Haava koiralla

Koirille tyypillisiä haavoja ovat esimerkiksi viilto- ja pistohaavat, anturahaavat sekä tappeluissa tulleet puremahaavat. Pienet ja pinnalliset ruhjeet paranevat usein paikallishoidolla, kun taas syvemmät viiltohaavat on syytä ommella mahdollisimman tuoreina. Purematapauksissa on aina hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriinJo pieneltä näyttävä haava voi aiheuttaa ongelmia ihonalaiseen kudokseen. Jos haava tulehtuu, voivat bakteerit levitä verenkierron kautta muualle elimistöön.

Koiran akuutit vammat

Akuutit vammat huomataan usein heti, mutta esimerkiksi pitkäkarvaisella koiralla haavan havaitseminen voi olla haastavaa. Tassuhaavat huomataan usein siitä, että koira välttää tassulla astumista. Akuutissa tapauksessa on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jotta mahdollisesti ompelua vaativa haava saadaan hoidettua ajoissa.

Puremahaava koiralla

Puremahaavat ovat koirilla yleisiä. Jos koiraasi on purtu, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Puremahaavat tulehtuvat helposti suusta tulleiden bakteereiden takia.

Koiran paise

Puremahaavat voivat aiheuttaa paiseita. Paise voi syntyä bakteereiden tulehduttamasta umpeutuneesta haavasta. Tyypillisesti koiralle ilmaantuu kuumottava ja aristava turvotus. Puhjetessaan paiseesta tulee ulos paksua ja märkäistä eritettä. Koiralla voi ilmetä myös yleisoireita, kuten kuumetta ja ruokahaluttomuutta. 

Koiran haavan hoito

Pienet ja pinnalliset haavat eivät useimmiten tarvitse muuta hoitoa kuin huolellisen puhdistuksen, kun taas isompien ja useamman ihokerroksen läpi ulottuvien haavojen hoitona on ompelu eläinlääkärin vastaanotolla. Haavojen hoidossa tärkeintä on pitää haavana puhtaana, ettei se tulehdu.

Katso tästä lähin päivystävä Evidensia-eläinsairaala

Lemmikin lääkekaapissa kannattaa aina pitää keittosuolaliuosta, sidetarpeita, sekä itsekiinnittyvää liimasidettä suojamateriaalin kiinnittämiseen.

1. Puhdista haava

Käytä keittosuolaliuosta haavan puhdistamiseen. Puhdista haava huuhtelemalla tai pyyhkimällä se keittosuolaliuokseen kastetulla sidetaitoksella tai vanulapuilla. Pese kuivunut veri ja muu lika haavasta ja sen ympäriltä haalealla vedellä ja kuivaa huolellisesti.

Puhdistuksen helpottamiseksi voit varovasti leikata karvat haavan ympäriltä. Vältä avoimen haavan huuhtelua antiseptisella aineella, kuten Betadinella, sillä antseptinen aine heikentää haavan paranemiselle välttämättömien tulehdussolujen toimintaa.

Haavan suojaamiseen voidaan käyttää erilaisia apteekeista saatavia haavataitoksia. 

Jos haava vuotaa, aseta paineside suojaamaan haava-aluetta ja tukahduttamaan verenvuoto. Ellei verenvuoro lopu muutamassa minuutissa, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Pyri estämään vuoto matkalla eläinlääkäriasemalle suojaamalla haava hyvin.

2. Estä nuoleminen

Estä haava-alueen nuoleminen. Jos koira pääsee nuolemaan haavaa, se yleensä aina tulehtuu. Apuna voidaan käyttää kauluria tai haavan sijainnin mukaan erilaisia asusteita tai sidoksia. Tarkkaile haavaa vähintään muutaman päivän ajan, jotta huomaat mahdollisen tulehduksen jo varhaisessa vaiheessa. 

Milloin haen apua?

  • Jos koiraasi on purtu.
  • Jos koirallasi on palkeenkielimäinen haava, jonka reunat ovat kaukana toisistaan.
  • Jos koirasi on saanut haavan silmään.
  • Jos koirallasi on suuria ja syviä haavoja, joiden alapuolisissa kudoksissa voi olla vaurioita.
  • Jos haava on tulehtunut.

Ompelua vaativat haavat

Jos koirasi haava vaatii ompelua, on tärkeää ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin, ettei haava ehtisi tulehtua ja jotta paraneminen tapahtuisi nopeasti. 

Tulehdukset ja puremahaavat

Jos haava on punoittava, turvoksissa tai märkivä, se saattaa olla tulehtunut. Haavatulehduksiin voi joskus liittyä myös yleisoireet. Haavatulehdusten hoidossa paikallishoito on tärkeää, mutta usein on tarvetta myös antibioottilääkitykselle. Tulehtuminen on tyypillistä puremahaavoille tai sellaisille haavoille, joita koira on itse päässyt nuolemaan. Vaikka puremahaava ei näyttäisi vakavalta, voi joskus esimerkiksi ravistamisen seurauksena syntyä laaja-alaisia vaurioita nahanalaiskudokseen. Nämä vakavuus paljastuu yleensä kokonaisuudessaan vasta muutamien päivien kuluttua tapahtumasta. 

Haavan hoitaminen avoimena ja dreneeraus

Joissakin tapauksissa tulehtuneet tai paljon kudosnestettä keräävät haavat on jätettävä auki muutamaksi päiväksi eli haavoja hoidetaan avoimena. Haavaan on joskus mahdollista asentaan myös ns. dreeni, jolloin dreenin avulla voidaan poistaa haavan kertyvät eritteet ja haava voidaan sulkea osittain. Dreeni on paikallaan 3–5 päivän ajan ja se poistetaan eläinlääkärin vastaanotolla.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan