HOITOVINKIT

05.04.2016 - , ,

Koiran ja kissan nivelrikko

Nivelrikko eli arthroosi on yleinen lemmikkieläinten sairaus. Se on pitkäaikainen, krooninen tauti, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yleisimmin nivelrikkoa esiintyy kyynärnivelessä, lonkkanivelessä sekä polvessa ja kinnernivelessä.

 

Oireet

Nivelrikon tavallinen oire on ontuma ja jäykkyys sekä haluttomuus liikkua tai esim. hypätä autoon. Oireet ovat tyypillisesti pahimmat kovan liikunnan jälkeisen levon jälkeen. Taudin edetessä nivel saattaa paksuuntua kun nivelen reuna-alueille kehittyy luupiikkejä ja sidekudosta. Samalla nivelen liikkuvuus vähenee.

Kissoilla nivelrikon oireita, kuten kissojen muidenkin sairauksien oireita, voi omistajan olla vaikea havaita.

Koiran nivelrikko

Nivelrikkoon liittyvä kipu heikentää koiran elämänlaatua. Kipua voidaan hoitaa tehokkaasti lääkityksellä.

Nivelrikon aiheuttaja

Nivelrikko ei nykyisen tietämyksen mukaan ole pelkästään nivelruston eli nivelen liukupinnan passiivista kulumista. Kyseessä on tapahtumasarja, jossa ruston hajoaminen tapahtuu nopeammin kuin rusto ehtii korjaantua. Sen seurauksena rusto alkaa rappeutua, siihen syntyy vauriokohtia sekä puutosalueita ja rusto saattaa kulua jopa kokonaan pois. Niveleen kehittynyt tulehdusreaktio aiheuttaa kipua ja turvotusta.

Koirilla kyynärnivelen, olkanivelen, lonkan ja kinnernivelen kehityshäiriöt ovat nivelrikon tavallinen syy. Kasvuiässä em. nivelten nivelrustosta voi irrota rustokappaleita (osteokondroosi eli OCD) tai nivelen muovautuminen voi häiriintyä, jolloin nivelpinnat eivät ole yhteensopivat (lonkka- ja kyynärdysplasia). Näiden ongelmien hoito varhaisessa vaiheessa voi jopa estää nivelrikon kehittymisen.

Koiran polven ristisiteen repeämä on myös hyvin tavallinen ongelma ja se aiheuttaa nopeasti nivelrikkomuutoksia polveen.

Nivelrikon diagnostiikka

Diagnoosi tehdään oireiden, kliinisen tutkimuksen ja röntgenkuvauksen perusteella. Röntgenkuvassa voidaan nähdä luupiikkejä eli osteofyyttejä nivelen reuna-alueilla, rustonalaisen luun lisääntymistä sekä merkkejä nivelen muovautumishäiriöstä eli dysplasiasta. Tarvittaessa nivel voidaan tutkia tähystämällä tai magneetti- tai tomografiakuvauksella.

Koiran nivelrikko diagnosoidaan mm. röntgenkuvauksella.

Lonkkanivelen dysplasia 14 kuukautisella koiralla. Lonkkanivelen kehityshäiriö altistaa nivelrikon muodostumiselle.

Nivelrikon hoito

Ylipainoisen lemmikin laihduttaminen on ehkä tehokkain yksittäinen nivelrikon hoitomuoto.

Säännöllinen liikunta auttaa painon hallinnassa ja pitää yllä lihasvoimaa ja nivelten liikkuvuutta. Liikkuminen pehmeällä alustalla, vaihtelevassa maastossa sekä uiminen ja vedessä kahlailu ovat yleensä hyviä liikuntamuotoja. Vesijuoksumatto –laitteet ja koirille tarkoitetut uimahallit mahdollistavat vesiharjoittelun myös talviaikaan. Sellaista (rajua ja repivää) liikuntaa on kuitenkin syytä välttää, mikä kipeyttää nivelet.

Lääkehoidot:

Tulehduskipulääkkeet ovat eniten käytetty nivelrikon lääkehoito. Tulehduskipulääkkeitä voidaan antaa lemmikille kuureina tarvittaessa tai jopa jatkuvana lääkityksenä. Jos tulehduskipulääkitys ei lievitä nivelrikon oireita riittävästi, kivun levitystä voidaan tehostaa antamalla keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, kuten gabapentiini tai opioidikipulääkkeet.

Ravintolisät:

Nivelruston rakennusaineilla, kondroitiinisulfaatilla ja ja glukosamiinilla, näyttäisi olevan nivelrikon oireita lieventävä vaikutusta. Tutkimustieto tästä asiasta on ristiriitaista.

Myös näiden aineiden annostusohjeet vaihtelevat. Suositeltu annos 30 kg koiralle on: kondroitiinisulfaattia n. 1500 mg/vrk ja glukosamiinia n. 1200 mg/vrk, pitkäaikaiskäytössä annos puolitetaan.

Myös rasvahappojen antamisella näyttäisi olevan nivelrikon oireita lievittävää vaikutusta. Hill’s –rehufirman teettämässä kaksoissokkokokeessa voitiin osoittaa, että 3,5 % kalaöljyä sekä kondroitiinisulfaattia ja glukosamiinia sisältävä erikoisruoka (Hill´s j/d) vähensi nivelrikkoisten labradorinnoutajien oireita tilastollisesti merkittävästi.

Leikkaushoidot:

Joissakin tilanteissa, varsinkin jos edellä mainittujen hoitomuotojen teho on huono, on tarpeen turvautua kirurgiseen hoitoon. Vaikeissa lonkkanivelen ja polvinivelen sekä kyynärnivelen nivelrikoissa voidaan nivel korvata tekonivelellä.

Tähystystekniikalla tehty nivelen puhdistus (mm. luu-rustokappaleiden poisto) saattaa myös olla joissain tilanteissa olla tarpeen. Kyynärnivelen nivelrikon hoidossa käytetään myös leikkausta, jossa luisia rakenteita muutetaan niin, että askeltamiseen aiheuttama paine siirtyy kyynärnivelen puhki kuluneelta sisäsivulta ehjälle ulkosivulle.

Polven nivelrikon tavallisin syy, ristisiteen pettäminen, on myös hoidettava kirurgisesti.

Nivelrikon ennuste

Nivelrikkoon ei ole tähän mennessä löydetty parantavaa lääkehoitoa. Fysioterapialla, lääkehoidolla ja painonhallinnalla voidaan rajoittaa taudin etenemistä. Jos nivelrikko kuitenkin etenee riittävän pitkälle, ainoa ns. parantava hoito on tekonivelleikkaus.

Varaa aika