Koiran silmäsairaudet

Koirilla esiintyy useita vakavia perinnöllisiä silmäsairauksia, joiden toteaminen on tärkeää, jotta ne eivät leviäisi jalostuksessa.

Yleisimpiä koirien perinnöllisiä silmäsairauksia

Yleisimpiä periytyviä silmäsairauksia ovat mm. silmän valoa aistivia soluja tuhoava ja etenevä verkkokalvon rappeuma (PRA), silmän linssiä sumentava harmaakaihi ja verkkokalvon synnynnäinen kehityshäiriö (RD).

PRA:ta on montaa eri tyyppiä ja se voi ilmetä millä rodulla tahansa. PRA:n ensimmäisenä oireena on yleensä hämäräsokeus, joka etenee täydelliseen sokeuteen. Sekä PRA:n että perinnöllisen harmaakaihen oireet voivat alkaa koiralla jo nuorena. Verkkokalvon synnynnäinen kehityshäiriö voi puolestaan olla lievä, jolloin verkkokalvoon syntyneet yksittäiset poimut eivät vaikuta koiran näkökykyyn. Ääritapauksessa silmän verkkokalvo kehityshäiriön vuoksi on kokonaan irronnut, mikä aiheuttaa sokeuden.

Koiran silmän ikämuutokset

Myös ikääntyminen aiheuttaa muutoksia koiran silmissä. Koiran silmän linssin ydin tiivistyy iän myötä (nukleaari skleroosi), jolloin mustuainen voi näyttää samealta ja ilmiö muistuttaa kaihia. Muutoksen voi havaita, kun valonsäde osuu koiran silmään viistosti. Ytimen tiivistyminen etenee yleensä hitaasti ja vie pitkään, ennen kuin se vaikuttaa koiran näkökykyyn. Samentunut silmä kannattaa kuitenkin aina tulla tarkistuttamaan eläinlääkäriin.

Seniori-ikäinen koira voi nähdä hämärässä normaalia heikommin, mikä johtuu silmänpohjan solujen ikääntymiseen liittyvästä rappeumasta.

Kaikki syyt, jotka heikentävät näkökykyä, korostuvat hämärässä. Hämäränäön heikentymisen syy on selvitettävä, jotta tilaan mahdollisesti liittyvä kipu saadaan hallintaan ja näön menetyksen eteneminen mahdollisuuksien mukaan pysäytettyä ja näkökyky palautettua.

Koiran silmäsairaudet – silmätutkimus

Silmäsairauksiin perehtyneen eläinlääkärin tekemään perusteelliseen silmätutkimukseen kuuluvat

  • silmänpohjan (verkkokalvon ja näköhermonpään) tarkastus epäsuoran oftalmoskoopin avulla
  • silmän biomikroskopointi (silmän linssin, värikalvon, etukammion, sarveis- ja sidekalvon sekä luomien ja kyynelkanavien aukkojen tarkastus 10–15 kertaa suurentavan mikroskoopin, nk. rakovalon avulla)
  • silmän kyynelnesteen tuoton ja silmänpaineen mittaus

Lisäksi tarvittaessa tutkitaan:

  • silmän kammiokulma (gonioskopia)
  • silmän taittovoimakkuus (refraktometria)
  • verkkokalvon toiminta (ERG tutkimus)
  • silmän sisäiset rakenteet ultraäänitutkimuksella, jos optiikan sameus (esim. totaali harmaakaihi, silmän sisäinen verenvuoto, silmän pinnan sameus, turvonneet luomet) estää muuten niiden tarkastelun.

Koiran kanssa silmätutkimukseen tultaessa on hyvä ottaa mukaan koiran käyttämät lääkkeet. Lääkkeiden antamista silmiin tulee välttää neljä tuntia ennen tutkimusta. Silmänpainetautipotilaille voidaan kuitenkin antaa lääkkeet normaalisti käyntiin saakka.

Koiran silmäleikkaus

Osa silmäpotilaiden sairauksista on kirurgisesti hoidettavia. Evidensia-eläinlääkäriasemilla on korkeatasoisesti varustetut leikkaussalit silmäpotilaille. Leikkauksiin käytettävät mikrokirurgiset instrumentit ja leikkausmikroskooppi ovat silmäeläinlääkärin välttämättömät työkalut silmäpotilaiden kirurgisissa toimenpiteissä. Teemme kirurgisia toimenpiteitä luomien asentovirheiden korjauksista silmän linssileikkauksiin ja verkkokalvon laserhoitoihin.

Koiran virallinen silmätarkastus

Viralliset silmätarkastukset ovat olennainen osa silmäeläinlääkärin arkipäivää. Virallisissa silmätarkastuksissa silmät tutkitaan mahdollisten rodulle tyypillisten perinnöllisten silmäsairauksien varalta ja samalla voidaan tarvittaessa tehdä muut viralliset tutkimukset, eli polvitutkimus sekä ottaa viralliset lonkka- ja kyynärnivel kuvat. Tarvittaessa järjestämme virallisia silmätarkastuksia suuremmille joukoille – kysy lisää ajanvarauksestamme.

Katso virallisia silmätarkastuksia tarjoavat silmäsairauksien Evidensia-erikoisklinikat

Silmäsairauksia hoitaa silmäsairauksiin perehtynyt eläinlääkäri

Silmäsairauksien tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy ovat silmäsairauksiin perehtyneiden eläinlääkäreiden työtä.

Silmäeläinlääkärin apuna potilaan tutkimuksissa ja hoidossa on silmäsairauksiin perehtynyt pieneläinhoitaja, jonka puoleen omistaja voi myös kääntyä monissa silmäpotilaan hoitoon liittyvissä asioissa.

Lisäksi kaikki eläinlääkärimme osaavat antaa asianmukaisen ensiavun akuuteissa silmäsairauksissa.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat