Ajankohtaista

09.03.2016

Koirien keuhkokuumetapauksissa ei ole kyse epidemiasta

Keuhkokuumeen voi aiheuttaa moni bakteeri, eikä diagnoosia tehdä pelkän oirekuvan perusteella. Samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa myös muut taudit.

Keuhkokuumeen voi aiheuttaa moni bakteeri, eikä diagnoosia tehdä pelkän oirekuvan perusteella. Samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa myös muut taudit.

shutterstock_316316312 (1)

Tammikuussa on useissa lehdissä sekä sosiaalisessa mediassa noussut esiin juttuja koirien ”tappajabakteerista”. Lehtijuttujen taustalla on kaksi tapausta joulukuulta 2015, joista Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on aikaisemmin verkkosivuillaan tiedottanut. Näillä potilailla on kudosnäytteissä todettu Streptococcus zooepidemicus -infektio, joka on todennäköisesti ollut kyseisten potilaiden menehtymisen taustalla. 

Streptococcus zooepidemicus on tavallinen bakteeri, jonka aiheuttamia keuhkotulehduksia on esiintynyt koirilla satunnaisesti vuosikymmenien ajan. Viime vuosien aikana sen on todettu olleen satunnaisesti yhteydessä aggressiivisesti eteneviin keuhkotulehduksiin. Huomionarvoista on se, että tämä bakteeri voi tarttua koirasta toiseen. 

Muutamia keuhkokuumeeseen viittaavia tapauksia

– Soittokierros Etelä-Suomen muutamalle suurelle eläinlääkäriasemalle ja eläinsairaalaan osoitti, että mistään suuremmasta epidemiasta ei voida puhua. Päivystävästä eläinsairaalastamme Univet Hattulasta todettiin, että heillä on esiintynyt muutamia tapauksia, joissa oireet ovat olleet keuhkokuumeeseen viittaavia. Tarkempaa diagnoosia tai selkeää yhteyttä Streptococcus zooepidemicus -infektioon ei ole pystytty näillä potilailla osoittamaan, kertoo Animagin ja Univetin eläinlääketieteellinen johtaja Esa Kesti.

–Keuhkokuumeen mahdollisia aiheuttajabakteereita on monia muitakin eikä pelkän oirekuvan perusteella voi tehdäbakteeritason diagnoosia. Samankaltaisia oireita voivat aiheuttaa myös muut taudit, ja on hyvä huomioida, että koirillakin on tällä hetkellä menossa normaali flunssakausi. Tilannetta kuitenkin seurataan Animagin ja Univetin eläinlääkäriasemilla ja eläinsairaaloissa.

Vie flunssainen koira lääkäriin

Jos koirallesi ilmaantuu flunssan oireita ja se kuumeilee, on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen. Taudin mahdollisen tarttuvuuden takia kannattaa pitää flunssainen potilas erillään muista koirista. Bakteerin aiheuttamaa sairautta hoidetaan antibiootein. Nopea puuttuminen taudin kulkuun ja tehokkaat hoidot auttavat usein selättämään sairauden. 

Ympärivuorokautisesti päivystävät eläinsairaalamme  Univet Tammisto ja Univet Hattula palvelevat tarvittaessa sairaalahoitoa vaativia potilaita.