HOITOVINKIT

08.08.2016 - ,

Koiran eroahdistus

Eroahdistus on yksi yleisimmistä koirien käytösongelmista, jonka hoito vaatii omistajalta pitkäjänteisyyttä.

 

Yksin jäätyään eroahdistunut koira haukkuu, ulvoo, tuhoaa kodin irtaimistoa ja saattaa tehdä tarpeitaan sisälle. Ennen hoidon aloittamista on syytä selvittää, ettei eroahdistuksen syynä ole jokin sairaus.

– Eroahdistuksen hoitoennuste riippuu paljolti siitä, miten omistajat ymmärtävät koiran oireilun syyt ja sitoutuvat muuttamaan omia rutiinejaan ja käyttäytymistapojaan. Tällöin koiralle annetaan mahdollisuus oppia uusia käyttäytymismuotoja, ja se saa oikeanlaista tukea vaikeisiin ja pelottaviin tilanteisiin, kertoo palveluesimies ja ongelmakoirakouluttaja Jaana Koukkula Evidensia Oulusta.

eroahdistus

Mistä eroahdistus johtuu?

Koirat ovat ihanteellisia seuraeläimiä. Niiden sitoutuminen omistajiinsa on hellyttävää, mutta samalla myös yksi syy lemmikin eroahdistukselle: stressaantumisen taustalla voi olla tarve pitää lauma yhdessä. Erityisen voimakkaana yhdessäolon tarve esiintyy pennuilla, ja perheenjäsenten perään haikailu kehittyy helposti eroahdistukseksi, ellei pentua totuteta pitämään yksinolohetkiä elämäänsä kuuluvina normaaleina tapahtumina.

– Todennäköisimmin eroahdistuksesta kärsivät koirat, joita ei ole opetettu olemaan yksin. Myös esimerkiksi pitkän kesäloman päättyminen ja liian nopea paluu arkeen ja yksinoloon saattavat aiheuttaa herkälle koiralle ahdistusta, Koukkula muistuttaa.

Oireet vaihtelevat

Eroahdistuksen oireet vaihtelevat yksilöittäin. Tyypillisiä eroahdistuneen koiran oireita ovat ylenpalttinen haukkuminen tai ulvominen, joka alkaa melko pian omistajan poistumisen jälkeen.

Osa eroahdistuneista koirista on yliaktiivisia ja osa masentuneita. Yliaktiiviset koirat saattavat tuhota paikkoja esimerkiksi raapimalla ovia tai juoksemalla ympäri asuntoa etsiessään omistajaansa. Masentuneisuuteen taipuvaiset koirat sen sijaan voivat esimerkiksi pureskella omistajalleen kuuluvia tavaroita. Eroahdistus voi ilmetä myös fyysisinä oireita, kuten tarpeiden tekemisenä sisälle.

Ahdistus on voimakkaimmillaan ensimmäisen puolen tunnin aikana, jonka jälkeen useimpien koirien aktiivisuus laskee matalammaksi, kunnes koira jälleen havahtuu huomaamaan yksinolonsa ja oirehtii.

– Koirilla on erittäin hyvä ajantaju, ja usein ahdistuneen koiran aktiivisuus kasvaa omistajan paluun lähestyessä. Tällöin omistajaa on vastassa ylikorostuneen iloinen lemmikki. Myös hajuilla on merkitystä eroahdistuksessa, ja omistajan tuoksun hiipuminen asunnosta pikkuhiljaa päivän aikana voi laukaista oireilun.

Hoitona eroahdistusterapia

Vaikean eroahdistuksen diagnosointi vaatii eläinlääkäriltä ja ongelmakoirakouluttajalta runsaasti kokemusta käytöshäiriöiden hoidosta. Diagnosointi perustuu koiran oireiluun, ja samalla varmistetaan omistajan halu ryhtyä pitkäjänteisyyttä vaativaan eroahdistusterapiaan. Diagnosointi helpottuu, mikäli koiran yksinolosta on saatavilla videomateriaalia.

– Eroahdistusterapialla tarkoitetaan yksilöllisen käytösneuvontaohjeistuksen tekemistä ja läpikäymistä koko perheen kanssa. Terapia on pitkäkestoinen prosessi, jossa edetään vaiheittain koiran edistymisen ehdoilla.

Hoito-ohjelma aloitetaan yleensä rauhoittumisharjoituksilla. Tämän jälkeen harjoitukseen liitetään esimerkiksi koiran läheisyydestä poistuminen. Poistumismatkaa ja kestoa pidennetään pikkuhiljaa.

Lue täältä ongelmakoirakouluttajan vinkit eroahdistuksen hoitoon

Toisinaan käytösterapiaan yhdistetään mielialalääkitys. Lääkityksen käyttö on perusteltua, mikäli koira joudutaan jättämään yksin pitkiksi ajoiksi ennen sen tottumista yksinoloon tai jos koira on erittäin vaikeasti ahdistunut. Lääkitys ei kuitenkaan yksin riitä, sillä se voi lievittää oireita mutta se ei poista eroahdistuksen syitä. Ahdistuksen oireita voidaan lievittää myös lisäravinteilla ja feromonivalmisteilla.

– Koiraa ei saa rangaista ahdistuksen aikaisesta käyttäytymisestä, sillä rangaistus lisää koiran epävarmuutta entisestään, Koukkula kertoo.

Sekä koiran että omistajan edun mukaista on hakea neuvoja käytöshäiriöihin perehtyneeltä eläinlääkäriltä tai ongelmakoirakouluttajalta. Mitä aikaisemmin ja nopeammin ongelmiin haetaan apua, sitä vähemmän koiralle tulee oppimishistoriaa ei-toivotulle käyttäytymismallille ja sitä helpompaa koiran on omaksua ja oppia uusi käyttäytymismalli ei-toivotun tilalle.

Lue lisää koiran käytöskonsultoinnista eläinlääkäriasemillamme

Varaa aika