Koiran kastraatio

Koiran kastraatio on tyypillinen uroskoirille tehtävä toimenpide, jossa koiralta poistetaan kivekset. Kastroinnin jälkeen uros ei kykene enää lisääntymään.

Mitä koiran kastraatiossa tapahtuu?

Ennen leikkausta eläinlääkäri tekee koiralle terveystarkastuksen. Eläinlääkäri tarkastaa myös koiran kivekset. Tutkimuksen jälkeen koiralle annettaan esilääkitys. Koiralle asetetaan suonikanyyli, jonka kautta laskimoon annostellaan nukutusainetta. Tämän jälkeen asetetaan henkitorveen hengitysputki, jonka kautta koira saa toimenpiteen aikana happea ja nukutusainetta nukutuksen ylläpitämiseksi. Eläimet saavat toimenpiteen ajan suonensisäistä nesteytystä.

Koiran nivusalue valmistellaan leikkaukseen. Alueelta ajellaan karvat ja siihen tehdään kirurginen pesu sekä desinfiointi. Leikkausalueelle kiinnitetään steriilit leikkausliinat. Leikkausalue puudutetaan paikallispuudutteella. Ihoon tehdään pieni viilto, joista kivekset nostetaan esille. Seuraavaksi siemennuora ja verisuonet solmitaan, ja kivekset poistetaan. Lopuksi leikkaushaava suljetaan yleensä sulavilla ihonsisäisillä ompeleilla. 

Jotta leikkaus olisi mahdollisimman turvallinen, nukutuksen syvyyttä ja potilaan vointia seuraa koko toimenpiteen ajan koulutettu klinikkaeläinhoitaja. Valvontalaitteilla mitataan muun muassa veren happipitoisuutta, sydämen sykettä, hengitystä ja ruumiinlämpöä. 

Koira pääsee kotiin, kun se on herännyt kunnolla. Leikkaushaava voi olla kipeä parin seuraavan päivän ajan, koira saa eläinlääkäriasemalta mukaansa tulehduskipulääkettä. Koska haava suljetaan yleensä itsestään sulavilla ompeleilla, ei tikkien poistoa tarvita.

Haavan nuoleminen tulee estää noin 10 vuorokauden ajan leikkauksesta kaulurilla. Tavallisimpia leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ovat nuolemisesta aiheutuneet tulehdukset. Haava tuleekin tarkistaa päivittäin. Haavassa ei saa ilmetä turvotusta, punoitusta, verenvuotoa, märkäistä vuotoa tai merkittävää aristusta. Jos olet epävarma paranemisen edistymisestä, ota yhteyttä eläinlääkäriasemalle ja varaa aikaa haavakontrolliin.

Koska kudoksien tulee saada parantua rauhassa, ulkoiluta koira hihnassa ja vältä hyppimistä, rajuja leikkejä ja muuta rasitusta.

Koiran kemiallinen kastraatio

Koiran kastraatio voidaan tehdä myös kemiallisesti asettamalla sen ihon alle hormonia vapauttava implantti, joka saa aikaan saman vaikutuksen kuin leikkaus, mutta vain 6–12 kuukauden ajaksi. Kemiallinen kastraatio on hyvä vaihtoehto, mikäli halutaan arvioida mahdollisen leikkauksen vaikutuksia esimerkiksi koiran luonteeseen.

Kevyempää ravintoa leikatulle koiralle

Kastraation jälkeen koiran energiankulutus vähenee ja ruokahalu usein lisääntyy, tästä syystä kastroidut koirat monesti lihovat leikkauksen jälkeen. Koiran ravinnosta saaman energian määrää on syytä laskea noin 15–20 prosenttia leikkauksen jälkeen. Ylipaino voi johtaa moniin ongelmiin, kuten diabetekseen tai nivelsairauksiin. Henkilökuntamme neuvoo tarvittaessa uuden ruokavalion suunnittelussa. 

Kastraation hyödyt – rennompi käytös ja pienempi riski sairastua

Kastraation seurauksena uroskoiran kiinnostus narttuihin vähenee eivätkä narttujen juoksuajat enää vaikuta siihen. Monesti koira muuttuu myös rennommaksi suhtautumisessaan muihin koiriin. Kun kastraatio tehdään riittävän nuorelle koiralle, sille ei kehity sukukypsyyden myötä voimakasta kiinnostusta narttukoiriin.

Kastroidulla koiralla on pienempi riski sairastua muun muassa kiveskasvaimiin tai eturauhasvaivoihin. Lisäksi kastrointi vähentää riskiä sairastua peräaukon kasvaimiin tai perinenaalityrään.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat