Ajankohtaista

21.08.2018

Mikä on Evidensia? – Näin toimii Suomen laajin eläinlääkäriverkosto

Evidensia työllistää Suomessa lähes 700 eläinten hoidon ammattilaista yli 40 eläinlääkäriasemalla Helsingistä Rovaniemelle.

Evidensia on monta pientä ja suurta eläinlääkäriasemaa ja -sairaalaa yhdessä. Verkostoomme kuuluu tällä hetkellä yli 40 eläinlääkäriasemaa pienistä yhden eläinlääkärin ja hoitajan lähiklinikoista ympäri vuorokauden palveleviin kattavasti varusteltuihin päivystäviin eläinsairaaloihin. Evidensian palveluksessa työskentelee yhteensä yli 200 eläinlääkäriä. 

Verkoston tuki mahdollistaa eläinlääkäreille keskittymisen hoitotyöhön

Eläinlääkäriasemien ketjuuntuminen Suomessa alkoi vuonna 2007, jolloin perustettiin maan ensimmäinen eläinlääkäriasemien ketju, Tuhatjalka. Noin vuotta myöhemmin syntyi Univet, kun kolme suomalaista eläinlääkäripariskuntaa halusi aloittaa yhteistyön voidakseen keskittyä eläinten hoitoon hallinnollisten tehtävien sijaan.

– Espoon eläinsairaala työllisti tuolloin noin 35 henkilöä ja hallinnolliset tehtävät alkoivat viedä liikaa aikaa. Monilla klinikoilla Suomessa pohdittiin samaan aikaan samoja asioita. Uskoimme, että saisimme isompana toimijana synergiaetuja ja pyrimme siihen, ettei kaikkea tarvitsisi tehdä itse, vaan voisimme eläinlääkäreinä keskittyä lemmikkien hoitoon ja eläinlääketieteen kehittämiseen, kertoo eläinlääketieteen tohtori, erikoiseläinlääkäri Jan Räihä. Räihä on yksi Univetin sekä Espoon eläinsairaalan (nyk. Evidensia Finnoo) perustajista ja toimii tänä päivänä Evidensia-eläinlääkäriasemien eläinlääketieteellisenä neuvonantajana.

Samoista syistä syntyi Ruotsissa vuonna 2012 Evidensia-ryhmä, kun neljä maan vanhinta ja tunnetuinta eläinsairaalaa ja -klinikkaa päätti yhdistää voimansa. Tavoitteena oli lähteä kehittämään eläinlääkäriasemien verkostoa, joka tarjoaisi parasta mahdollista hoitoa kaikille maan lemmikkieläimille. Tähän tavoitteeseen halusi lähteä mukaan joukko muitakin Pohjoismaiden ja Euroopan maineikkaimpia eläinsairaaloita ja eläinlääkäriasemia, ja pian myös Univet liittyi osaksi Evidensiaa. Sittemmin Evidensiaan liittyi myös toinen suomalainen eläinlääkäriketju Animagi, joista keväällä 2015 syntyi yhdistymisten seurauksena Suomen laajin eläinlääkäripalveluiden verkosto.

Evidensia-klinikoita johtavat eläinlääkärit

Alkuvuonna 2017 Evidensia yhdistettiin brittiläisen IVC-eläinlääkäriketjun (Independent Vetcare) kanssa. Tällä hetkellä tähän Euroopan suurimpaan eläinlääkäriasemien verkostoon kuuluu yli 800 klinikkaa kahdeksassa eri maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Iso-Britanniassa, Alankomaissa, Saksassa ja Sveitsissä.

IVC-verkostoon liittymisen myötä Evidensian toimintamalli Suomessa muuttui merkittävästi: ketjuohjauksesta luovuttiin, ja nyt reilut 40 eläinlääkäriasemaamme ovat vahvasti paikallisesti johdettuja. Jokaista klinikkaa johtaa kokenut eläinlääkäri, jonka tukena hallinnollisissa tehtävissä toimii klinikkamanageri. Klinikoiden tukena ovat keskitetyt tukitoimintomme mm. henkilöstöasioissa ja markkinoinnissa, jotta eläinlääketieteen ammattilaiset voivat keskittyä eläinlääketieteeseen ja sen kehittämiseen.

– Uskomme, että asiakkailleen tutut, paikalliset eläinlääkärit tuntevat parhaiten asiakaskuntansa tarpeet ja toiveet, ja ovat siksi parhaita henkilöitä johtamaan omia eläinlääkäriasemiaan. Kaiken toiminnan taustalla on kuitenkin aina tarvittaessa kattavan verkostomme apu ja tuki, Evidensian toimitusjohtaja Jukka Toivanen kertoo.

– Halusimme Univetilla alusta lähtien panostaa henkilöstömme osaamisen kehittämiseen ja erikoisosaamisen tarjoamiseen asiakkaillemme. Muun muassa kouluttautumisen ja esimerkiksi laiteinvestointien näkökulmasta kattava kansainvälinen taustaverkostomme tuo ainutlaatuisia mahdollisuuksia, josta hyötyvät kaikki Suomen eläinlääkärit ja toki ennen kaikkea lemmikkipotilaat, Räihä kertoo.

Osoituksena aiempaa itsenäisemmästä ja paikallisemmasta toiminnasta lähes puolet Evidensia-verkostoon kuuluvista eläinlääkäriasemista ja eläinsairaaloista palauttaa vuoden 2018 aikana käyttöönsä vanhoja, vuosien takaa tuttuja tai kokonaan uusia nimiä ja brändejä, kuten Malmin Eläinklinikka Apex, Lohjan Pieneläinklinikka ja Eläinsairaala Vettori.

– Vaikka eläinlääkäriasemat ovat yhä osa maanlaajuista ja kansainvälistä verkostoamme, kehitetään toimintaa nyt paikallisesti, paikallisten lemmikkien ja omistajien hyväksi. Klinikoilla on valta ja vastuu päättää itse muun muassa hinnoittelustaan, aukioloajoistaan ja palvelutarjonnastaan, Toivanen kertoo.

– Lemmikin hoitoon liittyvät yksilölliset päätökset tekee aina hoitava eläinlääkäri yhdessä lemmikin omistajan kanssa, ja näin on toki aina ollutkin, hallintorakenteen muutoksista huolimatta, Toivanen painottaa.

IVC-verkoston omistaa ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö EQT, mikä tarjoaa verkostolle muun muassa ainutlaatuiset mahdollisuudet investoida mahdollisimman tarkkoihin ja moderneihin tutkimus- ja hoitolaitteisiin, jotka mahdollistavat lemmikkipotilaiden parhaan mahdollisen hoidon. Evidensia Suomessa tarjotut eläinlääkäripalvelut perustuvat suomalaisten eläinlääkäreiden ja hoitajien osaamiseen, ja yritys maksaa veronsa Suomeen.

Kattavat palvelut kaikille pieneläimille

Evidensia-verkosto tarjoaa Suomessa kattavat palvelut lemmikkien perusterveydenhoidosta erikoisosaamista vaativien sairauksien hoitoon, päivystykseen ja kuntoutukseen. Evidensialla on tällä hetkellä kolme 24/7 päivystävää eläinsairaalaa.

Verkostostamme löytyy iso joukko eri alojen erityisosaajia, ja kun tunnet meistä yhden, olet yhteisen potilastietojärjestelmämme ansiosta tuttu meille kaikille, mikä helpottaa potilaan lähettämistä erityistä asiantuntemusta vaativissa tapauksissa. Työskentelemme tiiviinä valtakunnallisena asiantuntijatiiminä, mikä mahdollistaa lemmikkisi hoidon verkostossamme tilanteessa kuin tilanteessa. Evidensian eläinlääkäriasemilla hoidetaan koiria, kissoja ja eksoottisia lemmikkejä.

Evidensia-nimi tulee englannin termistä evidence based medicine, joka kertoo, että työmme eläinten terveyden edistäjinä perustuu aina maailmalla tieteellisesti perusteltuihin tutkimustuloksiin. Tavoitteemme on viedä koko alaa eteenpäin ja työskennellä jatkuvasti eläinlääketieteellisen kehityksen hyväksi.

Tutustu

Kaikki Evidensia-eläinlääkäriasemat
Evidensian 24h päivystävät eläinsairaalat

Evidensia-erikoisklinikat tarjoavat apua haastavimpiin erikoisosaamista vaativiin tilanteisiin

Lue myös:
Mistä eläinlääkäripalvelun hinta koostuu?