Ajankohtaista

09.03.2016

Lohjalla tehdään tähystysleikkauksia

Tähystysmenetelmä on merkittävästi avoleikkausta potilasysttävällisempi, sillä toimenpide aiheuttaa eläimelle vähemmän kipua ja eläin toipuu huomattavasti nopeammin.

Pieneläinten vatsaontelon tähystys- eli laparoskopialeikkaukset ovat yleistyneet Suomessa 2000-luvulla kovaa vauhtia. Animagi Lohja aloitti tähystysleikkaukset 20.10.2015.

Tähystysleikkauksen edut: vähemmän kipua, nopeampi toipuminen

Pieneläinten vatsaontelon tähystysleikkauksia tehdään jo useilla klinikoilla ympäri Suomen. Suurin osa näistä leikkauksista on sterilisaatioita eli munasarjojen poistoja.

Tähystysleikkaus aiheuttaa potilaalle vähemmän kudosvauriota kuin avoleikkaus. Tästä syystä potilaat tarvitsevat huomattavasti vähemmän kipulääkitystä kuin perinteisessä avoleikkauksessa.

Tähystysleikkaus aiheuttaa koiralle tutkitusti vähemmän kipua kuin perinteinen ns. avoleikkaus. Useat koiranomistajat ovat huomanneet tämän myös käytännössä. Kokemukset tähystysleikkauksista ovat olleet erinomaisia, ja palaute asiakkailta yksinomaan positiivista.

Vähäisten kudosvaurioiden vuoksi tähystysleikkauspotilas myös toipuu nopeammin.

Koirat ovat toki väsyneitä nukutuksesta johtuen, mutta yleensä viimeistään seuraavana päivänä meno on jo lähellä normaalia. Erityisesti käyttö- ja harrastuskoirille tähystysleikkaus on suositeltava vaihtoehto, jos huilitauko treeneistä halutaan mahdollisimman lyhyeksi.

Tähystysmenetelmä antaa lääkärille paremman näkymän leikkauskohtaan

Tähystysleikkauksessa toimenpide tehdään kahden tai kolmen pienen (0,5–3 cm) haavan kautta. Leikkauksen aikana vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla paremman näkyvyyden aikaansaamiseksi, ja suurennettua näkymää vatsaontelosta katsellaan tv-monitorista. Toimenpiteet tehdään pitkillä, tähystysleikkauksiin suunnitelluilla instrumenteilla.

Erinomainen näkyvyys vatsaonteloon onkin tähystysleikkauksen ehdoton etu verrattuna avokirurgiaan. Komplikaatioriski leikkauksessa on pieni, ja tähystysleikkaus on eläimelle yhtä turvallinen kuin perinteinen avoleikkaus.