Ajankohtaista

13.06.2016

Näin otat kaikki irti kesästä

Eläinlääkäreidemme vinkeillä vietät lemmikkisi kanssa huolettoman kesän.

Kesä kutsuu lemmikit omistajineen nauttimaan lämmöstä ja auringosta. Eläinlääkäreidemme vinkeillä vältät yleisimmät kesäharmit ja pääset nauttimaan lämmöstä lemmikkisi kanssa huolettomasti. Kokoamme tälle sivulle kesän kuluessa vinkkejä siitä, miten voit ulkoilla, uida, mökkeillä ja matkustaa lemmikkisi kanssa turvallisimmin.

Ota kaikki irti kesästä ja osallistu kesäkuvakilpailuun

Jaa vauhdikas kesäkuvasi sosiaalisessa mediassa ja voita Evidensian lahjakortti!

Katso osallistumisohjeet tästä

kesakuvakisanettisome

Kaikki irti ulkoilusta lemmikin kanssa

Kesä on vuoden parasta aikaa! Vihreät metsät ja kukkien peittämät niityt kutsuvat karvaisia ja karvattomia kulkijoita nauttimaan linnunlaulusta ja auringon kutkuttavasta lämmöstä. Kesäaikaan lemmikin kanssa ulkoillessa on kuitenkin syytä ottaa huomioon muutamia asioita.

Kyyn purema voi olla kohtalokas

– Kyyn pureman oireita ovat yleensä voimakas turvotus, kipu ja mustelmat purema-alueella. Seuraavina oireina ilmenee mahdollisesti oksentelua, voimattomuutta ja limakalvojen kalpeutta. Mikäli purema osuu kuonon alueelle, kaulaan tai esimerkiksi kieleen, voi turvotus aiheuttaa vakavia hengitysvaikeuksia, kertoo tehohoitoon erikoistunut eläinlääkärimme Maija Hagman Tammiston eläinsairaalasta.

Ensiapuvinkit-kyyt

Toimi näin, jos kyy puree lemmikkiäsi

Lisää liikuntaa lemmikin kunnon mukaan

– Kesällä ortopedin päivät täyttyvät erilaisten traumapotilaiden hoidosta. Yleisiä vaivoja ovat venähdykset, luunmurtumat, nivelsidevammat ja polven ristisidevammat. Lisäksi akuutit selkäongelmat kuten välilevytyrät hieman lisääntyvät, kun esimerkiksi liikuntaan tottumattomat lemmikit kirmaavat vapaana mökeillä, kertoo ortopedi Anssi Tast Hattulan eläinsairaalastamme.

Katso ortopedin vinkit venähdysten hoitoon

Haaverit vaanivat metsässä

– Pienet haavat paranevat kotihoidolla, mutta esimerkiksi puremahaavat tulehtuvat helposti ja vaativat aina eläinlääkärin tarkastuksen, kertoo Maija Hagman.

Ensiapuvinkit_haavat

Lue lisää haavojen hoidosta

Silmävammojen ensiapu estää lisävahingot

– Silmävammat ovat kesäaikaan yleisempiä kuin muina vuodenaikoina, koska silloin koirat liikkuvat enemmän luonnossa ja kissat tapaavat enemmän lajitovereitaan. Koirilla tavallisimpia kesävammoja ovat risujen raapaisut ja niistä aiheutuneet haavat luomilla ja sarveiskalvoilla. Kissoilla puolestaan esiintyy kesäaikaan enemmän tappeluista aiheutuneita vaurioita, kertoo silmäeläinlääkärimme Sari Jalomäki Evidensia Malmilta.

Toimi näin, mikäli lemmikkisi saa silmävamman

Kaikki irti vesileikeistä lemmikin kanssa

Uiminen luonnonvesissä on lämpiminä kesäpäivinä mukava ja terveellinen harrastus koirille. Vesi viilentää lenkin jälkeen ja tuo virkistävän tauon kuumaan päivään. Vedessä vaanivat kuitenkin kesäharmit, joiden välttäminen ja ensiapu onnistuvat eläinlääkäreidemme ohjeilla.

Hot spot kiusaa tuuheaturkkista

– Tuuhean turkin alla on lämmintä ja turkin kuivuminen kestää lyhyempää karvapeitettä kauemmin. Lämmin ja kostea ympäristö tarjoaa hyvät olosuhteet bakteerien lisääntymiselle, kertoo ihotauteihin erikoistunut eläinlääkäri Kirsti Schildt Aurinkolahden eläinlääkäriasemaltamme.

Ensiapuvinkit-hotspot

Näin tunnistat hot spotin

Sinilevän juomisesta vakavia oireita

– Mikäli eläin on uinut sinileväpitoisessa vedessä, mutta ei juonut sitä, voi pelkän turkin huolellinen pesu riittää. Jos eläin on päässyt juomaan vettä, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin jatko-ohjeita varten, ohjeistaa päivystys- ja tehohoidosta vastaava eläinlääkäri Maija Hagman.

Lue lisää koiran sinilevämyrkytyksestä

Vesihäntä on noutajien vaiva

– Vesihännän vaivatessa koiran häntä saattaa näyttää halvaantuneelta tai murtuneelta. Uimarin hännäksikin kutsuttu vesihäntä vaatii tulehduskipulääkitystä ja lisäksi eläinlääkärin on hyvä varmistaa, ettei häntä todella ole murtunut, muistuttaa ortopedi Jan Räihä Finnoon eläinsairaalastamme.

Lue lisää vesihännän oireista

Kaikki irti mökkeilystä lemmikin kanssa

Kesä on matkustamisen kulta-aikaa, ja parhaassa tapauksessa myös nelijalkaiset perheenjäsenet ovat tervetulleita mukaan. Eläinlääkärimme kertovat, minkälaiset vaarat lemmikkiä mökkimatkalla uhkaavat ja miten niihin voi varautua.

Pakkaa mukaan Mustin ensiapulaukku

– Itse pidän tärkeänä osana koiran ensiapulaukkua vatsalääkkeitä, muun muassa ripulilääkettä, koska maistiaiset grilliherkuista tai ”herkkujen” tonkiminen maastosta voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja, muistuttaa sisätauteihin erikoistunut eläinlääkärimme Laila Castrén.

Lue täältä, mitä muuta koiran ensiapulaukkuun kannattaa pakata

Eläin kestää kuumuutta omistajaa huonommin

– Koirat eivät hikoile, vaan pääsevät eroon ylimääräisestä lämmöstä läähättämällä. Lemmikin saatavilla on aina oltava puhdasta ja raikasta vettä. Lyhytkuonoisen koirarodut ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle, muistuttaa Maija Hagman.

Ensiapuvinkit-lämpö

Toimi näin, jos lemmikillesi iskee lämpöhalvaus

Hyönteiset kiusaavat myös koiria ja kissoja

– Anafylaktisten eli allergisten reaktioiden oireita voivat olla ovat voimakas, nopeasti lisääntyvä turvotus, kutina, raju oksentelu, hengitysteiden turpoaminen ja heikkous. Mikäli hyönteisen pistämällä lemmikillä esiintyy turvotuksen lisäksi muita mainittuja oireita, on syytä hakeutua nopeasti eläinlääkärin vastaanotolle, Hagman summaa.

Ensiapuvinkit-hyönteiset

Toimi näin, jos hyönteinen pistää lemmikkiäsi

Punkkeja eli puutiaisia esiintyy lähes kaikkialla Suomessa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Punkit voivat levittää tauteja sekä eläimiin että ihmisiin, joten paras ennalta ehkäisy on suojata lemmikki punkeilta niiden häätöön tarkoitetuilla loislääkkeillä. Punkki on kiinnittyessään vain muutaman millimetrin mittainen, joten se huomataan usein vasta silloin, kun se on jo imenyt verta.

Lue lisää punkkien torjunnasta koiralla
Lue lisää punkkien torjunnasta kissalla

Kaikki kesäherkut eivät sovi lemmikille

– Kissat ja koirat ovat ruokailunsa suhteen melko konservatiivisia, ja ne voivat yleensä parhaiten, kun ruokintaa ei juuri muuteta, kertoo koirien ruokintaan perehtynyt erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen Tammiston eläinsairaalastamme.

Nämä kesäherkut eivät sovi lemmikille
Toimi näin, jos lemmikkisi oksentaa tai ripuloi

 

Parasta kesää pikkulemmikeille

– Frettien, kanien ja marsujen kyky haihduttaa lämpöä on vielä koiraa ja kissaakin heikompi, koska ne eivät pysty hikoilemaan tai edes läähättämään kunnolla, kertoo pienten lemmikkieläinten hoitoon perehtynyt eläinlääkärimme Pilvi Lassila Tammiston eläinsairaalastamme.

Lue eläinlääkärin vinkit pienten lemmikkieläinten kesänviettoon

Huoletonta kesää hevosen kanssa

– Hevonen viilenee hikoilemalla, joten erityisesti kuumalla säällä sen saatavilla on aina oltava puhdasta vettä sekä esimerkiksi suolakivi. Hevoselle tulee myös pyrkiä järjestämään paikka, jossa se voi olla halutessaan varjossa, hevossairauksien erikoislääkäri Bela Arosalo Seinäjoen hevosklinikaltamme muistuttaa.

Lue eläinlääkärin kesävinkit kaviokaverille

Varaa aika 24/7

Yli 50 eläinlääkäriasemaamme palvelevat kesälläkin ympäri Suomen. Katso lähimmän eläinlääkäriasemasi yhteystiedot ja aukioloajat.

Ajanvarauksemme palvelee kellon ympäri sekä verkossa että puhelimitse. Varaa aika verkossa.