Ajankohtaista

08.04.2016

Vasta-ainetta kyyn puremaan sittenkin saatavilla

Vielä alkuviikosta näytti siltä, että kyyn myrkyn antiseerumia ei ole saatavissa lemmikkieläimille koko Euroopassa. Markkinoilta on kuitenkin löytynyt toinen valmistaja, jolta vasta-ainetta on saatavilla. Kiperä tilanne näyttää helpottaneen.

Kyyn myrkyn vasta-aine loppui kroatialaisen valmistajan tuotantovaikeuksien takia koko Euroopasta, myös Suomesta. Tilanne näyttää kuitenkin korjaantuneen, joten myös vakavampia kyynpurematapauksia voidaan tänä kesänä hoitaa antiseerumilla.

Lemmikki aina kyyn puremaa epältäessä syytä tuoda välittömästi eläinlääkärin hoitoon. Kyyn myrkky vaikuttaa lemmikin verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään, joten purema voi olla koiralle tai kissalle hengenvaarallinen. Vasta-ainetta tarvitaan yleensä vain vakavimmissa purematapauksissa.
 
Kyy puree lemmikkiä tyypillisimmin kuonon, kaulan tai eturaajojen alueelle. Purema-alue saattaa turvota nopeasti, jolloin puremakohtia ei välttämättä ole helppo havaita. Oireet vaihtelevat yksilöllisesti, mutta useimmat sairastuneet selviävät puremasta hyvällä hoidolla. Puremaa hoidetaan antamalla lemmikille suonensisäistä nestehoitoa ja kivunlievitystä. Joskus lemmikki saattaa tarvita suonensisäistä nestehoitoa usean vuorokauden ajan tullakseen kuntoon.

Kyyn pureman oireet koiralla

Kyyn pureman tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella.  Koira muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi, joskus esiintyy oksentelua, kuolaamista ja muita oireita. Purema-alue on kosketusarka ja iholla voi olla sinerrystä. Myös kyyn neulanpistomaiset hampaanjäljet voivat olla näkyvissä. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet seikat, mm. koiran ikä ja koko, pureman sijainti ja ruiskutetun myrkyn määrä.

Seuraavina oireina ilmenee mahdollisesti oksentelu, voimattomuus ja limakalvojen kalpeus. Jos purema osuu kieleen, kuonoon tai kaulaan, voi turvotuksesta aiheutua myös vakavia hengitysvaikeuksia. Puremasta saattaa jäädä pysyviäkin vaurioita esim. munuaisten vajaatoiminta.

Mikäli epäilet kyyn puremaa lemmikilläsi

  • Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Evidensia Tammisto ja Evidensia Hattula päivystävät purematapauksissa 24/7.
  • Pidä lemmikki levossa ja vältä puremakohdan käsittelyä ja liikuttelua estääksesi myrkyn leviämisen sen elimistöön.
  • Älä anna ensiavuksi kyytabletteja, sillä kyytablettien sisältämä kortisoni voi peittää tai pahentaa oireita ja hidastaa ja hankaloittaa hoitoa. Ainoastaan silloin, jos koirallasi on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella, voi kyytableteista olla hyötyä.

Tervetuloa palvelevalle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Kirjallisuus:
Lervik JB et al: Clinical and biochemical changes in 53 Swedish dogs bitten by the European adder – Vibera berus. Acta Vet Scand 52:26, 2010.
Pelander L et al: Myocardial cell damage in 24 dogs bitten by the common European viper (Vibera berus). Vet Rec 166:687-690, 2010.
Puig J et al: Acute intrinsic renal failure and blood coagulation disorders after a snakebite in a dog. J Small Anim Pract 36:333-336, 1995.
Vainionpää M: Kyyn pureman käypähoito pieneläimillä Suomessa. Eläinlääkäripäivät luentokokoelma 67–72, 2010.