HOITOVINKIT

Sulon blogi: virallisiin tutkimuksiin valmistautuminen

Kaikki Suomen Kennelliittoon kuuluvat kasvattajat ovat sitoutuneet noudattamaan rotujen ja koirayksilöiden terveyttä edesauttavia ohjeita ja sääntöjä.

Mikäli säännöt eivät jonkin pentueen kohdalla täyty, ei pentuja saa rekisteröidä tai ne tulee rekisteröidä ns. EJ-rekisteriin (Ei Jalostukseen -rekisteri). EJ-rekisterissä olevalla koiralla saa kilpailla normaalisti, mutta mikäli se saa jälkeläisiä, ei niitä saa rekisteröidä. PEVISA puolestaan on lyhenne Kennelliiton hyväksymästä Perinnöllisten Vikojen ja Sairauksien vastustamisohjelmasta. PEVISA määrittää tiettyjä terveystutkimuksia, jotka jalostukseen käytetyillä koirilla tulee olla tehtynä, jotta niiden jälkeläiset voi rekisteröidä Kennelliiton rekisteriin. Esimerkiksi vuonna 2017 saksanpaimenkoiralla tulee PEVISA:n mukaan olla lonkka-, kyynärpäälausunto, sekä välimuotoisen lanne-ristinikaman lausunto (LTV), ennen kuin sitä voi käyttää jalostukseen.
Tarkemmat tiedot rotukohtaisista Kennelliiton PEVISA-ehdoista löydät täältä

Vaikka koira ei olisikaan tarkoitus käyttää jalostukseen, ovat terveystutkimukset silti tärkeitä. Oman lemmikki- tai harrastuskoiran tutkituttaminen antaa tärkeää tietoa kasvattajille ja muille rodun harrastajille. Tutkimuksilla autetaan sitä, että tulevaisuudessakin rotu pysyisi mahdollisimman terveenä ja jalostusratkaisut pystytään tekemään turvallisesti. Erityisesti harrastuskoiran luustotutkimukset ovat tärkeitä myös oman lemmikin hyvinvoinnin takaamiseksi, sillä ennakoimalla mahdollisia murheita voidaan rakkaalle kaverille taata mahdollisimman paljon terveitä elinvuosia.
Lisätietoa erilaisista terveystutkimuksista löydät täältä
Osa terveystarkastuksista voidaan tehdä jo alle vuoden ikäiselle koiralle, mutta esimerkiksi polvitutkimuksissa, sekä lonkka- ja kyynärkuvauksissa alaikäraja on yleisesti 12kk ja joissakin selkälausunnoissa 24kk. Mikäli terveystutkimukset oman koiran kohdalla mietityttävät, kasvattajat ja rotujärjestöt osaavat kertoa mitkä saattaisivat olla kyseisen rodun tarpeellisia tutkimuksia. Voit myös kysyä Evidensia -klinikoiltamme oman rotusi yleisistä terveystutkimuksista tai tarkistaa vaikkapa tällä näppärällä ohjelmalla kuuluuko rotusi virallisten tarkastusten ohjelmaan


Mitä virallisissa tutkimuksissa sitten tapahtuu?
Ennen virallista tutkimusta koiran tiedot tarkistetaan ja sen mikrosiru luetaan, mukaan kannattaa ottaa koiran
rekisterikirja. Osaan tutkimuksista täytetään tutkimuskaavake, mutta esimerkiksi luustotutkimukset saadaan ilmoitettua kätevästi sähköisesti ja ne voi jopa tilata etukäteen kotoa! Viralliset silmä-, sydän- ja polvitutkimukset tehdään koiran hereillä ollessa. Polvi- ja sydänkuunteluita voivat tehdä Kennelliiton vaatimukset täyttänyt eläinlääkäri, silmätutkimuksia tekevät vain silmäsairauksien erikoistutkinnon suorittaneet eläinlääkärit, joita kuitenkin Evidensiassa työskentelee useita ympäri Suomea.
Lonkka-, kyynär- ja selkäkuvauksia varten koira tulee rauhoittaa, jolloin virallisiin kuvauksiin saapuvaa koiraa tulisikin pitää ruokapaastolla klinikan antamien ohjeiden mukaan. Klinikalla koira saa pienen pistoksen nukahtaakseen, jonka jälkeen kuvat saadaan otettua. Kun kuvaus on valmis, annetaan koiralle uusi pistos rauhoitusaineiden kumoamiseksi ja klinikalta poistutaan omin jaloin. Silmä-, sydän- ja polvitutkimuksien tulokset saadaan jo klinikalla eläinlääkäriltä, mutta lonkka-, kyynär- ja selkäkuvat lausuu Kennelliiton paneeli, jolloin tulokset saapuvat jälkikäteen esimerkiksi sähköpostiin tai postitse.
Aikoja tutkimuksiin voit varata klinikoiltamme, tervetuloa virallisiin tarkastuksiin!

Varaa aika