Ajankohtaista

10.06.2016

Auta muita osallistumalla koirien geenitutkimukseen

Voit auttaa, mikäli sinulla on terve yli 7-vuotias koira, epilepsiaa sairastava koira tai pentue, johon on syntynyt kuolleita, oireilevia tai epämuodostuneita pentuja.

Evidensia Eläinlääkäripalvelut on aloittanut tutkimusyhteistyön Helsingin yliopiston koirien geenitutkimusryhmän kanssa. Yhteistyön tavoitteena on paitsi edistää koirien terveyttä ja parempaa eläinlääkintää, myös auttaa samoista sairauksista kärsivien ihmisten hoidon kehittämistä. Verinäytteiden antaminen on vaivatonta ja hoitokäynnin yhteydessä maksutonta kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla. Tarkemmat kuvaukset kummastakin tutkimusprojektista löydät alta. Koirasi kanssa voit auttaa muita.

1. Tutkimuksen kohteena pentujen terveys

Pentukuolemat ovat koirilla yleisiä. Useimmiten syy pennun kuolemaan tai vakavaan sairauteen jää selvittämättä, sillä epämuodostuneet tai sairaat pennut lopetetaan usein ilman tarkempia tutkimuksia.  Koirien geenitutkimusryhmän tarkoituksena on selvittää koirien vakavien synnynnäisten kehityshäiriöiden geneettisiä tekijöitä.

Perinnölliset kehityshäiriöt aiheuttavat todennäköisesti ison osan pentukuolemista, vaikka synnytyksen aikainen hapenpuute, infektiot ja spontaanit kehityshäiriöt ovat myös merkittävässä roolissa. Pentukuolemien yleisyyttä ja syitä on tutkittu hyvin vähän.

– Tavoitteenamme on tunnistaa uusia perinnöllisiä sairauksia ja selvittää niihin liittyviä geenejä. Samalla, kun ymmärrämme lisää eläintemme terveydestä, opimme ymmärtämään paremmin vastaavia lastensairauksia ja mahdollisesti kehittämään niihin uusia hoitomuotoja, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistolta.

Tutkimusta varten etsitään pentueita, joihin on syntynyt kaksi tai useampia epänormaaleja tai sairaita pentuja, joilla on keskenään samankaltaisia oireita. Jos pentueeseen syntyy epänormaaleja pentuja, kasvattajaa suositellaan ottamaan yhteyttä tutkimusryhmään ja samalla lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaan.

– Eläinlääkäriasemillamme tehtyjen pentutarkastusten tai muitten pennuille tehtävien tutkimusten yhteydessä havaituista kehityshäiriöistä otetaan kasvattajan tai omistajan niin halutessa ilmaiseksi verinäyte geenitutkimusta varten. Samalla selvitämme tarpeen jatkotutkimukseen, kertoo eläinlääkäri ja kehitysjohtaja Laura Laakso Evidensia Eläinlääkäripalveluista.

Lue lisää pentutarkastuksesta

Tutkimus ei rajoitu mihinkään tiettyyn sairausryhmään, vaan verinäytteistä on mahdollista tutkia mitä tahansa pennuilla esiintyvää perinnölliseksi epäiltyä sairautta.

– Oireet voivat vaihdella vakavista lievempiin ja olemme kiinnostuneita kaikista poikkeavuuksista. Geenitutkimuksiin otettaville pennuille voidaan tehdä oireista riippuen myös erilaisia kliinis-patologisia tutkimuksia, Lohi summaa.

Lue täältä, miten voit osallistua koirien geenitutkimukseen

2. Epilepsian taustojen selvitys auttaa kehittämään uusia hoitomuotoja

Epilepsia on koirien yleisin hermostosairaus, josta kärsii arvion mukaan yli 60 000 koiraa Suomessa. Se voi johtua sekä perinnöllisistä että ei-perinnöllisistä syistä, joita voivat olla kasvaimet, trauma, infektiot tai aineenvaihdunnan häiriöt elimistössä. Perinnöllistä epilepsiaa esiintyy lähes jokaisessa koirarodussa. Epilepsia on yleinen myös ihmisillä, ja sairaudesta kärsii noin prosentti suomalaisista.

Näytteitä kerätään epilepsiaa sairastavista koirista sekä terveistä yli 7-vuotiaista koirista. Lisäksi tutkimukseen etistään epilepsiaa sairastavien koirien lähisukulaisia, kuten vanhempia ja sisaruksia.

– Kaikki rodut ovat tervetulleita tutkimukseen. Haluamme kuitenkin tutkia erityisesti sellaisia rotuja, joilla epilepsia on yleinen terveysongelma, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopistolta.

Tällä hetkellä tutkimus on aktiivisesti käynnissä seuraavissa roduissa: australianpaimenkoira, barbet, beagle, belgianpaimenkoira, bordercollie, borderterrieri, irlanninsetteri, kromfohrländer, kääpiöpinseri, labradorinnoutaja, norwichinterrieri, pyreneidenpaimenkoira, schipperke, suomenlapinkoira ja suomenpystykorva.

Lue täältä, miten voit osallistua koirien geenitutkimukseen