielämän ja tulevien harrastusten kannalta.

Sulon pentublogi: koiranpennun sosiaalistaminen

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Sama pätee myös koiranpennun sosiaalistamiseen. Pentu oppii herkästi hyvät – ja huonot – kokemukset pentuajaltaan, joten laadukkaaseen sosiaalistamiseen kannattaa käyttää aikaa.

Sulon blogi: kun kaikki ei mene putkeen – tarina viheliäisestä maitohampaasta

Muutamaa päivää 12-viikkoisrokotuksen jälkeen Suloa illalla sohvalla rapsutellessa jokin on hassusti.

Sulon blogi: Pennun 12-viikkoisrokotus

Tänään on Sulon 12-viikkoisrokotuksen aika, Sulo saapuu omistajansa kanssa klinikalle hyvissä ajoin.

Sulon pentublogi: Ennen 12-viikkoisrokotusta

Kalenteria ruksiessa kotona huomataan, että Sulo on jo yksitoista viikkoa vanha – on aika soittaa eläinlääkäriasemalle.

Sulon blogi: Kesän ensiaputilanteita, ensimmäinen osa

Kesä alkaa, samoin alkavat lomat. Omassa pihassa talli valmistuu ja hevoset saapuvat laitumille. Sulo seurailee mielenkiinnolla kaviokkaiden menoa, mutta tarhaan ei ole asiaa, ettei satu hullusti. Onneksi koirakavereiden kanssa on muutenkin paremmat leikit.

Sulo käy pentutarkastuksessa

Sulon elämässä riittää jännitystä, sillä kotona rakennetaan tallia! Kun ihmiset hääräävät pihalla pystyttämässä aitoja ja virittämässä tarhalankoja, ehtii pieni koira nähdä ja tutkia paljon. Kolinat ja äänet tulevat tutuksi kuin itsestään, kun Sulo ihmettelee remontoijia.

Sulon pentublogi: Kynsien leikkuu

O-ou, onko Sulo joutunut pinteeseen? Ehei, Sulon perheessä käsittelyä on harjoiteltu heti pennun saapumisesta asti, joten kynsien leikkaaminenkin alkaa olla tälle rohkealle pojalle jo arkipäivää!

Sulo tulee kotiin: miten valmistautua pennun saapumiseen

Tämä on Sulon tähänastisen elämän jännittävin päivä, se on viimein kylliksi vanha muuttamaan omaan kotiinsa!

Koiranpentua hankkimassa: Mistä koiranpentu hankitaan?

Pentulaatikon seinät natisevat, kun villi lauma saksanpaimenkoiranpentuja tutustuu porukalla maailmaan ja opettelee olemaan koiriksi.

Koiranpentua hankkimassa: Rodun valinta

Uudelle koiranomistajalle koirarotujen kirjo on pyörryttävän laaja, eikä rodun valinnassa kannatakaan kiirehtiä. Tärkeää on miettiä omaa elämäntilannettaan realistisesti, jotta lemmikki säilyy läpi ikänsä ilona koko perheelle.

Pennun kehitys: Pentulaatikosta maailmalle

Koiranpentu on syntyessään varsin avuton, silmät tai korvat eivät aukea vielä pariin viikkoon ja eteenpäin mennään vain ryömien. Emon lämpö ja hoito ovat välttämättömiä.

Minä olen Sulo! – Pentuvuoden bloggaaja starttaa

Tänä vuonna Evidensian eläinlääkäripalveluja testaavat erityisesti pennut. Karismaattisia koiranpentuja haetaankin edelleen Pentupäiväkirjat-sarjaan, jossa pentu pääsee ilmaiselle eläinlääkärikäynnille sekä raportoimaan kokemuksistaan muille karvakuonoille. Ennen pentupäiväkirjojen alkamista esittäytyy kuitenkin tämän blogin tähti – Sulo!