Ajankohtaista

30.06.2016

Toimi näin, jos lemmikki saa suuhunsa sinilevää

Sinilevä voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen myrkytyksen.

Suomen ympäristökeskus SYKE tiedotti 30.6.2016 sinileväkukintojen runsastumisen aikaistuneen ja kukintojen määrän olevan nyt suurempi kuin tähän aikaan vuodesta keskimäärin. Syynä ovat lämpiminä jatkuneet säät.

Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä, ja pahimmassa tapauksessa sinilevämyrkytys voi viedä koiran hengen. Sinilevätoksiinit voivat aiheuttaa lemmikille akuutin maksavaurion ja keskushermosto-oireita. Oireina voi olla esimerkiksi ripulia, oksentelua, kuolaamista, heikkoutta, lihastärinää, jäykkyyttä tai halvausoireita.

– Mikäli eläin on uinut sinileväpitoisessa vedessä, mutta ei juonut sitä, voi pelkän turkin huolellinen pesu riittää. Jos eläin on päässyt juomaan vettä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin jatko-ohjeita varten, päivystys- ja tehohoidosta vastaava eläinlääkäri Maija Hagman ohjeistaa.

Hoidosta huolimatta ennuste on varauksellinen, jos potilaalla jo on myrkytyksestä aiheutuvia oireita. Vastalääkettä sinilevämyrkytykseen ei ole, vaan hoito koostuu oireenmukaisista tukihoidoista.

Eläinsairaalamme Tammistossa ja Hattulassa päivystävät vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Katso päivystävien sairaaloiden yhteystiedot

Katso lähin Evidensia-eläinlääkäriasemasi

Eläinlääkäreimme vinkit muiden kesän ensiaputilanteiden varalle: Näin otat kaikki irti kesästä