HOITOVINKIT

13.01.2017 - ,

Sulon blogi: luoksetulo ja jos pentu karkaa

Kun nimi kuuluu, Sulo viilettää pää viidentenä jalkana omistajansa luo. Taskusta löytyy nami tai pallo ja yhdessä pidetään bileet onnistuneen suorituksen johdosta. Aina ei kuitenkaan ole ihan niin helppoa, joskus nenä saattaa unohtua hetkeksi ihaniin hajuihin tai kaverit vain ovat niin houkuttelevia, ettei aivan heti malta. Luoksetulo on hankala temppu!

Luotettava luoksetulo on halpa henkivakuutus. Jos koira sattuu pääsemään irti ja se on kutsuttavissa takaisin omistajan luo missä tahansa tilanteessa, säästytään karkaamisilta ja onnettomuuksilta.
Luoksetulossa tärkeintä on tehdä liikkeestä koiralle mielettömän hauskaa: niin palkitsevaa, että sitä malttaa jättää vasta liikkeelle pyrähtäneen jäniksen häntävillat ja viilettää omistajan luokse palkkion toivossa. Jos koiraa rankaisee luoksetulon hitaudesta, voi siitä puolestaan tulla niin epämiellyttävää, että seuraavalla kerralla koira ei tahdo lainkaan palata omistajansa luo.
Kennelliiton Hanki koira -sivustolla eläintenkouluttajat Tuire Kaimio ja Sari Paavilainen ovat koonneet mahtavan vinkkipaketin hyvän luoksetulon kouluttamiseen.
Voit tutustua siihen täällä

Mitäs sitten jos käykin vahinko? Pentu nyppää hihnasta ja häviää horisonttiin kuuntelematta mitään kutsuja? Koiran karkaaminen säikäyttää aina. Huolesta huolimatta tilanteessa on tärkeintä pysyä rauhallisena. Etsijäkoiraliitto ry tarjoaa neuvontaa puhelimitse numerossa 040 724 8614, ja mikäli karkumatka venyy, on heillä myös toisten
koirien etsintään koulutettuja koiria. Voit ottaa yhteyttä paikalliseen löytöeläinpalveluun ja lähimmälle eläinlääkäriasemalle voi myös ilmoittaa karanneesta koirasta.

Jos koira on tunnistusmerkitty, helpottuu sen löytäminen huomattavasti. Ympäri Suomea löytyvillä Evidensia-eläinlääkäriasemilla on yhteinen potilastietokanta, ja mikäli karkulainen eläinlääkäriasemalle päätyy, löytyvät omistajan tiedot koiran sirun perusteella. Evidensia, kuten monet muutkin eläinlääkäriasemat, tekee yhteistyötä myös Siruhaku.fi -sivuston kanssa. Sivustolta ei näe mitään koiran tai omistajan tietoja, mutta koiran löytänyt henkilö voi sen kautta lähettää omistajalle viestin koiran löytymisestä.

” Siruhaku.fi on Internetissä toimiva hakupalvelu, jonka avulla lemmikin omistajaan saadaan yhteys heti, kun sirun numero on tiedossa. Jos sirunumerolla löydetään eläimen omistajatiedot Siruhakuun kuuluvista tietokannoista, saat näkyviin yhteydenottoruudun, jolla voit heti lähettää yhteystietosi eläimen omistajalle. Omistaja ottaa sinuun varmasti heti yhteyttä, mikäli lemmikki on kadonnut.”
Siruhaku.fi

Kunnallisilla löytöeläinsuojilla sekä viranomaisilla on oikeus saada omistajan tiedot Kennelliitosta koiran tunnistusmerkinnän perusteella. Karkurit.fi on koirien katoamis- ja löytymisilmoituksiin tarkoitettu sivusto, jolta löytyy myös kattava lista ohjeita siitä, mitä tehdä, jos koira karkaa.
Voit lukea Karkurit.fi:n vinkkejä täältä

Varaa aika