Ajankohtaista

Kaksi kissaa kävelee kiviaidan päällä ja nojaavat suloisesti toisiinsa.
04.03.2017

Evidensia ja Rekku Rescue haastavat kissanomistajat tekemään hyvää

Pitämällä huolta oman eläinystäväsi terveydestä autat kodittomia kissoja.

Suomessa on arvioiden mukaan noin 850 000 kissaa. Kissoja katoaa ja hylätään vuosittain jopa 20 000, joista vain joka kymmenes pääsee takaisin kotiin.

– Kissojen hoitoon liittyy paljon epätietoisuutta, ja leikkaamattomienkin kissojen annetaan esimerkiksi ulkoilla ja ulkoillessa lisääntyä vapaasti, kertoo Rekku Rescuen hallituksen puheenjohtaja Katja Noro.

– Kissa voi saada vuodessa jopa kolme pentuetta, eli elämänsä aikana leikkaamaton naaras voi saada yhteensä jopa yli sata pentua. Leikkaus on suositeltava toimenpide kaikille lemmikkikissoille, koska kodittomia kissoja on jo nyt paljon enemmän kuin niille on tarjolla hyviä koteja, Noro jatkaa.

Koska jokainen kissa ansaitsee parasta mahdollista hoitoa, Suomen laajin eläinlääkäripalveluiden verkosto Evidensia haastaa maalis–huhtikuussa kissanomistajat huolehtimaan oman lemmikkinsä terveydestä ja samalla tukemaan eläinsuojelutyötä suomalaisten kissojen hyväksi.

Evidensia lahjoittaa jokaisesta 6.3.–6.4. Evidensiassa tehdystä kissan kastraatiosta, sterilisaatiosta ja rokotuksesta 5 € kissatyöhön Rekku Rescuelle. Lahjoitukset käytetään muun muassa löytökissojen rokotuksiin ja leikkauksiin.

­– Viimeistään nyt on aika kastroida tai steriloida kissa, jotta ei-toivotuilta tiineyksiltä vältytään. Valon lisääntyminen keväisin voimistaa kissojen sukupuoliviettiä, mikä voi saada kissan mouruamaan ja käyttäytymään levottomasti, muistuttaa kissalääketieteeseen perehtynyt eläinlääkäri, MANZCVS (Medicine of Cats) Teija Viita-aho kissaklinikka Evidensia Felinasta.

­– Lisäksi kaikki kissat tarvitsevat rokotussuojan, sillä esimerkiksi kissarutto voi kulkeutua paikasta toiseen omistajan kengissä tai vaatteissa, eikä sisäkissaakaan näin ollen kannata jättää kokonaan rokottamatta.

Evidensia ja Rekku Rescue haastavat kaikki kissanomistajat tekemään maalis–huhtikuussa palveluksen omalle kissakaverilleen ja samalla auttamaan kodittomia mirrejä. Samalla Evidensian eläinlääkärit jakavat tietonsa kissojen hoidosta – sekä verkkosivuston artikkeleiden että suoran Facebook-livelähetyksen muodossa.

Miksi kissa mouruaa? Mitä tauteja vastaan kissa rokotetaan? Mitä tehdä, jos kissa pissaa vääriin paikkoihin? Lue eläinlääkäreiden vinkit kaikille kissanomistajille täältä

Rekku Rescue ry on vuonna 2002 perustettu eläinsuojeluyhdistys, joka auttaa kodittomia eläimiä Suomessa ja Virossa sekä tekee ennaltaehkäisevää eläinsuojelutyötä. Vuonna 2016 Rekku Rescuen kautta sai kodin 170 kissaa ja 55 koiraa. Vuoden aikana yhdistys järjesti 9 maatiaiskissojen leikkauspäivää, joissa leikattiin yhteensä 298 kissaa. Yhdistys toimii kokonaan vapaaehtoisvoimin ja sen toiminta rahoitetaan lahjoitusvaroilla.