Koiran perusterveystarkastus

Terveenkin koiran on hyvä käydä säännöllisesti terveystarkastuksessa. Evidensian vuosittainen koiran terveystarkastus sisältää kaikki osa-alueet, jotka normaali terve koira vuodessa tarvitsee pysyäkseen terveenä. Ennaltaehkäisy on tehokkainta terveydenhoitoa ja huolenpitoa! 

Monia koiran vaivoja voidaan ennaltaehkäistä, kun oireet huomataan mahdollisimman varhain ja vaivoihin päästään puuttumaan heti.

Kenelle terveystarkastus on tarkoitettu?

Koiran terveystarkastus on tarkoitettu kaikille päällisin puolin terveille koirille, jotka ovat ylittäneet pentuajan mutta eivät ole vielä seniori-ikäisiä. Yli 7-vuotiaille koirille ja niille, joilta halutaan tutkia myös verinäytteitä suosittelemme kattavampaa laajaa terveystarkastusta Koiran laaja terveystarkastus

Lisätietoa Evidensian pentutarkastuksesta

Terveystarkastus on aikuisille koirille räätälöity hyvinvointikäynti, joka sisältää kaikki tärkeimmät ennaltaehkäisevän terveydenhuollon osa-alueet. Ajoissa havaitut terveysongelmat, kuten runsas hammaskivi tai alkava nivelrikko pystytään hoitamaan tehokkaammin, kun sairaus havaitaan jo sen alkuvaiheessa.

Vuosi on pitkä aika koiran lyhyessä elämässä ja sen aikana kaverisi terveydentila voi heikentyä merkittävästi. Siksi terveystarkastus on suositeltava vuosittainen rutiini kaikille koirille.

Mitä koiran terveystarkastuksessa tehdään?

Koiran terveystarkastuksessa eläinlääkäri tekee huolellisen yleistutkimuksen ja keskustelee kanssasi koiran voinnista. Jos esiin nousee huolia, terveystarkastusta voidaan täydentää jatkotutkimuksilla, joihin varataan tarvittaessa erillinen aika.

Terveystarkastus sisältää:

  • Huolellinen ja kattava yleistutkimus
  • Koiran rokotustarpeen arviointi
  • Suun ja hampaiden terveyden tarkastaminen
  • Sterilisoinnin tai kastroinnin tarpeen arvioiminen
  • Tarvittavan loishäätölääkityksen määrittäminen koko vuodeksi kerralla punkkien ja sisäloisten karkottamiseen. Sisäloislääkitystarve arvioidaan tutkimalla ulostenäyte.
  • Lihaskunnon, ihannepainon ja sopivan ruokavalion määrittely
  • Kivun arviointi kipukaavakkeen avulla

Huolellinen yleistutkimus

Yleistutkimuksessa kiinnitetään huomio koiran ihoon, turkkiin sekä silmien ja korvien punoitukseen tai näiden tulehdusmuutoksiin. Sydän- ja hengitysäänien kuuntelu sekä vatsaontelon ja imusolmukkeiden tunnustelu ovat olennainen osa perusteellista terveystarkastusta. Lisäksi hampaiden, raajojen, nisäkudoksen ja ulkoisten sukuelinten tutkiminen on tärkeää tehdä vähintään kerran vuodessa. Mahdollista piilevää kipua arvioidaan kipukaavakkeen avulla.

Onhan loishäätö kunnossa?

Loiset vaikuttavat koirasi yleiskuntoon ja siksi sen sisäloishäädöstä on hyvä huolehtia sen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Koira kannattaa suojata myös punkeilta, sillä samalla suojataan myös muu perhe. Terveystarkastuksessa koirallesi suunnitellaan tarvittava sisä- ja ulkoloishäätölääkitys suojaamaan sitä koko vuoden ajan.

Rokottaminen suojaa koiraasi

Koiran rokotukset on hyvä uusia tarvittaessa vuosittain. Koira suositellaan rokotettavaksi penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta ja kennelyskää vastaan. Näiden lisäksi koiralla on hyvä olla voimassa oleva rabiesrokote. Kennelyskärokote tulee uusia vuosittain ja muut rokotteet joka kolmas vuosi. Vuosittaisessa terveystarkastuksessa eläinlääkärimme pitävät huolen siitä, että koirallasi on sen käyttötarkoitukseen sopiva rokotesuoja.

Kennelyskä tarttuu helposti

Kennelyskä on yhteisnimitys usean viruksen ja bakteerin aiheuttamalle tarttuvalle hengitystietulehdukselle, joka aiheuttaa vakavia flunssatyyppisiä oireita. Tauti estää koiraa osallistumasta näyttelyihin, kisoihin ja esimerkiksi metsästykseen. Kennelyskä leviää koirasta toiseen pisaratartuntana koirien nuuskiessa toisiaan.

Koska tauti tarttuu ja leviää hyvin helposti, on vuosittainen rokotus kennelyskää vastaan suositeltavaa antaa taajama-alueilla asuville koirille, näyttely- ja kilpakoirille sekä koirille, jotka matkustelevat.

Koiran hampaiden ja suun tarkastus

Suun sairaudet ja runsas hammaskivi ovat yli kolmivuotiailla koirilla yleisimmin esiintyviä terveysongelmia. Koirat ovat ihmisiä herkempiä sairastumaan iensairauksiin, koska koiran hampaita ei yleensä harjata yhtä säännöllisesti kuin ihmisten. Jos plakkia ei poisteta hampaan pinnasta, sitä kertyy lisää ja se muuttuu hammaskiveksi.

Koira ei yleensä näytä hammaskipua omistajalle, vaan saattaa käyttäytyä normaalisti sairaudesta huolimatta. Koiran terveystarkastuksessa tarkastamme suun tilanteen, ja teemme sen pohjalta koirallesi hoitosuunnitelman sekä mietimme kanssasi koirallesi parhaat hoitokeinot kotihoitoon. Tarvittaessa koiralle varataan aika nukutuksessa tehtävään hammastarkastukseen ja hammaskiven poistoon.

Hyötyisikö koirani steriloinnista tai kastroinnista?

Jos nartulla ei ole tarkoitus teettää pentuja, kannattaa sen sterilisointia harkita. Sterilisoitu narttu ei voi saada pentuja eikä tule enää kiimaan. Sterilisoinnin jälkeen nartulle ei voi enää kehittyä kohtutulehdusta tai valeraskauksia. Varhain sterilisoiduilla koirilla esiintyy myös merkittävästi harvemmin maitorauhaskasvaimia verrattuna sterilisoimattomiin narttuihin.

Nuorena kastroitu uroskoira on usein kastroimatonta urosta helpommin käsiteltävä. Lisäksi kastrointi estää kiveskasvaimien muodostumisen ja vähentää vanhoilla koirilla esiintyviä eturauhasvaivoja.

Oikeanlainen ravinto on ensisijaisen tärkeää koirasi hyvinvoinnille

Ylipaino on merkittävä terveysriski ja sitä esiintyy lähes joka kolmannella koiralla. Koiran terveystarkastuksessa asiantuntijamme voi suunnitella koirallesi oikeanlaisen ruokavalion ja määrittää koirasi ihannepainon. Meiltä saat mukaasi myös laadukkaat koirasi terveyttä tukevat erikoisruokavaliot sekä päivittäisruuat.

Lisätietoja koiran painonhallinnasta

Miksi koira kannattaa tuoda terveystarkastukseen?

Omistaja, joka näkee koiransa joka päivä, saattaa sokeutua muutoksille sen terveydentilassa. Eläinlääkäri voi tarkastuksessa huomata asioita, joihin puuttumalla koiran elämänlaatu paranee. Ajoissa havaitut terveysongelmat pystytään hoitamaan tehokkaimmin ja pahimmat ongelmat ennaltaehkäisemään, kun ne havaitaan ajoissa. Vuosittainen terveystarkastus onkin osa aikuisen koiran terveydenhoidon perusrutiineja.

Haluamme osallistua koirasi jokaiseen elämänvaiheeseen ja auttaa kaikissa sen vaivoissa. Pitkät potilassuhteet helpottavat hoitoa ja diagnosointia, kun lääkärillä on jo valmiiksi tiedossa koiran sairaushistoria, erityispiirteet ja normaalitila. Hoidamme koiraasi kuin omaamme!

Miten valmistautua koiran terveystarkastukseen?

Koiran ulostenäyte on hyvä tutkia säännöllisesti sisäloisten varalta. Tuo ulostenäyte mukanasi terveystarkastukseen.

Näin otat ulostenäytteen

Loistutkimusta varten tarvitaan noin 5 grammaa eli noin peukalon kokoinen määrä koiran ulostetta. Näytteen voi ottaa puhtaaseen purkkiin tai voit hakea näytteenottopurkin lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemalta. Seulontatutkimukseen riittää näyte yhdeltä päivältä.

Autamme sinua pitämään koirasi terveenä ja hyvinvoivana pidempään!

Varaa aika koiran terveystarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat