Nukuttaminen eli anestesia

Koiran tai kissan nukuttaminen eli anestesia suunnitellaan aina yksilöllisesti ja potilaan elintoimintoja seurataan tarkasti, jotta toimenpide on mahdollisimman turvallinen. Anestesia ja rauhoitus ovat jokapäiväisiä toimenpiteitä Evidensia-eläinlääkäriasemilla. 

Koiran tai kissan rauhoitus

Rauhoitusta voidaan käyttää pieniin ja kivuttomiin toimenpiteisiin, joiden onnistumisen kannalta koiran tai kissan paikoillaan pysyminen on tärkeää. Tällainen toimenpide on esimerkiksi röntgenkuvien ottaminen luista ja nivelistä. Rauhoitettu eläin saattaa hätkähtää hereille kovan metelin tai äkillisen kosketuksen voimasta ja olla säikähtäessään arvaamaton. Rauhoituslääkkeet annostellaan koiralle tai kissalle yleensä lihakseen annettavalla pistoksella.

Suonensisäinen anestesia

Tarvittaessa voimakkaampaa kivun lievitystä tai pidempikestoista ja syvempää rauhoitusta varten voidaan lemmikkipotilaalle laittaa kanyyli etu- tai takajalan laskimoon ja annostella laskimonsisäisesti lyhytvaikutteista nukutuslääkettä tai voimakkaampia kipua poistavia lääkkeitä. Lyhytkestoista suonensisäistä anestesiaa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun katetroidaan tukkeutunutta virtsaputkea tai hoidetaan haavoja. Kanyylin kautta voidaan lemmikille antaa myös nestehoitoa.

Inhalaatioanestesia

Inhalaatioanestesiaa käytetään isommissa toimenpiteissä, kuten leikkauksissa, hammashoidoissa ja korvahuuhteluissa.  Inhalaatioanestesiassa unen syvyyttä säädellään hengitysilman mukana lemmikille annosteltavalla anestesiakaasulla.

Koira tai kissa rauhoitetaan sille sopivilla esilääkkeillä, kanyloidaan ja unta syvennetään suonensisäisesti annosteltavilla lääkkeillä niin, että henkitorveen saadaan asetettua silikonista valmistettu hengitysputki (ns. intubaatiotuubi). Hengitysputken kautta potilas saa lisähapen ja anestesiakaasun seosta.

Inhalaatioanestesia on turvallinen anestesian muoto. Tarvittaessa inhalaatioanestesian ohella voidaan käyttää esimerkiksi suonen kautta annettavaa kipuinfuusiota, epiduraalipuudutusta tai paikallispuudutteita.

Janna-pinserni nukutetaan hammashoitoa varten. Inhalaatioanestesiassa unen syvyyttä säädellään hengitysilman mukana lemmikille annosteltavalla anestesiakaasulla.

Koiran tai kissan nukutuksen seuranta

Rauhoitetun tai nukutetun koiran tai kissan ruumiinlämpö laskee helposti. Sydämen syke ja pumppausvoima sekä hengitystiheys laskevat. Potilaan tilan seuraaminen ja esimerkiksi lämmönlaskun estäminen ovat tärkeitä turvallisuustekijöitä. Lämmön laskua pyritään estämään peitteillä, patjoilla ja huolehtimalla, että potilas pysyy kuivana.

Pieneläinhoitaja ja eläinlääkäri seuraavat elintoimintoja kuuntelemalla koiran keuhkoja ja sydäntä stetoskoopilla, seuraamalla limakalvojen väriä, tunnustelemalla pulssia ja valvomalla elintoimintoja erilaisilla anestesiamonitoreilla. Pidempää anestesiaa vaativille potilaille täytetään anestesiavalvontalomaketta, johon mittaustulokset ja lääkitykset kirjataan toimenpiteen aikana.

Anestesian turvallisuudesta huolehditaan tutkimalla lemmikki huolellisesti ennen nukuttamista sekä verinäytteillä, joista tutkitaan esimerkiksi munuaisarvot ja proteiinit sekä punasoluosuus. Etenkin iäkkäämmille lemmikeille suosittelemme laajempia verikokeita ja tarvittaessa muita tutkimuksia ennen nukutusta vaativia toimenpiteitä.

Täysin riskitöntä anestesiaa ei ole olemassakaan, mutta huolellisella esivalmistelulla, anestesian suunnittelulla, toteutuksella ja seurannalla voidaan riskejä minimoida.

Herääminen klinikalla

Lyhyen rauhoitustoimenpiteen jälkeen koiralle tai kissalle annetaan usein vastalääke, jolloin herääminen rauhoituksesta nopeutuu. Syvemmän anestesian jälkeen eläimen annetaan mieluiten herätä rauhassa omaa tahtiaan, jotta lääkeaineet ehtivät poistua elimistöstä ja herääminen on rauhallisempaa.

Heräämisen ajan lemmikkipotilas pidetään eläinlääkäriasemalla seurannassa ammattitaitoisen henkilökuntamme hellässä huomassa. Pääsääntöisesti nukkuvaa koiraa tai kissaa ei päästetä kotiin ennen kuin se pystyy kunnolla nostamaan päätään tai mieluiten kävelee ulos omin jaloin. Tästä syystä emme varaa syvää anestesiaa vaativia toimenpiteitä illan viimeisiksi tunneiksi.

Koiran tai kissan nukuttaminen – muistilista omistajalle

Ennen nukutusta:

  • Ruokapaasto 8 tuntia, sairaiden eläinten ja pentujen paastotus henkilökuntamme ohjeiden mukaan. Vettä saa juoda.
  • Lemmikin tulisi olla mahdollisimman puhdas ja kuiva.
  • Käytä koira ulkona, mutta vältä kovaa fyysistä rasitusta.
  • Anna kissalle mahdollisuus käydä laatikolla ennen klinikalle tuloa ja pyri välttämään ylimääräistä stressiä.
  • Anna lemmikille määrätyt lääkkeet saamiesi ohjeiden mukaisesti.
  • Kerro eläinlääkärille, mikäli eläimen voinnissa on ollut poikkeavaa (esim. ripulia, oksentelua, yskää) ennen nukutusta.
  • Varaa lemmikille mukaan kotimatkaa varten lämmin peitto ja makuualusta tai kantokoppa ja sinne peitteet.

Tervetuloa asiantuntevalle Evidensia-eläinlääkäriasemalle!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat