HOITOVINKIT

02.06.2016 - , ,

Koira oksentaa

Koiran oksentamisen syynä on useimmiten jokin sopimaton ruoka, liiallinen ruokamäärä tai syöty esine esim. lelu tai lelun pala. Kyseessä voi myös olla virustartunta.

 

Satunnainen oksentaminen ei ole vaarallista. Lue tästä ohjeet kotihoitoon, kun koira oksentaa

Kun koira oksentaa toistuvasti

Jos koira oksentaa vaahtoa tai sylkeä, kipuilee erittäin voimakkaasti ja vaikuttaa hieman täyttyneeltä, saattaa kyseessä olla vatsalaukun kiertymä (etenkin isokokoiset syvärintaiset koirat).

Vatsalaukun kiertymä on nopeasti koiran henkeä uhkaava tilanne. Epäillessäsi vatsalaukun kiertymää, ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin. Sinut saatetaan ohjata eläinlääkäriasemalle, jolla on valmius hätäleikkauksen suorittamiseen. Kun koira oksentaa vaahtoa, vaikuttaa kylkien kohdalta turvonneelta ja on hyvin kivulias, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin, koska kyseessä saattaa olla vatsalaukun kiertymä tai täyttyminen. Koiran vatsalaukun kiertymä on aina hätätapaus.

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Röntgenkuvassa koiran vatsalaukun kiertymä

Röntgenkuvassa näkyy voimakkaasti täyttynyt vatsalaukku.

Myrkytys oksentelun taustalla

Yhtäkkisen rajun oksentamisen syynä saattaa olla myrkytys. Jos koiran epäillään nielleen myrkkyä, sen oksentamista ei saa yrittää lääkityksellä hillitä. Kerro aina hoitavalle eläinlääkärille, jos on aihetta epäillä myrkytystä. Esimerkiksi ksylitolimyrkytyksessä koira oksentaa, on voimaton ja tärisee. Jo muutama ksylitolia sisältävä tyynypurukumi aiheuttaa vakavan myrkytyksen pienikokoiselle koiralle.

Ksylitolimyrkytys on koiralle vaarallinen.

Oksentaminen ei silti ole myrkytyksen oireista tyypillisin, vaan esimerkiksi rotanmyrkyn vaikutukset koirassa saattavat näkyä vasta pitkän ajan kuluttua myrkyn syömisestä väsymyksenä, heikkoutena ja verisenä virtsana. 

Vierasesineet

Jos tiedät koiran syöneen jotain teräväreunaista kuten lasia, metallia tai muovia, joka voi vahingoittaa suolistoa, koiralle kannattaa ensiavuksi syöttää tankoparsaa. Parsa kääriytyy terävän esineen ympärille ja saattaa pienentää vahinkoja suolistossa. Teräviä esineitä ei saa yrittää oksennuttaa omin päin ulos, vaan koira tulee viedä eläinlääkärille, joka arvioi mahdollisen leikkaustarpeen.

Hotkiminen oksentelun syynä

Koirat, jotka hotkivat ruokansa, saattavat oksentaa heti syötyään. Joskus ruoka ei ehdi edes vatsalaukkuun asti, vaan pakkautuu ruokatorveen ja nousee takaisin suuhun.

Hotkivalle koiralle kannattaa antaa ruokaa 2–3 kertaa päivässä, jotta sen kerralla saama annos ei olisi kovin suuri. Jos koira oksentaa säännöllisesti pienetkin ruokamäärät, se tulee viedä eläinlääkäriin. Joskus syynä voi olla häiriö ruuansulatuskanavan toiminnassa.

Ruuansulatushäiriö saattaa etenkin pennuilla, pienillä koirilla, vanhoilla tai sairailla eläimillä aiheuttaa nopeasti terveyttä vaarantavan nestehukan. Jos eläimen yleisvointi heikkenee, oireet ovat rajuja tai pitkäkestoisia tai uloste on veristä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Varaa aika